"Facebook" un "Twitter" atteikušās bloķēt Navaļnija atbalstītāju lapas • IR.lv

“Facebook” un “Twitter” atteikušās bloķēt Navaļnija atbalstītāju lapas

21
Aleksejs Navaļnijs. Foto: AFP/LETA

Navaļnija atbalstītājs: mēs vērojam ļoti svarīgu parādību – krievu tauta sāk mosties

Interneta un mikroblogu vietnes “Facebook” un “Twitter” atteikušās bloķēt opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstītāju izveidotās lapas un esot gatavas tam, ka Krievijas teritorijā to darbība var tikt pilnībā pārtraukta, pirmdien televīzijas kanālu “Doždj” informējuši vairāki tā avoti.

Pēc Maskavas tiesā notikušās noklausīšanās par lietu, kuras ietvaros Navaļnijs un viņa brālis Oļegs ir apsūdzēti par uzņēmuma “Yves Rocher” līdzekļu piesavināšanos, prokuratūra pieprasīja sodīt Oļegu Navaļņiju ar astoņiem gadiem cietumā, bet Alekseju Navaļņiju ar desmit gadiem, politiķa aizstāvji “Facebook” izveidoja lapu, lai pulcētu cilvēkus uz demonstrāciju 15.janvārī.

20.decembrī lapa tika nobloķēta. Kā “Doždj” paskaidroja Krievijas mediju uzraudzības dienesta “Roskomnadzor” preses sekretārs Vadims Ampelonskis, sociālais tīkls to izdarījis pēc ģenerālprokuratūras pieprasījuma, ziņo LETA.

Kad par to tapis zināms, “Facebook” rīcību nosodījis bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols, kā arī vairāku ietekmīgu ASV izdevumu redakcijas. Īpaši asi vietni kritizējis laikraksts “Washington Post”.

Avoti, kas informēti par pašreizējo situāciju, “Doždj” pavēstīja, ka šī sarežģītā situācija tikusi apspriesta uzņēmuma mītnē Kalifornijā un ticis pieņemts lēmums Navaļnija atbalstam izveidotās lapas nebloķēt, vēsta viens no lapas radītājiem Leonīds Volkovs.

“Facebook” gan apzinās, ka līdzīgas darbības var novest pie sociālā tīkla pilnīgas nobloķēšanas Krievijā, un vietne ir gatava pieņemt šādu risku.

Tajā pašā laikā kāds cits avots vēsta, ka 22.decembrī arī mikroblogu vietne “Twitter” pieņēmusi lēmumu nebloķēt to lietotāju profilus, kuri dalās ar informāciju par paredzēto protesta akciju Navaļnija aizstāvībai. “Roskomnadzor” šiem lietotājiem izsūtīs vēstules ar prasību informāciju dzēst, tomēr tiem, kuri to atteiksies darīt, netiks piemērots nekāds sods. Arī “Twitter” ir gatava, ka Krievija to pilnībā nobloķēs.

Viens no Navaļnija atbalstītājiem Iļja Faibisovičs „Radio Svoboda” teicis, ka „mēs vērojam ļoti svarīgu parādību”. „Agrāk, sākot no mītiņiem pirms trim gadiem pie Čistije prudi, Bolotnajas laukumā, bija svarīgs „Facebook”. Toreiz šādas lapas slēgšana bija ļoti jutīgs temats, jo lielākajai daļai ļaužu, kuri devās toreiz uz mītiņiem, šāda rīcība varēja iedzīt bailes – viņi toreiz piedalījās, ne jau Alekseja Navaļnija dēļ, bet gan sevis dēļ,” teica Faibisovičs.

Tagad situācija, viņaprāt, ir mainījusies. „Pats pārsteidzošākais ir tas, ka „Roskomnadzor” rīcības dēļ pieaug to cilvēku skaits, kas vēlas piedalīties protesta akcijā. Vairs nav uzticības un neuzticības elementa pasākuma organizatoriem,” saka Faibisovičs. Jo pasākuma organizators – tā ir krievu tauta, viņš uzskata. „Tas, lūk, ir tas pārsteidzošais, ko patlaban mēs vērojam.”

Maskavas Zamoskvoreckas rajona tiesa piektdien opozicionāram Aleksejam Navaļnijam piespriestā mājas aresta termiņu pagarinājusi līdz 15.februārim, no tiesas zāles vēsta telekanāla “Doždj” korespondents.

Pieņemot šādu lēmumu, tiesa apmierinājusi prokuratūras lūgumu. Līdzšinējais mājas aresta termiņš būtu beidzies 14.janvārī. Navaļnijam atļauts sazināties tikai ar Krievijas varasiestādēm un Eiropas Cilvēktiesību tiesu.

Prokuratūras pārstāve lūdza atzīt Alekseja Navaļnija un viņa brāļa Oļega vainu apsūdzībās par uzņēmuma “Yves Rocher” līdzekļu piesavināšanos, pārvadājot šī uzņēmuma preces. Ņemot vērā Aleksejam Navaļnijam iepriekšējā procesā – tā dēvētajā Ķirovļes” lietā – piespriesto sodu, prokurors lūdza viņam piespriest desmit gadus vispārējā režīma cietumā.

Navaļnijs, kurš pazīstams kā viens no skaļākajiem prezidenta Vladimira Putina kritiķiem, atrodas mājas arestā kopš februāra.

Navaļnijam izvirzītas apsūdzības par 27 miljonu rubļu nozagšanu Francijas kosmētikas uzņēmumam “Yves Rocher”, taču pats opozīcijas līderis un viņa atbalstītāji apgalvo, ka lieta esot politiski motivēts safabricējums.

 

Komentāri (21)

traductrice 23.12.2014. 10.13

dīvaini, ka pļutkins labi apzinās mēdiju spēku SAVĀ propogandas cīņā, bet galīgi nesaprot, ka mēdijus kā ieroci prot izmantot arī viņa iedomātais “ienaidnieks”. Tāds sūdīgs “pusvadītājs” viņš vien ir, kas strāvu spēj laist tikai vienā virzienā.

+3
0
Atbildēt

1

    v_rostins > traductrice 23.12.2014. 15.02

    traductrice

    bet galīgi nesaprot, ka mēdijus kā ieroci prot izmantot arī viņa iedomātais “ienaidnieks”.

    _____________

    Bullshit. Kiseļovi, ļeontjevi un solovjovi vienmēr pateiks to, ko vēlas dzirdēt pēc cilvēku asinīm izslāpusī nozombētā bidlomassa, tāpēc jebkādi pretargumenti galīgi garām.

    Informatīvais karš, kurā astoņdesmitos gados cerēja uzvarēt ASV ar satelīttelevīzijas palīdzību, nav attaisnojies. Putina MZL(masu zombēšanas līdzeklis) var stāties pretī tikai tukšs ledusskapis un bada dumpji. Domātspējīgie 10-15 miljoni jau sen ir pametuši to bēdu ieleju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu