Medijs: Merkele bloķējusi stingrākus soļus pret Putinu • IR.lv

Medijs: Merkele bloķējusi stingrākus soļus pret Putinu

74
Vācijas kanclere Angela Merkele un Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikās Brazīlijā Pasaules čempionāta futbolā noslēgumā. Foto: EPA/LETA

Vācija gadiem nav ļāvusi NATO Eiropā paplašināt ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu

Piedraudot Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu „divu nedēļu laikā ieņemt Kijevu”, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pārliecinoši nostiprinājis savu NATO ienaidnieka tēlu, raksta vācu žurnāls „Der Spiegel“. Medijs arī norāda, ka tagad Vācijas kanclerei Angelai Merkelei beidzot nāksies ar to samierināties.

Medijs atgādina, ka pirms tam Merkele ne reti faktiski uzstājās kā Putina advokāte un bloķēja pret Krieviju vērstos NATO lēmumus.

„Der Spiegel” ziņo, ka tieši Merkele bijusi tā, kas noraidījusi stingrākas sankcijas pret Krieviju, kuras ES gribēja ieviest kā pretsoli Krievijas agresijai Ukrainā. Lai arī Polija un Baltijas valstis aicinājušas palielināt NATO spēkus savās teritorijās, Berlīne bijusi pret to, jo nav vēlējusies izraisīt Putina dusmas.

Žurnāls arī raksta, ka gadiem ilgi Vācija nav ļāvusi NATO Eiropā paplašināt ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu un virzīt to pret Krieviju. Merkele uzreiz neesot piekritusi arī Austrumeiropas valstu robežu biežākai patrulēšanai pēc tam, kad sākās konflikts Ukrainā.

Tagad NATO Velsas samitā Merkele gatavojas atbalstīt NATO bāzu paplašināšanu Baltijas valstīs un Polijā, kā arī nosūtīt 120 vācu karavīru uz mācībām Austrumeiropā.

Kā vēsta medijs, Merkeles kritiķi ļoti nopriecājās, kad par jauno Eiropas Savienības Padomes priekšsēdētāju tika ievēlēts Polijas premjerministrs Donalds Tusks, jo Polija ir bijusi stingra pretiniece Krievijas agresijai. Pirms dažām dienām ceremonijā, kas bija veltīta Otrā pasaules kara sākumam, Tusks notikumus Ukrainā nosauca par karu un tos salīdzināja ar Polijas sadalīšanu 1939.gadā.

Vienlaikus ASV prezidents Baraks Obama pirms NATO samita trešdien ieradās vizītē Igaunijā, kur pauda stingru ASV atbalstu Baltijas valstu un Polijas neatkarībai, kā arī solīja atbalstu drošības jautājumos. Šai vizītei, kā raksta medijs, jābūt pozitīvam signālam pirms NATO samita Velsā, kas sākas ceturtdien. Tomēr, atzīmē medijs, Obama sarunas ar Putinu pilnībā atstājis Merkeles ziņā.

Nesen Merkele paziņojusi, ka vēlas stingras sankcijas pret Krieviju pat tad, ja tās radīs zaudējumus Vācijai. ES šonedēļ jāpieņem lēmums par stingrākām sankcijām pret Krieviju.

 

Komentāri (74)

Ansis 04.09.2014. 09.28

Nu tas jau ir pagatnē!

Toties tagad Krievijai vēl uzskatāmāk tiks parādīts, ka tieši Krievijas agresijas (nevis ASV iegribu, vai Baltijas valstu paranojas) dēļ NATO šeit nākas stiprināt aizsardzību.

Par to Miera planu, ko Putins vakar izdomāja un tad visi vakardien apgremoja …

1) Izskatās, ka Putins gribētu kautkādu militāru noregulējumu – un izskatās, ka iet uz Piedņestras variantu – iesaldētu konfliktu

2) Izskatās, ka Porošenko ir nobijies un arī grib kautkādu noregulējumu – bet kādu izeju viņš saskata – grūti iedomāties.

3) Ukraina ir daudz spēki, kas uzskata par iespējamu un pat vēlamu militāri pretoties – tādā veidā radot Krievijai nenoslēpjamus upurus, ka rezultātā Krievija sāktu rasties nepatika pret šo konfliktu un piespiestu Kremli un un tas būtu spiests piekapties.

4) Teroristisko Novorosija, DNR, LNR officiālā vadība tagad jau ir tiešā Kremļa pakļautībā (ja palasa viņu atskaites par “opolčenciem”, tad tagad viņi maz ziņo par Mozovojs utml vietējo teroristu grupejumiem, bet gan vairāk par tiem sektoriem kur tieši darbojas Krievijas armijas vienības) (Anjufejevs, Zaharčenko, Carjovs utml) – ja tiem Kremliks liks piekrist uguns pārtrauksanai, tad piekritīs.

5) Sākotnējie (nosacīti vietejie) teroristiskie grupejumi (Kā Mozgovojs, Bezlers utml) patreiz vēl izsakās loti skeptiski par jebkādu mieru ar Kijevu un izsakās par kara turpināšanu.

Putina plānā ir viens ļoti, ļoti slidens punkts – Ukrainai jāatvelk sava armija tik tālu no apdzīvotam vietām, lai nevar apšaudīt ar artilēriju – Krievijas “eksperti” jau precizēja, ka runa iet par 30kilometriem. Tikai – netiek precizēts,par kādām apdzīvotajām vietām iet runa. Ja runa būtu tikai par Doņecku un Lugansku … nu droši vien, ka Ukraina varētu piekrist, ja vien tālāk ir cerības uz kautkādu pozitīvu risinājumu. Bet ja runa ir par mazākam apdzīvotam vietām … kur tad apstāsies? Jo tur apdzīvotās vietas ir blīvāk izvietotas ka Latvijā – tur nevar atrast 30 km platu brīvu joslu. Vēl Krievu propaganda aktīvi cīnas par Mariopoli. Ja Krievi prasītu Ukrainai atvilkt spēkus 30 km no Mariopoles vai pat vispār 30 km no Doņeckas apgabala robežas – tad jau tas kļūst pilnīgi nepieņemami.

Katrā ziņā – Ukraina var vest sarunas, un ir diezgan liela iespēja, ka paši teroristiskie grupējumi nespēs vienoties par uguns pārtraukšanu un ievērot to.

Bet reizē jaizmanto iegūtai laiks lai reformētu bruņotos spēkus.

Un kamēr Krievija tēlo, ka konfliktā cīnas vien “opolčenci”, tadējādi iesaistot limitētus spēkus bez aviācijas – tikmēr Ukraina var pretoties militāri un censties Putinam radīt nenoslēpjamus upurus.

Rietumi varētu piegādāt Ukrainai specifisku bruņojumu – pirmkārt jau pretradaru raķetes, lai var sašaut BUKus, Pancirus utml (“opolčenciem” tak BUKU neesot – pat kurmītim nebūtu ko apvainoties ;)

Nu un preventīvi nodrosināt Ukrainu ar moderniem kājinieku pretgaisa un prettanku ieročiem, lai Krievijai mazinātos vēlme veikt talaku iebrukumu Ukrainā.

+13
0
Atbildēt

11

    efeja60 > Ansis 04.09.2014. 10.26

    traductrice Ukrainai jāpanāk robežas aizzīmogošana

    =============

    Kā to izdarīt? Tas nav iespējams, reāla robeža tur nekad nav bijusi.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    bebiekste > Ansis 04.09.2014. 15.03

    Ukraina jau lūdza starptautisko palīdzību robežas ar Krieviju sakārtošanai.

    Un sāka robežas demarkāciju ar Baltkrieviju.

    http://www.unian.net/politics/945485-ukraina-i-belarus-utverdili-polojenie-o-demarkatsii-gosudarstvennoy-granitsyi.html

    0
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ansis 04.09.2014. 17.59

    Būvējot lielo Ķīnas mūri aizgāja bojā 10 miljoni cilvēku. Avotiņš jau atbildēja uz šo jautājumu – robeža ir ļoti gara, nekādas infrastruktūras nav, daļu kontrolē bandīti. Tas būs ļoti dārgi un ļoti ilgi. Saskaņā ar wikipēdijas datiem sauszemes robeža ir 1974,04 km gara.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ansis 04.09.2014. 16.11

    Sakt jau sāka – bet es saku, ka tur ļoti daudz gadi paies, kamēr to robežu sakārtos. Tas ir nakotnes jautajums, tas nepalīdzēs šaja konkretajā karā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ansis 04.09.2014. 13.25

    aizzīmogot Krievijas robežu?

    Teorētiski skan jauki. Praktiski ir ļoti daudz problēmu.

    1) Robeža nav demarkēta – to nedrīkst darīt vienpusēji – to drīkst darīt vien Krievijaun Ukraina kopīgi. Līdz ar to Ukraina kautko būvēt var kādu gabalu dziļāk sava teritorijā, kur nevar rasties strīdi.

    2. Ukrainas-Krievijas kopējā robeža … neesmu rēkinajis, bet savi 1000 km vismaz būs. Tur to grāvi ir sākuši rakt – bet pabeigt to varētu kādos 100 gados. Piedevām vēl Piedņestra un nu jau arī Krima, kur reāli otrā pusē stāv Krievijas karaspēks.

    3. Luganskas un Doņeckas apgabalā kādi 200-300 kilometri ir Teroristu un Krievijas armijas kontrolē – tātad robežas kontroli varētu nodrošināt vien uzvarot kara un izdzenot Krievijas armiju un teroristus no Ukrainas.

    Vienīgais, kas man nāk prātā – Ukraina varētu vairāk spiest uz EDSO iesaisti to robežas posmu kontrolē no Ukrainas puses, kas vēl Doņeckas un Luganskas apgabalos ir Ukrainas robežsargu kontolē.

    Līdz šim EDSO to mēģināja darīt no Krievijas puses, bet Krievija ļauj to darīt vien (ja nemaldos) divos konkrētos robežpārejas punktos un neļauj pārvietoties vai novērot no bezpilota lidaparātiem.

    Šāda EDSO kontrole varētu samazināt Krievijas vēlmi paplašināt konflika zonu no Krievijas puses iebrūkot teroristu nekontrolēta zonā un varētu mazināt artilērijas apšaudes šajās zonās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Ansis 04.09.2014. 10.48

    Normunds. Kā to izdarīt? Tas nav iespējams, reāla robeža tur nekad nav bijusi.

    ______________________

    Pirms tūkstošiem gadu varēju uzbūvēt Ķīnas mūri, bet mūsdienās nevar nožogot Ukrainas – Krievijas robežu?:)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Ansis 04.09.2014. 11.00

    Ukraina nekādā gadījumā nedrīkst piekrist kaut kādai robežas fiksācijai kaut kur Donbasā pirms Doņeckas un starptautisko novērotāju ievešanai. Šādā gadījumā, mēģinot atgūt kontroli pār okupēto teritoriju, izveidosies situacija, ka bija līdzīga ar dienvidosetiju Gruzijā.

    Pašlaik ir nepieciešams pamiers, jāuztur prasība, ka nelikumīgiem bandformējumiem jānoliek ieroči, un jāpieprasa Krievijai izvest armijas daļas no valsts

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Jolanta Švābe (Stalidzāne) > Ansis 04.09.2014. 10.26

    Aizmirsi sensorus, mīnas un automātiskos ugunsmetējus.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Ansis 04.09.2014. 10.28

    uz kartes taču līnija ir?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Ansis 04.09.2014. 10.03

    netici nevienam krievu vārdam!

    ja viņi pieprasa atvilkt karaspēku un tad sola mieru, tātad to vajag, lai labāk izvērstu uzbrukumu.

    protams Ukrainai nav iespējas atteikties no sarunām, taču nevajag turpināt būt naiviem!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Ansis 04.09.2014. 10.23

    Ukrainai jāpanāk robežas aizzīmogošana. Tā kā krievijai nekas nav zināms par robežpārkāpumiem pašas krievijas pusē, acīmredzot robežas noslēgšana no Ukrainas puses ir Ukrainas “iekšējā” lieta. Varbūt “pārējā pasaule” var sniegt ne tik daudz militāru palīdzību, cik zemes rakšanas tehniku tādu padziļāku prettanku grāvju izrakšanai pa perimetru?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

TanteSidra 04.09.2014. 09.20

Merķeles sarunas (ne tikai mobilajā tāļrunī) jānoklausās.

Sarakste jāpārtver.

Kas darīs?

Ceru – kāda no daudzajām ASV izlūkošanas struktūrām.

Pieredze jau ir.

+9
-1
Atbildēt

0

janis17 04.09.2014. 10.07

merkele ir vai nu politiska mauka, vai ārkārtīgi uzticīga savam pirmajam savervētājam!

ja tas viss nebūtu TIK traģiski, varētu pasmieties par tiem, kas šausminājās, ka CIP noklausās merkeles telefonu!

+7
-3
Atbildēt

9

    Ansis > janis17 04.09.2014. 12.30

    aivarsk –

    Izlasi vismaz rakstu. Virsraksts ir neprecīzs – tas raksturo pagātni.

    Nu jau Merkele ļoti skaidri raksturojusi Putinu kā absoluti neuzticamu sarunu partneri un praktiski atbalsta gan sankcijas, gan Baltijas drošības stiprināšanu.

    Piedevam – rezultāts ir sanācis vēl labāks – lielā mērā dēļ Merkeles ir iznacis tā, ka šāds NATO klātbūtnes pieaugums Baltijā notiek tikai pēc nepārprotamas Krievijas agresijas Ukrainā.

    Ja būtu agrak – vai tas mums uzlabotu situāciju? Nē taču.

    Toties tagad būs gan augstāka drošība, gan vismaz Rietumos nepārprotams cēlonis un vispārējs atbalsts šādam solim.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 04.09.2014. 11.56

    lno

    Merķele nelobē savas personīgās intereses kā to darīja Parādnieks, piedaloties draudzības mačā ar Lukašenko:)

    ______________

    Ja būs SC un RP/V koalīcija, man nāksies apciemot ne tikai atklātos Latvijas ienaidniekus, bet arī visus noderīgos idiotus, padumjās armijas kaujas un politisko mācību teicamniekus.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 04.09.2014. 11.37

    andrejs. Esmu jau pieradis, ka NA pielūgsmē loģika zūd… Es nesalīdzināju draudzības spēli ar RD, bet Parādnieku ar Merķēli, lai gan atzīstu, ka tās ir nesalīdzinamas personības…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > janis17 04.09.2014. 10.16

    Es domāju, ka Merkele, kas var brīvi ar putleru runāties savā dzimtajā valodā zem 4 acīm un bez starpniekiem, visticamāk ļoti labi ir spējusi novērtēt sava sarunbiedra garīgo veselības stāvokli un, tik tiešām, ar trakajiem – tā lēnītēm, pa labam, ar pierunāšanu, lai slimnieks pats piekrīt uzvilkt trako kreklu un iedzert nomierinošas zālītes.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 04.09.2014. 11.14

    to ino. Fui cik muļķīgs salīdzinājums

    Draudzības mačā ar lukašenko piedalījās Āboltiņa

    p.s. un Rižskoje Ģinamo spēlē Krievijas atklātajā čempionātā… :)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 04.09.2014. 11.52

    aivarsk

    merkele ir vai nu politiska mauka, vai ārkārtīgi uzticīga savam pirmajam savervētājam!

    _______________

    Ja domāji Putinu, tas nekad nav bijis vervētājs, talanta trūkuma dēļ. Tas pederasts bija čekas nagu maucējs un Drezdenes konsulāta okšķeris.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 04.09.2014. 11.45

    Labāk ir spēlēt draudzības spēles ar absolūti nekaitīgajiem baltkrieviem, nekā piedalīties, un, skanot PSRS himnai, atbalstīt labāko Russkij Mir projektu – Krievijas atklāto hokeja čempionātu (KHL)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > janis17 04.09.2014. 13.31

    Edgars Avotiņš “…Virsraksts ir neprecīzs – tas raksturo pagātni…”

    ~~~

    es piekrītu, bildē arī viņi izskatās saskanīgs pāris bet nu jau tas ir garām.

    lapsa tagad prasmīgi zāģē Pūtinam, galīgi šķērsus padomus tam dod un muļkītis uzticās. pēdējais padoms varbūt bija: “..a davai Valodja, uztaisi tā lai visi tevi ciena, – paziņo pasaulei ka tev jauna doktrīna, tagad ja kas vari apsteidzoši uzsist ar atombumbam pa visiem kas nepatīk..”

    paziņojums par doktrīnu nāca akurāt laikā, tā lai pat franču sociālisti vairs nevar krieviem bruņojumu pārdot.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 04.09.2014. 10.56

    aivarsk merkele ir vai nu politiska mauka…

    _______________

    Nu kādēl uzreiz tā? Merķele pārstāv rietumu sabiedrības intereses, kura pieradusi dzīvot kā niere taukos. pie tam uz viņu tiek izdarīts biznesa, kreiso un labējo politiķu spiediens. Merķele nelobē savas personīgās intereses kā to darīja Parādnieks, piedaloties draudzības mačā ar Lukašenko:)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu