Tiesnese Buivide attaisnota atgriežas darbā • IR.lv

Tiesnese Buivide attaisnota atgriežas darbā

48
Foto: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Par dienesta stāvokļa izmantošanu iepriekš apsūdzētā apsver iespēju prasīt no valsts kompensāciju

Tiesnese Skaidrīte Buivide, pret kuru pirms trijiem gadiem kopā ar Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu ierosināts kriminālprocess par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, fiktīvi nodarbinot virkni darbinieku un piesavinoties viņiem paredzēto atlīdzību, atgriezusies darbā, šodien vēsta žurnāls ”Ir” rakstā «Man ir nevainojama reputācija».

Viņa vairs nav Rīgas apgabaltiesas civillietu kolēģijas priekšsēdētāja, bet vienkārši tiesnese, kura pilnībā attaisnota pēc kriminālprocesa par mantkārīga nozieguma atbalstīšanu un pēdu slēpšanu.  Strazdam apelācijas instancē piespriests 3 gadu un 11 mēnešu cietumsods. Bjušais tiesnesis apcietināts tiesas zālē, bet spriedums vēl nav stājies spēkā. Savukārt Buivide ar tiesas lēmumu pilnībā reabilitēta, un lēmums nav pārsūdzams – kriminālprocess pret tiesnesi pilnībā izbeigts tādā formā, kas ļauj Buividei atgriezties darbā un turpināt spriest tiesu citiem.

«Izskatot visu lietu kopumā, pārbaudot lietas materiālus kopumā, [tiesa] konstatēja, ka nav nozieguma sastāva,» saka Buivide. Tiesnese pašlaik vērtē iespēju vērsties tiesā pret valsti par morālās kompensācijas piedziņu, arī pret medijiem, to skaitā žurnālu Ir, par goda un cieņas aizskaršanu saistībā ar publikācijam, kurās tika ziņots par kriminālprocesu. Īsi izklāstot savus argumentus, tiesnese pamato – «jo es nejūtos absolūti vainīga».

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2012.gada 7.augustā aizturēja Ziedoni Strazdu aizdomās par septiņu darbinieku fiktīvu nodarbināšanu Zemgales priekšpilsētas tiesā laika posmā no 1995.gada līdz 2012.gadam, piesavinoties vairāk nekā 100 000 eiro, kas tika izmaksāti šiem cilvēkiem darba algās. KNAB lūdza sākt kriminālvajāšanu arī pret Buividi, kas līdz 1995.gadam bija Strazda vietniece, par šī nozieguma atbalstīšanu 1995.gadā un pēdu slēpšanu 2012.gadā.

Ir rīcībā esošā informācija atklāj Buivides lomu šajā lietā. Pirmā fiktīvi nodarbinātā Zemgales priekšpilsētas tiesā bija Buivides bērnības draudzene Aina Vidze. Izmeklēšanas procesā gūtās liecības norāda, ka Buivide saveda kopā draudzeni ar savu priekšnieku Strazdu. Buivide informējusi Vidzi par fiktīvās nodarbināšanas nosacījumiem, proti, ka darba algu viņa nesaņems. Izmeklētāju ieskatā Buivide no 1995.gada 1.marta līdz 2012.gada augustam neaktīvi atbalstīja Strazda 1995.gadā izdarīto un ilgstoši turpināto noziegumu, ar savu klusēšanu to atbalstot. Rezultātā nepamatotā atalgojumā valsts izmaksāja vairāk nekā 80 tūkstošus eiro. 2012.gada augustā, uzzinot, ka noziegums varētu tikt atklāts, Buivide veikusi darbības, ko izmeklētāji traktēja kā mēģinājumu slēpt pēdas.

KNAB ieskatā savāktie pierādījumi bija pietiekami, lai lūgtu prokuratūru saukt pie atbildības ne tikai Strazdu, bet arī Buividi. Savukārt prokuratūra uzskatīja, ka lieta pret Buividi izbeidzama divu iemeslu pēc – vienā daļā noziedzīga sastāva trūkuma dēļ, otrā – noilguma dēļ, taču tas nav tiesnesi reabilitējošs pamats. Vienkāršiem vārdiem sakot – noziegums varētu būt veikts, bet noilguma dēļ lieta izbeidzama. Ja tiesa domātu līdzīgi kā prokuratūra, Buivide vairs nevarētu atgriezties darbā par tiesnesi, taču tiesa lietu pret tiesnesi izbeidza ar reabilitējošiem nosacījumiem.

«Ja nav notiesājoša sprieduma, tad tiesa – sākotnēji Rīgas Kurzemes rajona tiesa, pēc tam Zemgales apgabaltiesa – acīmredzot ir konstatējusi, ka nav nozieguma sastāva, nav noilguma, nav nekāda krimināli sodāma pārkāpuma tiesneses Buivides darbībā. Līdz ar to [attiecībā uz tiesnesi spēkā ir] tas pats Satversmes pants, kas attiecas uz daudziem citiem Latvijas Republikas iedzīvotājiem – nevienu nevar atzīt par vainīgu citādi kā tikai ar tiesas spriedumu,» saka Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone. Pati Buivide neuzskata, ka tiesneši, skatot viņas lietu, būtu pasargājuši savu aroda kolēģi no atbildības.

Komentāri (48)

dzeris49 13.08.2015. 06.45

Ja viņa zināja par visām tām fiktīvām personām, un vēl pati ar tām Strazdu nodrošināja un sapazīstināja, tātad, faktiski piedalijās naudas izkrāpšanā, kā viņa var būt nevainīga?

Loģikas likumi te nestrādā, tas nu ir skaidrs, Latvijas tiesas ir kaut kas prātam neaptverams, un šī te bezkaunīgā blēde tagad spriedīs tiesu citiem, te komentāri vispār lieki, par tādu lietu, kā ētika vispār nav nozīmes runāt.

+7
-2
Atbildēt

1

    tvverotajs > dzeris49 13.08.2015. 09.39

    Te jau ir tikai stāsta viena puse – izmeklētāju viedoklis.

    Derētu jau tā kā pastāstīt arī tiesas spriedumā minētos argumentus, bet…

    Laikam jau jāveido “pareizais viedoklis” par kādu iestādi, tās izmeklētājiem un visiem citiem, kas viņiem traucē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

J.Biotops 13.08.2015. 07.47

Mini, mini mīkliņu:

Blēdis blēdim par blēdi stāsta, ka neviens nav blēdis un visi blēži tic.

(aseit)

+6
-2
Atbildēt

12

    Charlie Hebdo > J.Biotops 13.08.2015. 14.05

    kimsk

    Nav jābūt banku speciālistam, lai zinātu biznesa alfa un omegu, ka Citadeles, kas pēc nopirkto un sakompromitēto politiķu kuratoru rīkojuma par sviestmaizi tika atdota ASV reģistrētam čekas off-shore firmu fondam, vērtība stabili bija pielīdzināma tās desmit gadu peļņai.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 13.08.2015. 09.36

    Tieši tā. Minimālie zaudējumi, kas radušies no Citadeles pārdošanas, ir 60 miljoni eiro. Bet mums stāsta, ka viss kārtībā, un grib, lai mēs noticam…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    kimsk > J.Biotops 13.08.2015. 11.23

    andrej, “Es domāju, ka uz Citadeles fona Buivides iespējamie grēki nobāl.” Savdabīga pieeja. Ja kāds nošaus, nodurs, nožņaugs vai noindēs Tavu meitu, es ceru, ka Tu stingri ievērosi šo pašu principu, jo uz Citadeles fona štrunta skuķa dzīvībai nav nozīmes, vai ne?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > J.Biotops 13.08.2015. 12.48

    ———-

    Amerikanizācija rullē:

    “В Соединенных Штатах мы специализируемся на “мягких взятках” — позаботься о семьях законодателей, а законодатель позаботится о тебе”.

    http://ria.ru/zinoviev_club/20150812/1179465666.html#ixzz3ige53Pse

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > J.Biotops 13.08.2015. 11.51

    andrejs

    Varbūt biji domājis, staļinisma, WWII un GULAG apoliģētus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kimsk > J.Biotops 13.08.2015. 13.57

    andrejs

    Pirmkārt, vainas pakāpes noteikšanā pat Latvijas tiesas neizmanto principu “Attaisnot viena cilvēka slepkavu, jo kāds cits ir noslepkavojis trīs cilvēkus”.

    Otrkārt, ne man, ne Tev nav ne mazākās nojēgas par banku lietām, to pirkšanu, pārdošanu, apvienošanu utt., un šādas sajēgšanas nav arī 99/100 klaigātāju par Citadeles darījumu, izņemot dažus ļautiņus, kuri ir speci visos jautājumos un kurus neviens normāls cilvēks neņem par pilnu rubuli. Protams, Tava brīvā laika pavadīšanas iespējas ir Tava paša darīšana, bet dzīve paiet ļoti ātri un tērēt to galīgām muļķībām nav prāta darbs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 13.08.2015. 10.33

    tiesiskuma apoloģētiem jau trīs Saeimas sasaukumus pēc kārtas ir bijusi iespēja ņemt šo nozari savās rokās un visu perfekti sakārtot.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > J.Biotops 13.08.2015. 10.00

    Kāds tam sakars ar Citadeli?

    Varbūt, drīzāk, tam ir sakars ar to, ka mums TM ir NA biedrs, “alternatīvi apdāvinātais” Rasnačs, pirms tam – totāli korumpētais Lemberga pakalpiņš Bērziņš, utt., un visa NA nu jau atkārtoti apsūdzētā liela mēroga blēža Lūša vadībā strādā nevis tiesu sistēmas sakārtošanai, bet, sagraušanai, un korumpētu tiesnešu, kas saauguši ar MNA mafiju, piesegšanai?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    kimsk > J.Biotops 13.08.2015. 09.57

    Vai tiesnese Buivide pārdeva Citadeli?! Neesi kaut ko sajaucis? Argumentācija no sērijas “Bet mans kāmītis šorīt brokastīs apēda pusi burkāna”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 13.08.2015. 12.11

    to kimsk

    Kādi ir zaudējumi no Citadeles pārdošanas ir viegli aprēķināms, bet kādi varētu būt tie zaudējumi no Buivides nelikumīgās rīcības? Manuprāt tie cipari vispār nav salīdzināmi.

    Bet, cik saprotu, tad Buivide ir vispār attaisnota.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 13.08.2015. 10.24

    Kāds tam sakars ar Citadeli?

    —————————-

    Biotops ierunājās par blēžiem, nu tā – vispārīgi un nekonkrēti. Man radās vēlme konkretizēt… Es domāju, ka uz Citadeles fona Buivides iespējamie grēki nobāl.

    p.s. atkārtoju dzerim 10. reizi – Tieslietu ministrs nav visu tiesnešu priekšnieks… :))))))))

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > J.Biotops 13.08.2015. 10.30

    Pats par sevi, ka TM nevar ietekmēt spriedumu, bet, var darīt daudz ko citu, lai sakārtotu sistēmu.

    Cita lieta, ka NA nav ieinteresēta neko sakārtot.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

kimsk 13.08.2015. 06.41

Farss, cirks, paradokss, nejēdzība – epiteti, kas vistrāpīgāk raksturo Latvijas tiesu sistēmu. Tieslietu ministrs – oficiālu dokumentu viltotājs, prot tikai rakstīt, neprot lasīt, AT priešsēdētājs – iespējamais pilsonības izblēdītājs, tiesneši “for wholesale”…

+3
-3
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > kimsk 13.08.2015. 11.49

    kimsk

    Kā reiz tādas buivides ir galējo neliešu, prokremlisko mērgļu: TECII, Citadeles un LM afēru īstenotāju, vienīgā cerība saglabāt savas galvas uz rumpja. Redzēsim, cik ilgi vēl noturēsies viņu, starptautiskās teroristu bandas РПЦ-НКВД, “kriša”, pirms viņiem aizies pakaļ.

    http://ipvnews.net/

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu