Kairišs: Neredzēt Latvijas bojāeju var tikai aklais • IR.lv

Kairišs: Neredzēt Latvijas bojāeju var tikai aklais

198
Ilustrācija: Krišs Salmanis

Režisors mudina cienīt pašiem sevi un kultūru

„Neredzēt Latvijas bojāeju var tikai aklais vai cilvēks, kas tevi uzskata par aklu un muļķi. Citas iespējas nav,” saka režisors Viesturs Kairišs intervijā žurnālam „Ir”. Viņš Nacionālajā teātrī ir iestudējis Raiņa lugu „Uguns un nakts”, kuras pirmizrāde notiks piektdien.

Par Latvijas bojāeju režisoram signalizē, pēc viņa teiktā, vairākas lietas, tai skaitā arī Rainis, kura lugu viņš beidzot varējis iestudēt dižo Latvijas literatūras klasiķu Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā. Kairišs gribējis jau pasen iestudēt Raiņa tetraloģiju, „tagad bija jāsagaida milzīga jubileja, lai atļautos iestudēt Raini. Neviens teātris izrādes sekmēm vienkārši netic”.

„Kāda jēga Latvijas valstij? Kāda jēga bija cīnīties par Latvijas valsti, kurā nevari iestudēt Raini?” vaicā Kairišs. Tas, ka Latvijas teātri nevēlas arī ārpus jubilejas gadskārtām iestudēt Raiņa lugas, Kairišam ir viens no signāliem – „man tā ir viena no Latvijas kultūras bojāejas pazīmēm, ka tā pati sev nav vajadzīga.”

„Esam uzbūvējuši valsti, kur nevaram runāt par savu identitāti. Par identitāti ir kaut kādi milzīgi projekti, reklāmas aģentūras, „piarščiki” domā, kā naudu izlietot, bet kad kaut kā dabīgi domā… (..) Mums ir svarīgāk darīt lietas pareizi no mārketinga viedokļa, nevis no kultūras viedokļa. Daudz svarīgāki kases ieņēmumi, nevis izrāde, kas izraisa diskusiju. Nav cieņas pašiem pret sevi,” saka intervijā režisors.

Viņš arī uzskata, ka „Latvijā vara nav mainījusies. Vajadzīgajā brīdī nobalsoja par neatkarību, un tie ir tie paši cilvēki, viņi turpina. Tāpēc Latvija tik šausmīgi tiek vilkta atpakaļ uz to padomju domāšanu, uz padomju sistēmu”.

Kairišs atzīst, ka ir vīlies Latvijas politiķos. Saeimas vēlēšanās viņš balsojis par „Vienotību”, bet tas, kas tagad notiek partijā, viņu satriec tā, ka viņš neietu uz vēlēšanām, ja tās notiktu šogad. „Kā viņi kongresā progresīvo domāšanu, liberāļus, aizstūma.” Viņš uzskata, ka „šobrīd klusēšana ir svarīgāka par piedalīšanos, ka neko nespēj ietekmēt un mainīt”. „Notiek totāla izstumšana, garīga un visāda citāda. Man liekas, ka šis laiks ir ārkārtīgi būtisks, jo es nezinu, kas ir nākamais solis.”

Raiņa lugas varoņos Kairišs saredz līdzību ar Latvijas mūsdienu politiku: “Kā es smejos mēģinājumos, mums politikā ir sava Laimdota. Mums ir Spīdola ar košajiem matiem. Kangaru mums vispār ir līdz kaklam, un Lāčplēša vietā mums bija tikai “lācītis”.”

Visu interviju ar režisoru Viesturu Kairišu lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (198)

rinķī apkārt 10.09.2015. 07.38

Bez Raiņa Latvijā ir arī vēl citi latviešu klasiķi, kuri būtu pelnījuši, lai viņu darbus iestudē, bet tas netiek darīts, un tā tas notiek ne jau Latvijā vien, bet Latvijas valsts pirmo reizi aizgāja bojā ne jau tādēļ, ka Latvijā būtu trūkusi kultūras dzīve. Latvijas valsts bojā aizgāja zem Kremļa tanku kāpurķēdēm, ja tā tēlaini.. :)

Arī tagad, ne jau tādēļ Latvijas valsts aizies bojā, ka Raiņa lugas neiestudē, jo no tām nesanāk kases gabali. Latvijas valsts aizies bojā tajā brīdī, kad tautas lielākā daļa savās domās “pārcelsies uz dzīvi” citā realitātē, līdzīgi kā šis augsti godātais režisors :) Latvija neaizies bojā tikai tādēļ, ka Vienotība sašķelsies un vietējie “liberāļi” būs spiesti veidot sev jaunu partiju. Latvija aizies bojā brīdī, kad uz vēlēšanām neaizies pietiekami daudz to vēlētāju, kuri atbalsta LR dalību NATO un ES

Bet latviešiem ar Raini ir tā pat kā pasaules literatūrā ir ar Džoisa Ulisu. Runāt runā ļoti daudzi un ļoti daudz, bet lasījuši maz. Tā nav traģēdija :)

+27
-4
Atbildēt

34

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 10.57

    …gan brīvība ”bēgļiem” netraucēti šķērsot ES robežas.Kad atcelsim robežas pedofīlijai un kanibālismam uz savstarpējās vienošanās pamata,mūsu liberālisms var sasniegt vēl neredzētas virsotnes cilvēku brīvības pakāpēs,pastāv tas,kas pārveidojas!

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Skaisle > rinķī apkārt 10.09.2015. 11.25

    īstenībā jau Latvija ir aizgājusi bojā jo Raini nelasam un nemīlam un necienam.

    Puse Latvijas iedzīvotāju dzīvo Rīgā, pusi dienas vari nostaigāt pa pilsētu un latviešu valodu tā arī nesadzirdēt.

    Jā un nāku uz darbu – no viena plakātā Renārs Zeltiņš ar amerikāniski atvāztu žokli – laikam smaids domāts, eju tālāk – skaitule Legante – tāpat – maksimāli atvāzts žoklis, maksimāli amerikāniskas laimes smaids.

    Nu ja nav cieņas par savu kultūru, tad ir tā, ka metājas starp lielkultūrām.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Skaisle > rinķī apkārt 10.09.2015. 16.51

    Kā ir beta – esmu redzējusi tikai Jāzeps un viņa brāļi un arī tikai jūtjūbī. Bet – man ir tante stāstījusi par citām izrādēm.

    Zini – man ir tā, ka Rainis man ir kā tīrs un kā dzirds dimants. Viena lieta ir viņa Jāzeps kā augstākais dramaturģiskais sasniegums latviešu kultūrā. Tādas katarses asaras sen nebiju lējusi, bet tās noteikti bija saistībā ar to,kā biju lasījusi Raiņa vēstules, Raiņa biogrāfiju – kā viņš nenodeva un kā viņu nodeva un man viņš kļuva tik tuvs – var teikt- kā Kristus otrreizējā atnākšana – tāds man ir Rainis. Un tad,ja mēs varam čekas censonim Ziedonim LNB veltīt zāli, bet Raini lamāt par vecu marasmātiķi un komunistu – tā ir tā nāve.

    Beta – cilvēku ar sistēmām var turēt – nezin cik ilgi, bet ja apziņa ir beigta, ja tās nav. Par kādu dzīvi var būt runa.

    Kā ir – pirmā jaunība man pagājusi – arī lasu bērnības grāmatas- par ziņkārīgo vilcēnu, par zvēru karu, par stulbajiem vācu baroniem un viltīgajiem zemniekiem , tautas dziesmas. Šodien saprotu,ka bijām nabadzīga ģimene, bet gan pirkām grāmatas, gan uz bibliotēku gājām.

    Nez kāpēc biju iedomājusies ,ka Raiņa gadā visur skanēs par lellīti Lolīti, par ciku caku caku šuju lellei jaku …

    Raiņa nāve priekš manis ir latviešu nācijas nāve – tā es domāju. Īstenībā tā ir milzīga atbildība k aut ko tādu teikt, bet tā patiešām ir.

    Nekur jau mēs neizzudīsim -tā – uzreiz uz sitienu , kā saka, bet …. ja mēs sēnalas uzlasam un baudam un graudus kaisam vējā …

    Jā, skumji – man jau Rainis ir. Man ir sajūta, ka mums ir savstarpējas jūtas. Ka viņa gars vēl met atblāzmu uz mani.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Skaisle > rinķī apkārt 10.09.2015. 14.50

    Beta,sveika.

    Cienu Tavu viedokli, bet savu es nemainu.

    Varu derēt,ka riņķi apkārt , tāpat kā 99 % pārējie rakstītāji – pirmo un vienīgo reizi Raiņa dzeju lasīja skolā. Visi redzējuši Pieša Pūt vējiņus, pa retam kāds – Paukštello Jāzepu un vēl mazāk, ja vispār kāds – H.Liepiņa Totu.

    Ka kāds būtu lasījis Raiņa runas, vai R&A saraksti utt. utjpr. – par man nav cerību. Vai Dobrovenska – Rainis un viņa brāļi.

    Lūk, nezin, bet lielāko kas ir pašu kultūra nonicina, nospārda, nospļauda – elle un indija – tie ir nekrofīļi nevis nacionālas valsts pilsoņi, kuri spriež par savu ģēniju.

    Pirms pāris gadiem vācu pētnieks Safranski uzrakstīja grāmatu par Gēti. Nu nevar salīdzināt vāciešu attieksmi pret savu ģēniju, ar mūsu attieksmi – pret mūsu ģēniju.

    Zombijiem nevar būt sava valsts, nu nevar.

    Tā es domāju.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > rinķī apkārt 10.09.2015. 14.38

    dzeris49

    Tavs sapnis, lai mums tāpat kā Krievijā perzidents un puse politiķu būtu pidari, sen jau skaidrs.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 11.50

    Rīgā…rīdzinieki vispār nav nekādi cilvēki…paskaties…gāāri mati…un kas te kājās,vai tad tās ir bikses?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 15.58

    Ko tad es…tu jau pati visiem tos pupus acīs bāz:D

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Skaisle > rinķī apkārt 10.09.2015. 18.01

    Beta, patiesā nelaime ir tā, ka mums nav domātāji, mums nav spriedēji.

    Uzskatu, ka mums nav inteliģence.

    Cik dzejolīšus no galvas zin Tavi mazbērni?

    Man vēl kāds laiciņš mazbērni jāgaida, bet – mans bērns – savulaik saņēma RS balvu konkursā par esejām par Raini. Balva bija – šķiet 120 ls. Tā bija liela nauda. Man tās ir tik dārgas atmiņas kā ar bērnu sēdējām un spriedām par to , ko mums ir sludinājis Rainis.

    Pirms 2 gadiem biju Parīzē. Man sarunāja nakšņošanu pie latviešu studentes. Brīdināja ,ka būs jāguļ vienā gultā, bet naudas ekonomijas dēļ biju tam gatava. Tai meitenei uz galda bija Latvijas karodziņš – Raiņa gals un sākums un Sarts francisksi. Es ko izdarīju – nopirku Sartru, ko tā arī nespēju franciski izlasīt, un nopirku Raiņa Gals un sākums. Un turu mājās goda vietā. Varbūt tāpēc,ka man ļoti patika tās latvietes patriotisms, kura man pietrūkst, bet varbūt tāpēc,ka Gals un sākums – labāk nepateikt. Rainis bija cilvēks, tikai un vienīgi, bet – Kaut vai šis viens pats dzejoļu krājums – Gals un sākums – zvaigžņu pārpilnā naktī

    Labi, Beta, paldies ,ka vismaz nenonicini manas domas par Raini.Lai cik tas nebūtu nožēlojami – bet pat tas jau ir retums.

    Bet nu labi. Pateicoties tikai tādiem kā Rainis – arī visiem miljoniem pirms viņa – mēs tomēr esam cilvēki, nevis zvēri. Atceries filmu Matrix – arī manējā un arī Raiņa tipa varonis un arī bez tāda – nekur.

    Nu labi, braukšu uz jūru un ja nebūs auksts – iešu nopeldēties.

    Jauku vakariņu .

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    beta > rinķī apkārt 10.09.2015. 18.20

    > Skaisle

    Kāpēc, lai noniecinātu patiesas domas? Vai patiesas jūtas? Viss, kas patiess, manās acīs ir vērtība. Tu neliekuļo, nedemagoģē, esi gudriniece ar labu humora izjūtu, Tev galu galā ir Stils! :)

    Lasot Tavus komentārus, kam ne vienmēr piekrītu, toties gandrīz vienmēr smaidu… :) Un pēcgarša laba… :) :) :)

    Lai jauka pelde!

    P.S. Ak, kā man arī patīk peldēt jūrā.. lienu arī aukstā ūdenī… :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Drosma > rinķī apkārt 11.09.2015. 10.16

    Beta – Tavi vārdi kā sudraba zvanu skaņas.

    Man vienmēr patīk zini kādi brīži – piemēram, biju Prāgā – pieeju pie tā pulksteņa – zini – es visu dienu biju nostaigājusi augstpapēdenēs – lai smuka būtu un var teikt – es kājas jau vairs nejutu – kā tāda svētā mocekle un pieeju pavisam tuvu un skatos un pētu un uzreiz sāk tie zvani kā tādi sudraba un zelta dālderi pār mani birt – kā tāds brīnums un kas vēl bija īpaši – visapkārt biju milzu pūļi , bet ap mani un to pulksteni bija kā tāds burvju aplis – tikai es un tās sudraba un zelta skaņas pār mani. Man visa spalva bija stāvus … stāvēju pēc tam kādu brīdi – iespējams ,ka tas bija satori …

    Jā – nenopeldējos, viss man citādāk, bet labāk :)) sanāca.

    Paldies Beta un skaistu Tev dienu:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    beta > rinķī apkārt 10.09.2015. 17.50

    > Skaisle

    Es arī bērnībā meistaroju leļļu kleitas no lupatām, no sērkociņu kārbiņām būvēju namiņus, no apavu krēmu kārbiņām – telefonu… :)

    Ieeju tagad kādā bērnistabā, vau! hektārs ar salauztām plastmasas mantām… tā ir patiesā Latvijas nelaime…

    Mani mazbērni vēl prot taisīt papīra maciņus un kuģīšus un svilpītes no akāciju pākstītēm un zāles … :)

    Kas attiecas uz ciku caku, tad redzi pati, ka nelaime Raiņa nezināšanā nav tik liela, ir arī citi, kas spējuši uzrunāt, bet nav pratuši reklamēties… galvenais, ka ir gan lellīte Lolīte, gan ciku caku, gan zaķkāposti, gan Sprīdītis u.c.

    Patiesās vērtības ir vārds, tas, kurš to pasaka, ir tikai medijs…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Skaisle > rinķī apkārt 10.09.2015. 17.32

    Jā , beta – bet tā bija Lellīte Lolīte, kurai es šuvu kleitu – ciku caku. Mana ome bija šuvēja. Viņai nebija daudz laika ar mums ņemties – bet līdz leļļu kleitām tomēr tikām.

    Jā – skaisti arī Tava vīravecāmāte rakstījusi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 15.28

    Skaisle,tu esi drausmīgi veca,ka atceries H.Liepiņa Totu,vajadzētu tomēr profilā kādus krunkainākus pupus…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Skaisle > rinķī apkārt 10.09.2015. 15.51

    Nu ko ērikiņ, par kārtējo pupiņraudzītāju gribi pieteikties? Ej stāvi rindā , varbūt izstāvēsi, bet varbūt nē!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 17.37

    Izgrozījās kā viltīgais zemnieks baronu priekšā,lai nomaskētu savu nezināšanu…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > rinķī apkārt 10.09.2015. 20.55

    Skaisle

    Nu labi, braukšu uz jūru un ja nebūs auksts – iešu nopeldēties.

    Neaizraujies ar slīkšanas imitēšanu, jo neviens jauns džeks(līdz 50) var arī neatpeldēt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    beta > rinķī apkārt 11.09.2015. 11.24

    > Skaisle

    iespējams ,ka tas bija satori …

    ———-

    Super! Tās ir sajūtas, kuru dēļ vērts dzīvot!

    Lai Tev viss izdodas!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 09.11

    Nu tad ar ”liberālo” attieksmi pret ”bēgļiem” dzīves līmenis Zviedrijā tagad pacelsies vēl neredzētos augstumos…protams,tikai tiem,kurus neizvaros vai nenodurs lielveikalā.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 15.19

    Vāciešiem pret visiem ir laba attieksme,gan Gēti paņems,gan ”bēgļus”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 10.09.2015. 13.24

    DD1 > rinķī apkārt

    “Kairišs šajā kontekstā nav liberālis, ja jau sūkstās par to, ka teātrim trūkst valsts dotāciju”

    Tā viņš ir ar tiem māksliniekiem,- pretendē uz izredzētību, bet prasa dotācijas valdošai varai.

    ————————–

    super koments. Daudzi t.s. intelektuāļi, kas sevi uzskata par liberāļiem, pat nesajēdz, kas tas liberālisms īsti ir.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 10.09.2015. 10.56

    Dzeri. Piedod, bet šoreiz Tavu komentāru var izdrukāt un piespraust pie sienas. Tas ir lozungs, nevis atbilde. Tādēļ palieku neziņā, kāds cits, bet pavisam konkrēts saturs ir robežai, kura šķeļ Vienotību, ja runa nav tikai par minoritātēm? :)

    Tu gribi teikt, ka Vienotības ” konservatīvais gals” iestājas pret personības un uzskatu brīvību, pret ekonomisku brīvību , pret tiesiskumu ? :)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 10.09.2015. 09.21

    DD1 – vispār, ne jau es sāku runāt par tām “viendzimuma laulībām”, bet, RA, mani tas vispār neuztrauc, viņu gan, es viņam tikai atbildēju.

    Kas attiecas uz to svarīgumu – kā nu kuram, minoritātēm, kuras mīl viens otru, un nevar oficiāli noslēgt laulību vai partnerattiecību līgumu, tas ir pats svarīgākais jautājums, un tie ir tādi paši pilsoņi, kuru tiesībām būtu jāsakrīt ar vairākumu tiesībām, līdz pat tiesībām noslēgt laulību, viss ir elementāri, un Eiropā un ASV to sen ir sapratuši.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 17.23

    Saule spīd,atblāzmu met mēness,no tā mēs varam iztēloties ainu,kur mēness apgaismota skaisle paceltām rokām staigā pa šķūņa kori un deklamē Raini.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    beta > rinķī apkārt 10.09.2015. 16.29

    > Skaisle

    Sveika! :)

    Tu esi brīvs gars un tas fascinē, pat, ja šad tad Tev nepiekrītu un šad tad nepiekrītu vispār… :)

    Teikšu par sevi. Paukštello Jāzepu redzēju, Liepiņa Totu arī (kaut toreiz biju maza, tomēr atceros).Bija labi, bet tagad, paanalizējot un atskatoties, es sevi kā latvieti identificēju bērnībā lasot Latviešu tautas pasakas par bārenīti, trīs tēvadēliem un raganām. Mani ļoti ietekmējis nevis Rainis, bet A.Sakses “Pasakas par ziediem”, R.Ezera ar saviem ārkārtīgi niansētiem darbiem un M. Stāraste ar savējiem… Jaunībā Blaumanis, Kaudzīte, Sudrabu Edžus, Jaunsudrabiņš, Upīša “Zaļo zemi” pārlasu vēl tagad, uz labu laimi atšķirot jebkuru vietu… Rainis nebija un arī tagad nav mīļāko autoru starpā. Tam ir savi iemesli, bet tas prasītu garāku izklāstu. Bet ļoti respektēju tos, kam Rainis ir mīļāko autoru starpā.

    Nedomāju, ka Raiņa lasīšana vai nelasīšana ir lakmusa papīrs cilvēka kultūras līmenim, un vēl jo vairāk tautas pastāvēšanas pamats… Jā varbūt katrai tautai vajag savu ikonu, karogu (Gēte, Ibsens, Čehovs), varbūt kā ikona Rainis ir OK!

    Bet pasludināt ka Latvijai gals klāt, jo nelasām Raiņa saraksti ar Aspaziju, manuprāt, priekšlaicīgi. Z. Mauriņas esejas ir galvu pārākas, manuprāt.

    Es Latvijas nelaimi redzu mūsu konformismā un identitātes zudumā. Latvija nekļūt tukša vispār, Latvija kļūst tukša no latviešiem. Diez vai te Raiņa studēšana palīdzēs, drīzāk pasaku lasīšana bērniem pirms aizmigšanas… :) :) :)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 10.09.2015. 09.16

    Par to “tavējo” pozīciju, kura arī jāaizstāvot liberālismam.

    Ne liberālisms, bet gan Ritumu demokrātija, protams, rīkojas vairākuma interesēs, bet, tikpat lielā mērā, aizstāv arī dažādu minoritāšu intereses, taisni ar to Rietumu demokrātija atšķiras no pirmatnējām ohlokrātiju tipa demokrātijām.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 10.09.2015. 10.38

    Dzeri, ja, runājot par liberālismu, Tu nedomāji viendzimuma laulības, tad par ko tad ir runa? :) Tad vienreiz novelc saprotamu robežu, piemēram, starp Vienotības ” liberālo”, jeb Viņķeles galu, un ” konservatīvajiem” ? Kādos ideoloģiski tik nozīmīgos jautājumos vēl starp abām pusēm valda nesaskaņas? Ja Tu zini, tad pasakai. Es nezinu, nevaru iedomāties :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    DD1 > rinķī apkārt 10.09.2015. 09.18

    > rinķī apkārt

    “Kairišs šajā kontekstā nav liberālis, ja jau sūkstās par to, ka teātrim trūkst valsts dotāciju”

    Tā viņš ir ar tiem māksliniekiem,- pretendē uz izredzētību, bet prasa dotācijas valdošai varai.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 10.09.2015. 12.20

    Jautājums ir tīri praktisks,tautu dažādība,kultūras dažādība nodrošina pasaules dažādību,līdz ar to cilvēks var atrast sev vispiemērotāko vietu,kur dzīvot un justies labi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    beta > rinķī apkārt 10.09.2015. 17.24

    > Skaisle

    Respektēju Tavas izjūtas, katrs jau jūt citādi, galvenais, ka mīlam savu Latviju!

    P.S. …ka Raiņa gadā visur skanēs par lellīti Lolīti, par ciku caku caku šuju lellei jaku …

    ——————

    Varbūt Tev būs mazliet vieglāk, ja pateikšu, ka “ciku caku caku…” nav Rainis, to uzrakstīja mana vīra vecāmāte (E. Līduma), kura ir sarakstījusi ļoti daudzus bērnu dzejolīšus, arī “kaķīts mans, kaķīts mans…” :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    beta > rinķī apkārt 10.09.2015. 12.05

    > Skaisle

    Piekritīšu Kairišam, ka Latvija iet bojā, nepiekritīšu Tev, ka Latvija jau aizgājusi bojā.

    Es to bildi redzu tā, ka Latvija ir kā ledusgabals “Nāves ēnā” , kas pamazām drūp un kļūst mazāks un mazāks. Vēl mēs esam…

    Runājot globāli, vai tik mazas tautas kā latvieši mūsdienu pasaulē var izdzīvot? Es domāju, ka var, bet tikai tad, ja katrs latvietis savu latvietību uzskata par vērtību, ko nemaina pret materiāliem labumiem.

    Futūristisks jautājums vai nākotnē uz Zemes nebūs pāris lielās “tautas”, kas būs sevī asimilējušas visas pārējās… un filozofisks – vai par to būtu jāuztraucas…

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 10.09.2015. 09.05

    Tev ir viena nelaime – tu, kā dzirdi vārdu “liberālisms” vienīgais, par ko esi spējīgs domāt, ir tās viendzimumu laulības, kaut, pats tikko kā teici, ka liberālisms ir daudz plašāks jēdziens.

    Tas, ka tās viendzimumu ģimenres nevienu neapdraud, un bērni tur aug pat labākos apstākļos, kā tradicionālajās, to pat, laikam, nav nozīmes atkārtot, tā tev ir fobija, kas racionāliem argumentiem nepadodas.

    Vispār jau, pastāv tieša korelācija starp liberālu attieksmi pret minoritātēm un dzīves līmeni, ja attieksme būs kā Krievijā, arī dzīvosim kā Krievijā, nevis, kā Vācijā, Nīderlandē, ASV, utt., utt., kuras, kā redzi, tāpēc, ka tur atļautas viendzimumu laulības, nesabruka.

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 10.09.2015. 10.45

    Tas viss iet komplektā, gan attieksme pret miniritātēm, gan personības un uzskatu brīvība, gan ekonomiskās brīvības, gan tiesiskums, to nevar citu no cita nodalīt.

    Tā tas ir jebkurā civilizētā Rietumu valstī.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 10.09.2015. 08.11

    Un ko teiksi uz to, ka Kairišs par progresīvi domājošiem uzskata taisni tik ļoti tevis un daudzu citu tik nīstos liberāļus, ko tai kongresā, kā viņš izsakās, “aizstūma”?

    Tātad, liberālisms nebūt neizslēdz nacionālo pašapziņu, nacionālo kultūru, utt?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > rinķī apkārt 10.09.2015. 09.14

    > dzeris49

    “viendzimumu laulības, kaut … liberālisms ir daudz plašāks jēdziens”

    Liberālisms vismaz Eiropas izpratnē (vēsturiski veidojusies pretēja nozīme tam ir ASV) tiešām ir daudz plašāks jēdziens, bet nezin kāpēc daži (t.sk. Jūs) nepārtraukti iniciē šo, par viendzimuma laulībām, kam būtu jābūt 1001.jautājumam pēc svarīguma. Atkarībā no attieksmes pret to tiek vērtētas partijas, paši politiķi un “likti zīmogi”.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

dullaisdauka 10.09.2015. 10.40

Kairišs, likās, nav tik stulbs, lai izliktos, ka nesaprastu kā darbojas lietas, bet šeit deklarētais apliecina tikai to, ka viņš pats ir viens no tiem, kuru nav pametusi padomju laiku domāšana. Ir jauki būt “māksliniekam”, kura darbošanos apmaksāt spiesta visa tauta (nodokļu maksātāji), jo tad var “cept” visu, ko tik sirds iekāro; Raini, Aspaziju, Upīti, Lāci, Ķempi etc., neatkarīgi no tā, vai tas kādam vajadzīgs un, vai kāds to gatavs “pirkt”. Padomju laikos visa tautsaimniecība balstījās uz šādiem principiem; notika milzu ražošana, tika saražots tonnām mantu, kuras nevienam nebija vajadzīgas un rezultātu mēs labi atceramies. Impērija sabruka! Jauki ir filozofēt par kultūras vērtībām, bet jāatceras, ka, ja cilvēkiem trūkst elementārākā, proti, normāla iztika, pajumte, medicīna vai izglītība, kultūra un māksla būs pēdējās lietas, ko tie gribēs iegādāties…

+13
-4
Atbildēt

4

    edge_indran > dullaisdauka 10.09.2015. 12.52

    ———dullaisdauka:”(..) ja cilvēkiem trūkst elementārākā, proti, normāla iztika, pajumte, medicīna vai izglītība, kultūra un māksla būs pēdējās lietas, ko tie gribēs iegādāties…”

    ==============================================================================

    Bez kultūras un mākslas,Latvijas valsts 100. gadadienā atkal skandēs:

    “…Es brīnos: vai mēs tiešām pārāk brīvi? / Vai tiešām vedam pārāk zaļu dzīvi? /

    Vai tiešām tauta ēd par daudz tās maizes?

    Vai tiešām katram ir par maz jau raizes? / «Jā! jā! – jā! jā!» man pretī kliedz /

    Un sajūsmības diskantā tik spiedz: / «Mums šogad jubileja, gaviļgads!» /

    Tik kaut kur lejā dobji atskanēja: «bads!»

    Rainis: PĒC DESMIT [ SIMTS ] GADIEM

    http://www.kultura.lv/files/r2013/rainis4.jpg

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dullaisdauka 10.09.2015. 11.00

    Māksla tāds sarežģīts process,nekad nevar zināt,kas iznāks galā un vai to kāds pirks,ar maizi un zivīm ir daudz vienkāršāk.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ierados > dullaisdauka 10.09.2015. 12.13

    Īsti mākslinieki dara to, ko Dievs liek. Viņus neuztrauc tas, vai tur kas iznācis, vai to kāds pirks.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > dullaisdauka 10.09.2015. 10.43

    > dullaisdauka

    “Ir jauki būt “māksliniekam”, kura darbošanos apmaksāt spiesta visa tauta (nodokļu maksātāji), jo tad var “cept” visu, ko tik sirds iekāro; Raini, Aspaziju, Upīti, Lāci, Ķempi etc., neatkarīgi no tā, vai tas kādam vajadzīgs un, vai kāds to gatavs “pirkt”.”

    Dzēlīgi, bet trāpīgi.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Absints 10.09.2015. 13.13

Neirastēniķa reminiscences nav spējušas iziet tālāk par Latviju. Nu nedabūja Rainis Nobeli, Nu nezin viņu citās valstīs. Ir pasaka par kailo karali- viņš ir kails, bet visi izliekas, ka nav. Tāpat ar Raini – viņš ietilpst “īnteliģenta” komoplektā, visi izliekas, ka mīl Raini, bet īstenībā karalis ir kails. Skroderdienas iestudē katru gadu, jo tās skatītāji apmeklē, kaut sižetu zin no galvas, un lugu ir redzējuši daudzas reizes. Raiņa lugas teātri baidās iestudēt, jo tā ir zemē nomesta nauda. Rainis ir spilgta kultūrvēsturiska persona, viņam ir nozīmīga vieta vēsturē, un to nekad neviens viņam neatņems, bet vai viņam ir vieta tagadnē? Tagadnē, kur globalizācija nodrošina pieeju pasaules dižgariem? Kāpēc man jāizvēlas lokālais autors, kura izprašana prasa būtisku garīgo piepūli, ja var izvēlēties atzītāku autoru? Nacionālās piederības dēļ? Kāpēc? Vai tad nevaru būt latvietis bez Raiņa tagadnē? Vai tad, ja man patīk Blaumanis un nepatīk Rainis, es esmu slikts latviskās kultūras pazinējs? Rainis savās dzīves beigās nosodīja valsti, kurā dzīvoja. Vai to ignorēsim? Vai vajag piespiest mīlēt Raini, jeb tam būtu jānotiek dabiski? Dabiski tas nenotiek. Tātad jāpiespiež.

Varbūt, te ir otra galējība – Rainis ir ikonizēts, un nu būtu jānoliek vietā.

+9
-1
Atbildēt

10

    edge_indran > 10.09.2015. 18.18

    ——lno:”(..)Tikai tie, kuri kalpoja varai. Vai tad šodiem mākslinieki un aktieri nav populāri?”

    ===============================================================================

    Runa nav par popularitāti, bet gan par globalizācijas procesa negācijām.

    No šitās Nāves salas var arī pat liel-mākslinieki neizkļūt, ja viņu Daile nebūs auglīgs spēks. Graušana un pelnu bārstīšana vairs nelīdzēs…

    https://www.youtube.com/watch?v=_UwqyfXZYiM

    “Latvju zeme vaļā stāv / Tā kā dzīsla pušu rauta, / Iztek asins, iztek spēks,

    Latvju zeme vaļā stāv. / Vēji staigā iekšā, arā,/Izplēš sēklu, izrauj saknes, /

    Latvju zeme vaļā stāv. / Krusta ceļiem pienaglota, / Krusta vējiem caurvējota.”

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 10.09.2015. 18.09

    ——-DD1:”(..)Jums, protams, taisnība. Tā arī ir atbilde Kairišam…”

    ===============================================================================

    Tā ir fakta konstatācija – gluži kā par “Latvijas bojāejas procesu”, bet tā nav atbilde uz Kairiša jautājumu:

    “Režisors Viesturs Kairišs nevar saprast, kāda jēga ir Latvijas valstij, kurā tikai jubilejas gadā var iestudēt Raini.”

    ==============================================================================

    Noder pārlasīt Raiņa aprakstu par to Nāves salu un pārvērtībā, var būt tad

    kāda apskaidrība radīsies. Galu galā jāatzīst, ka 25 gados ir izaudzināts ne jau Raiņa “nākotnes cilvēks” (Mirdza, Guna, Antiņš, Spīdola, Vizbulīte, Jāzeps, Indulis, Dina), bet gan parādījies ar visādiem aifoniem apkāries mežonis:

    “- Это и есть сегодня самый важный и кардинальный вопрос. Произошло страшное – человек разрушен, его почти не существует. Еще появляются на свет отдельные индивидуумы, но человек как некое целостное образование, как явление, оказывающее влияние на ход исторического процесса, более не существует. Надо начинать с нуля. Начинать с нулевого уровня – с создания нового человека. Человека цивилизованного, человека идеалистического, человека утопического, человека наивного, человека непрактичного, человека неэгоистичного, человека нерасчетливого. В мое время такие люди встречались, они были, мы видели таких людей. О таком человеке мечтали и писали Руссо и Локк, Гоббс и Декарт. Не может же быть, чтобы такой человек испарился бесследно!(..)

    Да, сегодня на свет появляется новый дикарь, обвешанный с ног до головы какими-то механическими приспособлениями. Но он все равно остается дикарем, варваром. Однако мы с вами люди. И пока мы с вами остаемся людьми, надо понимать одно. Все эти кибернетические существа, какими бы они ни были, не заменят главного – того, что рождает человек – огонь разума. Это чудо никто не может заменить.

    Я вижу единственную надежду для человечества в том, что появится новый человек. Я надеюсь на чудо рождения этого нового человека. Ведь все эти годы шла непримиримая борьба людей практичных, деловых, расчетливых, жестоких, эгоистичных против всего доброго и гуманного, что есть в нас с вами. Я очень хочу, чтобы новый человек выжил, это моя самая заветная мечта. Если он не выживет – человечество не выживет.”

    Александр Зиновьев: «Я мечтаю о новом человеке», 2006.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 10.09.2015. 13.26

    ———Ķīps:”(..)Varbūt, te ir otra galējība – Rainis ir ikonizēts, un nu būtu jānoliek vietā.”

    ===============================================================================

    Vai nu, vai nu – kā tais Svētajos Rakstos teikts:”….tam piederēs tava sirds”

    Ja pamatšķira (darba tauta) lika Raini goda vietā, tad “pirkt-pārdot” apstākļos liberāļiem jāliek mamons (Zelta teļš/govs). Pietiks kautrēties…

    http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/00.2013/05/02/ventspils_saraksts_4.jpg

    Ž.K.J:…«obligāti un bez dzejas»

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > 10.09.2015. 17.52

    DD1. Kādreiz bija modē mākslinieki, aktieri…

    ________________________

    Tikai tie, kuri kalpoja varai. Vai tad šodiem mākslinieki un aktieri nav populāri?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 10.09.2015. 15.51

    ——-

    Tā viš i, saskaņā ar neo-liberālisma ideoloģijas pamatprincipiem:

    “Jo vairāk ikonu – , jo brīvāks…..”

    http://i.ytimg.com/vi/DQjj2IREdPQ/maxresdefault.jpg

    “Padomju laikā “kruta” aifona vietā bija dzejas grāmatas. Paskatieties statistiku un salīdziniet, tas pats vien būs!” J.Pavlovičs, vēsturnieks

    (Pavlovičs: “Latvijā padomju režīms bija “vienstāvīgs”.LA.lv)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > 10.09.2015. 14.20

    Kairišs: “Neviens teātris izrādes sekmēm vienkārši netic”.

    Es ticu Kairišam…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 10.09.2015. 15.00

    ———

    E.Smiļģis ne tikai ticēja “mūžīgās Latvijas idejai” – viņš arī spēja vadīt, organizēt un iedvesmot pat tai pēckara laikā, ko Belševica tēlaini par “augšāmcelšanos no nāves gultas” nodēvēja.

    1947.g. Raiņa “Uguns un nakts” uzvedums daudziem acis atvēra.

    http://www.letonika.lv/groups/multimedia.aspx?prev=1&entryTitle=070370_1.gif

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > 10.09.2015. 17.35

    edge_indran

    “Padomju laikā “kruta” aifona vietā bija dzejas grāmatas.”

    Jums, protams, taisnība. Tā arī ir atbilde Kairišam. Tagad ir citas ikonas. Kādreiz bija modē mākslinieki, aktieri, tagad baņķieri, finansisti, nu vismaz programmisti. :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > 10.09.2015. 13.37

    Raiņa lugas teātri baidās iestudēt, jo tā ir zemē nomesta nauda

    —————–

    galīgi nepiekrītu. 80-jos bija Jāzeps un viņa brāļi iestudējums. ļaudis burtiski lauzās lai redzētu, es pat biju uz abiem sastāviem, lai redzētu kā izrāde atšķiras.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > 10.09.2015. 15.30

    > Ķīps

    “Raini – viņš ietilpst “īnteliģenta” komoplektā … otra galējība – Rainis ir ikonizēts”

    Patiešām eksistē tāds nerakstīts inteliģenta komplekts,- kas jāzin, kas jānoskatās, kas jāslavē. Ikonu pielūgšana ir nespēja būt brīviem, atmiņas par dzīvi totalitārā valstī.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu