Vīķe-Freiberga: Prezidenta vēlēšanās primāra bija politiskā līdzsvara nodrošināšana • IR.lv

Vīķe-Freiberga: Prezidenta vēlēšanās primāra bija politiskā līdzsvara nodrošināšana

31
Simboliski - Latvijas Zaļās partijas biedrs Indulis Emsis (no labās) aizsardzības ministram Raimondam Vējonim pasniedza dāvanu jaunajā amatā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Eksprezidente pieļauj, ka Lembergs vēl joprojām spēlē lielu lomu politiskajās norisēs

Saeimas deputāti Valsts prezidenta amata kandidātus neizvērtēja pēc pieredzes un nopelniem, bet primārais bija politiskā līdzsvara nodrošināšana koalīcijā, par aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ievēlēšana Valsts prezidenta amatā aģentūrai LETA sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa norādīja, ka tagad katra koalīcijas partija ir ieguvusi vienu no trim augstākajiem amatiem valstī, panākot politisko līdzsvaru, un koalīcijai nav pamata kļūt nestabilai.

Vīķe-Freiberga arīdzan sacīja, ka, pēc viņas domām, liela ietekme vēlēšanās bijusi arī ar ZZS saistītajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam. “Publiskajā telpā Lembergs runāja par to, ka tiks ievēlēts Vējonis. Iespējams, te redzama viņa māka pareģot, bet varbūt tā ir viņa spēja iespaidot situāciju,” sacīja eksprezidente, piebilstot, ka, viņasprāt, Lembergs vēl joprojām spēlē lielu lomu politiskajās norisēs.

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga norāda uz Vējoņa lielo politisko pieredzi un vēl viņam veiksmīgi sagatavoties 2018.gadā gaidāmajai Latvijas simtgadei, kā arī rūpēties par visu Latvijas iedzīvotāju labklājību.

“Ceru, ka viņš būs labs prezidents, jo viņš mums būs turpmākos četrus gadus. Viņam būs jātur rūpe par Latvijas likteni, un varētu teikt, ka daļa mūsu likteņa būs viņa rokās,” sacīja Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente norādīja, ka, pēc viņas domām, Vējonim ir pietiekami liela politiskā pieredze, kas varētu palīdzēt, stājoties amatā. “Katrā ziņā viņam ir lielāka pieredze, nekā tā bija man vai Valdim Zatleram, lielāks kontakts ar politisko vidi,” sacīja Vīķe-Freiberga, tanī pat laikā norādot, ka Latvijā, kas ir parlamentāra republika, šī pieredze nav tik būtiska, kā, piemēram, ASV.

Tikmēr Vējonis ceturtdien LNT rīta raidījumā “900 sekundes” teica, ka atjaunos gan statēģiskās attīstības, gan Konstitucionālo tiesību komisiju, ko likvidēja viņa priekštecis Andris Bērziņš. Tāpat Vējonis nevēlas, ka tiek “tiražēts viedoklis par sašķelto sabiedrību”.

Savukārt LTV raidījumā “Rīta Panorāma” viņš teica, ka atjaunos Jūrmalas rezidences darbību, ko savā prezidentūras laikā neizmantoja Bērziņš, bet dzīvot turpināšot Ogres dzīvoklī. Jūrmalas rezidencē viņš neplāno dzīvot, tikšot izskatīta iespēja to izmantot brīžos, kad plānotas svarīgas tikšanās.

“Rezidences atrašanās vieta ir laba, tur ir mierīga atmosfēra pie Baltijas jūras, kur var runāt par svarīgiem jautājumiem,” sacīa Vējonis.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam bija izvirzīti četri kandidāti – Vējonis, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, kā arī Saeimas deputāti – partijas “Saskaņa” pārstāvis Sergejs Dolgopolovs un Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars.

Par Valsts prezidentu trešdien Saeima ievēlēja ZZS virzīto kandidātu Vējoni. Viņu ievēlēja piektajā balsojumā, kurā viņu atbalstīja 55 deputāti. Vējonis šajā balsošanas kārtā bija vienīgais kandidāts. Pret viņu nobalsoja 42 tautas kalpi. Viens balsošanas biļetens izrādījies nederīgs, bet viens parlamentārietis nav piedalījies balsojumā.

Pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Vējonis būs piektais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un devītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

 

Komentāri (31)

traductrice 04.06.2015. 12.56

Pēdējos 4 gadus man ir kļuvis par paradumu neklausīties/neskatīties prezidenta “uzrunas tautai”, ne arī Latvijas valsts galvas uzstāšanās svarīgos starptautiskos forumos. Iedvesmojošāk ir izlasīt preses relīzi vai žurnālistu atstāstījumu, ko tad runu gatavotāji tādu iedvesmojošu vai svarīgu bija ielikuši vēstījumā.

Šķiet, nākamos 4 gadus varēšu mierīgu sirdi turpināt šo paradumu. Žēl, ka šādi būs jājūtas arī 2018. gada 18. novembri… Pat ļoti žēl.

+4
-1
Atbildēt

2

    Misija > traductrice 04.06.2015. 20.32

    traductrice

    Es par to domāju līdzīgi un izlēmu, ka turpināšu neuzklausīt arī jaunā prezidenta svētku uzrunas. Es Vējoņa kungu vērtēju kā divkosīgu cilvēku un tāpēc, man svarīgajos svētku brīžos, nevēlēšos klausīties ‘izgludinātajās’ puspatiesību frāzēs.

    Mans prezidents sirdī ir un paliek Egils Levits.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Bet > traductrice 04.06.2015. 14.56

    Ne Bērziņam ne Vējonim Dievs nav iedevis to prasmi, kas nepieciešama Valsts prezidentam Latvijā. Nu nepārliecina mani šis Vējonis. Interesanti, kur viņš ņēma tos 100 000 EUr iekrājumā, ja sieva ir mājsaimniece, un viņš visus šos gadus ir bijis ministrs. Kāda ir ministra alga, pavaicājiet Vilkam, un lai no tādas algas iekrātu tik lielu summu …

    un vēl divi dēli jāaudzina.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Bet 04.06.2015. 11.54

Tā jau arī izskatās, ka pildīts pēc vēlēšanām koalīcijas līgums un taisnība, ka lembem šajā teātrī liela loma. Vienotība bija spiesta piedalīties spēlē ko sauc par politiku. Kā jau spēlē zaudējot prezidenta amatu Levitam ,paliks premjera krēsls vienotībai un tas ir galvenais, manuprāt, protams.

Nevaru iedomāties haosu jaunas valdības veidošanā, un ko par to domās un teiks ES partneri.

Vai mums vajag tādu Lemberga protežē kā Reiznieci- ozolu ar visu savu Ozolu un lembi piekabē, jo Reizniece ir tieši lemberga partija sbiedre, ja kas.

Vienotība ceru, ka ir izdarījusi pareizo izvēli, jo koalīcija svaldībā vienmēr jārēkinās ar partneriem. Nav jau viena spartija svaldība, kā tas ir RD, kur Ušakovs viens pats diriģē orķestri!

+2
-1
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 04.06.2015. 12.27

Visgodīgākais bija attēlā redzamais Emsis: Visu nosaka vēlēšanās saglabāt varu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu