Vladimirs jau Piektais • IR.lv

Vladimirs jau Piektais

11
Aivars Ozoliņš

Putins ir atsvaidzinājis sev mandātu impērijas atjaunošanas karam

Svētdien pie Krievijas vēstniecības kāds kungs savai biedrei krieviski teica: «Mums ir liels potenciāls.» Šī garāmejot dzirdētā piezīme laikam bija par Krievijas pilsoņiem, kuri gaidīja policijas norobežotajā rindā, lai apliecinātu uzticību caram vai, tieši otrādi, it kā izrādītu nepaklausību režīmam, kā bija aicinājuši darīt daži viņa opozicionāri. («Malači,» Putins viņus pirmdien paslavēja.) Taču ar Krieviju parasti nav tā, kā izskatās.

Visi zina, ka 87% par Putinu balsojušo ir fikcija, un arī Putins zina, ka visi to zina. Tam nav nozīmes. Diktatoriem nevajag tautas atbalstu, pietiek, ka ir noticis imperatora pārapstiprināšanas rituāls vēl vienam, nu jau piektajam termiņam, ja nerēķina «mazā Dimas» Medvedeva pasēdēšanu Kremlī.

Putins valda Krievijā kopš 2000. gada, kaut gan no 2008. līdz 2012. gadam skaitījās premjerministrs, jo konstitūcija pieļāva tikai divus četru gadu termiņus pēc kārtas prezidenta amatā; 2012. gadā pagarināja amata pilnvaru termiņu līdz sešiem gadiem, bet 2020. gadā mainīja konstitūciju, ka var būt prezidents vēl divreiz sešus gadus. Cars līdz mūža galam, lai arī kad tas pienāktu. Un arī brīvs no kriminālvajāšanas, taču tikai savā Krievijas bunkurā. Starptautiskā Krimināltiesa pirms gada izdeva kara noziedznieka Putina apcietināšanas orderi.

Kremlinologi varētu minēt, kāpēc vai kādēļ pašlaik vajadzēja 87%, ja iepriekšējā reizē 2018. gadā pietika ar 77%, bet pirms tam 2012. gadā bija 64%. Acīmredzot izlēma, ka jāparāda «nepieredzēti liels» atbalsts vadonim un viņa karam par impērijas paplašināšanu. Tādēļ viltošana notikusi «Krievijas vēsturē rekordlielā mērogā» — apmēram puse par Putinu atdoto balsu esot bijusi viltota, aprēķinājis laikraksts Novaya Gazeta Europe.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu