Saeima ievieš kriminālatbildību par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā ārzemēs • IR.lv

Saeima ievieš kriminālatbildību par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā ārzemēs

23
Foto: Edijs Pālens, LETA

Šo likuma pantu varēs piemērot arī gadījumos, kad persona fiziski neatrodas konflikta valstī

Saeima otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma Krimināllikuma grozījumus, ieviešot kriminālatbildību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā, par bruņota konflikta finansēšanu, kā arī vervēšanu, apmācīšanu un nosūtīšanu bruņotam konfliktam, ziņo LETA.

Prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā šī likuma izpratnē ir aktīva piedalīšanās ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām. Par šādām darbībām noteikta brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Tāds pats sods būs arī par bruņota konflikta finansēšanu.

Kā iepriekš noskaidroja Juridiskās komisijas deputāti, šo likuma pantu varēs piemērot arī gadījumos, kad persona fiziski neatrodas konflikta valstī, bet, piemēram, Latvijā un vienlaikus attālināti veic darbības, ko var traktēt kā aktīvu piedalīšanos bruņotā konfliktā, informēja Saeimas Preses dienestā.

Līdz šim nebija tiesiska pamata ierobežot pārvietošanās brīvību un saukt pie atbildības personas, kuras aktīvi piedalās ārvalstīs notiekošos bruņotos konfliktos, norāda likuma grozījumu autori. Ja kļūst zināms, ka persona plāno iesaistīties šādā konfliktā ārvalstīs, ar viņu var veikt vien preventīvas pārrunas, taču nav efektīvu instrumentu, lai novērstu izceļošanu. Piedalīšanās ārvalstīs notiekošā bruņotā konfliktā, sevišķi gadījumos, kad tā saistāma ar dalību nekonvencionālos bruņotajos spēkos vai paramilitārās grupās, liecina par būtiskiem apdraudējumiem civiliedzīvotājiem un starptautiskajam mieram kopumā, ko apliecina arī konflikta eskalācija Ukrainā. No Latvijas ārējās drošības viedokļa ir būtiski nepieļaut valstspiederīgo iesaisti konfliktā kā tādu, uzsvērts likuma grozījumu anotācijā.

Iekšlietu ministrijas pārstāve Evika Siliņa Juridiskās komisijas deputātus iepriekš informēja, ka pie līdzīga tiesiskā regulējuma izveides strādā arī vairākas citas Eiropas valstis.

 

Komentāri (23)

Ebenemezers-3 12.02.2015. 11.43

un pie kaa pieskaitiis tos , kuri savus beernus suuta uz krievijas militaariem laaģeriem? http://www.diena.lv/latvija/zinas/kartejo-reizi-latvijas-skoleni-piedalas-krievijas-rikota-militari-politiska-nometne-14071160

+1
0
Atbildēt

0

Aigars Brauns 12.02.2015. 12.39

No malas izskatās, ka visa šī ambrāža ir par godu sīkajam mulatiņam Aijo Benesam un vēl pāris apmuļķotajiem, kas aiztriecās uz Donbasu. Cik saprotu, viens no viņiem jau ir atdevis galus. Ebenemezera jautājums par militārajām nometnēm ir vietā, taču tas laikam gan šī likuma piemērošanas jomā neiekļaujas. Ārzemēs apspriestie likumprojekti vairāk attiecas uz apmuļķotajiem musulmaņiem, kas dodas uz ISIS “armiju”.

0
0
Atbildēt

1

v_rostins 12.02.2015. 12.03

Jādomā, Zurofa un Korena kantori, t.s. IeM, būs pamatīgi nokaitinājis pikets pie Krievijas vēstniecības, kad milicija tikai aizturēja Nikojaju Pavļuku, jo nebija vēl panta. Tagad pretkara mītiņa dalībniekus varēs arī satupināt cietumā.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu