Straujuma parakstījusi rīkojumu par Kola atbrīvošanu no amata (papild.) • IR.lv

Straujuma parakstījusi rīkojumu par Kola atbrīvošanu no amata (papild.)

15
Foto: Ieva Čīka, LETA

Rihards Kols to vērtē kā politisko izrēķināšanos

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ceturtdien parakstījusi rīkojumu par parlamentārā sekretāra Riharda Kola (VL-TB/LNNK) atbrīvošanu no amata, aģentūrai LETA pastāstīja preses sekretāre Aiva Rozenberga. Kolam nepienāksies atlaišanas pabalsts, jo viņš, esot parlamentārā sekretāra amatā, nesaņēma algu.

Rihards Kols to vērtē kā politisko izrēķināšanos.

Straujuma jau iepriekš mutiski informēja Kolu par to, ka viņš varētu tikt atlaists. Premjerministri izbrīnījusi Kola rīcība, parakstot ierosinājumu par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, kurā bija iecerēts Ministru kabinetam sniegt skaidrojumus bēgļu jautājumā. Kols neesot informējis valdības vadītāju, ka parakstīs šo priekšlikumu. Turklāt jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā vairākkārt tika skatīts koalīcijas sanāksmēs, un parlamentārā sekretāra uzdevums paredz skaidrot valdības lēmumus arī Saeimai, piebilda Rozenberga.

Pirms rīkojuma parakstīšanas Straujuma gan bija gatava “dot vēl vienu iespēju” Kolam, piedāvājot strādāt pie integrācijas risinājumiem bēgļiem. Tas tika piedāvāts, ņemot vērā nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) paustās bažas par to, vai bēgļi Latvijā var būt integrēti un patriotiski, skaidroja Straujumas preses sekretāre. Līdz ar to Nacionālās apvienības politiķiem būtu iespēja “atbildīgi strādāt un koordinēt integrācijas risinājumus”. Tomēr Kols un VL-TB/LNNK no šī piedāvājuma esot atteikušies.

Abas puses pateicās par sadarbību, un premjerministre parakstīs rīkojumu par Kola atbrīvošanu no amata.

Pirmdien, 13.jūlijā, šo jautājumu plānots pārrunāt koalīcijas sanāksmē, un tad arī varētu lemt par turpmāko rīcību saistībā ar šo amatu.

Kā ziņots, ārkārtas sēdes sasaukšanai nepieciešami 34 deputātu paraksti, un tieši Kola paraksts bijis pēdējais nepieciešamais. Kopumā par šo ierosinājumu sasaukt ārkārtas sēdi bēgļu jautājumā bija parakstījušie 45 deputāti no Latvijas Reģionu apvienības, “No sirds Latvijai”, “Saskaņas” un nacionālās apvienības.

Šādu VL-TB/LNNK rīcību “Vienotība” vērtē kā koalīcijas līguma pārkāpumu. “Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Šadurskis (V) norādīja uz koalīcijas līguma punktu, kurā noteikts, ka partneri nevar atbalstīt opozīcijas ierosinātu Saeimas ārkārtas sēžu sasaukšanu, ja par to nav pieņemts atšķirīgs koalīcijas partneru lēmums.

Savukārt VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, komentējot pārmetumus par koalīcijas līguma pārkāpumu, vaicāja, vai parakstīt kopā ar opozīciju ierosinājumu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu atlaišanu nav vērtējams kā koalīcijas līguma pārkāpums. Tāpat Dzintars šaubījās, vai pieņemt nostāju bēgļu politikā, ignorējot Nacionālās apvienības nostāju, atbilst koalīcijas principam saskaņot svarīgus jautājumus.

Saeimas ārkārtas sesijas sēdē deputāti ceturtdien kvoruma trūkuma dēļ līdz galam neizskatīja opozīcijas partiju un Nacionālās apvienības iesniegto lēmumprojektu uzdot Ministru kabinetam sniegt skaidrojumus bēgļu jautājumā. Saeimas sēdē kvoruma nebija, jo balsojumā nepiedalījās “Vienotības” un Zaļo un zemnieku savienības deputāti. Kvoruma trūkuma dēļ sēde tika pasludināta par slēgtu.

 

Komentāri (15)

rinķī apkārt 10.07.2015. 11.19

…Tas tika piedāvāts, ņemot vērā nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) paustās bažas par to, vai bēgļi Latvijā var būt integrēti un patriotiski, skaidroja Straujumas preses sekretāre….++++ Integrēts un patriotisks, abi šie priekšstati, kā definīcijas ir ļoti svarīgas un nopietnas jebkuras valsts drošībai, bet tādā kontekstā, kā to pasniedz Straujumas preses sekretāre šie abi jēdzieni var izsaukt tikai smīnu un skepsi, un izskatās, ka tā tas arī ir darīts, ar nolūku.

Ja noliek emocijas sānis, tad neviens reāli domājoš LR pilsonis taču nešaubās par to, ka bēgļi Latvijai būs jāuzņem. To apzinās arī NA, taču līdz ar bēgļu uzņemšanas programmas palaišanu Latvija saskarsies ne jau tikai ar patriotisma un integrācijas deficīta draudiem, bet vēl ar virkni problēmām, kuras, kā izrādās, nav atrunātas, vismaz tāds tāds priekšstats man radās, vakar izlasot Roberta Zīles rakstu Latvijai nevar būt vienalga par bēgļu uzņemšanu. Par to ir stāsts un šādā griezumā ja skatās uz problēmu, tad NA rīkojas pareizi, pieprasot sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai vēlreiz aprunātu esošās neskaidrības. Nesaprotu, kur problēma?

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/roberts-zile-latvijai-nevar-but-vienalga-par-beglu-uznemsanu.d?id=46178079#ixzz3fTTjBxHe

+11
-2
Atbildēt

1

    Haris > rinķī apkārt 10.07.2015. 15.09

    riņķī apkārt:

    Ja noliek emocijas sānis, tad neviens reāli domājošs LR pilsonis taču nešaubās par to, ka bēgļi Latvijai būs jāuzņem.

    ==========================================

    Vai tiešām?:) Es piemēram, šaubos, un turklāt uzskatu, ka tieši bēgļu uzņēmēji nav “reāli domājoši”.

    KO ATRISINA Latvijas uzņemtie 250, ja tiek prognozēts, ka Itālijā vien un šogad vien pāri Vidusjūrai ieradīšoties ap 200 000? Nerunājot par tiem simtiem tūkstošu, kas Eiropā imigrējuši jau dažos iepriekšējos gados.

    KO ATRISINA Latvijas uzņemtie 250, ja vienā pašā narcistiski “humānajā” Zviedrijā bēguļo vairāk nekā 11 000 “neīsto bēgļu”, t.i., tādu, kurus pat Zviedrija nespēj atzīt par bēgļiem. Un šie dati atkal jau tikai par 1 gadu – šajā gadījumā par 2014. gadu.

    http://www.thelocal.se/20150503/more-illegal-immigrants-going-underground-in-sweden

    Jā, bēguļo – izvairās no atpakaļsūtīšanas uz dzimteni.

    Uz šo visu droši vien man kāds iebildīs, atkārtojot mantru par “solidaritāti” un “Ukrainas bēgļiem”, kuru ieplūduma gadījumā mums ES palīdzēšot.

    Tad parēķināsim, cik lielu daļu, piemēram, no Itālijas migrantiem tagad it kā grasās/solās paņemt pārējā Eiropas Savienība. 24 000 no pāri par 200 000 (vai drīzāk, pieskaitot vēl citus gadus – varbūt no kādiem 400 000).

    Bet paliekam 24 000 vs. 200 000. Tie ir apmēram 12%.

    Ja no Ukrainas Latvijā ieplūstu 100 000, tad ES varbūt paņemtu.. 12 000, mums atstājot 88 000?

    Tad šādam scenārijam gatavojamies?

    Eiropas Savienības politika šajā jomā ir neilgtspējīga un pašnāvnieciska. Katra “pārdale” slimību tikai ielaiž vēl dziļāk un ārstēšanu atliek – jo tik un tā migrantu ieplūšanas process kādreiz būs jāpārtrauc un Eiropas politikai nāksies kļūt nesalīdzināmi skarbākai un necilvēciskākai.

    Tas ir, ja Eiropa vēlēsies izdzīvot un spēt konkurēt, piemēram, ar Austrumāzijas valstīm.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Austras koks 10.07.2015. 10.34

Smieties vai raudāt?

+6
-1
Atbildēt

0

andrejs 10.07.2015. 13.12

arvien vairāk jūtama krievmīļa Lemberga ietekme uz valdības uzvedību.

+5
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > andrejs 10.07.2015. 17.05

    andrejs

    Ne jau Lembergs nopirka un sakompromitēja nelietīgākos ZRP(v) darboņus, tas ir čekas darbs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu