Maizītis: Riski bija nopietni, lai Brokai atteiktu pielaidi valsts noslēpumam (papild.) • IR.lv

Maizītis: Riski bija nopietni, lai Brokai atteiktu pielaidi valsts noslēpumam (papild.)

25
Tieslietu ministre Baiba Broka. Foto: Ieva Čīka, LETA

Broka nav ieguvusi pielaidi valsts noslēpumam

Riski, lai tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) atteiktu pielaidi valsts noslēpumam, bija pietiekami nopietni, intervijā Latvijas Televīzijai atklāja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis.

SAB vadītājs sacīja, ka riski izvērtēti kā nopietni, tomēr nedz sabiedrība, nedz pati Broka par lēmuma iemesliem neuzzinās. “Tā ir klasificēta informācija. Tas ir vesels informācijas komplekts, kas ir jāaizsargā, un tas stāv pāri sabiedrības tiesībām iegūt informāciju,” sacīja Maizītis. Viņš uzskata, ka arī Brokas ieņemamais amats nav iemesls, lai sabiedrībai atklātu SAB lēmuma pamatojumu, turklāt par līdzīgu lēmumu motivāciju nerunājot nevienas valsts atbildīgie specdienesti.

Vaicāts, vai SAB lēmums nav uztverams kā norāde, ka Broka nevar pildīt tieslietu ministra pienākumus, Maizītis tieši neatbildēja, tā vietā uzsverot, ka SAB savā lēmumā vien norāda uz riskiem. Maizītis stāstīja, ka lēmuma pieņemšanā SAB izvērtējis visus tam pieejamos faktus un informāciju. Birojs lēmuma pieņemšanā izvērtējis arī teorētiskus riskus, vai pārbaudāmā persona var tikt pakļauta ietekmei un vai būs iespējams ietekmēt valsts noslēpumu glabāšanu.

Runājot par Brokas izteiktajiem pārmetumiem, ka SAB lēmums esot politiski angažēts, Maizītis uzsvēra, ka Latvijas drošības iestādes tā nerīkojas. Viņš novērojis, ka šādi paziņojumi kļuvuši par biežu aizstāvības taktiku lietās, kad drošības iestādes saskaras un pieņem lēmumus attiecībā uz politiķiem. Maizītis arī noraidīja pārmetumus, ka pārbaude būtu vilkta garumā, jo SAB iekļāvies likumā noteiktajos termiņos.

Maizītis piebilda, ka Brokai nav īsta pamata runāt par SAB politisko angažētību, jo viņa nemaz nav un arī netiks iepazīstināta ar lēmumu, tātad nevar spriest par tā pamatojumu. Ar to varēs iepazīties tikai ģenerālprokurors, pie kura Broka var vērsties un pārsūdzēt SAB lēmumu. Maizītis piekrita, ka ir iespējamas diskusijas par izmaiņām likumdošanā, kas nosaka veidu, kā personu iepazīstināt ar lēmumu par pielaides piešķiršanas atteikumu, tomēr pašlaik likumdošana ir tāda, kāda tā ir.

Maizītis kā neloģisku novērtēja situāciju, ka pārraugāmajai institūcijai nācies lemt par savu pārraudzītāju, kas SAB gadījumā ir Broka.

Jau ziņots, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nav piešķīris pielaidi valsts noslēpumam tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK), pirmdien apliecināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

SAB priekšnieks Jānis Maizītis premjeri informējis par lēmuma iemesliem, tomēr Straujumai nav tiesību tos izpaust plašākai sabiedrībai un viņa arī atturējās vērtēt, cik nopietni ir šie iemesli.

“Es ministres demisiju neprasīšu, viņai ir tiesības SAB lēmumu pārsūdzēt [ģenerālprokuroram],” sacīja Straujuma.

Tāpat premjerministre paziņoja, ka viņa no Tieslietu ministrijas pārņem SAB pārraudzības funkciju. Tas gan nenozīmējot, ka Maizītis zaudēs amatu.

Arī Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA apliecināja, ka Broka šorīt uzzinājusi, ka pielaide valsts noslēpumam viņai ir atteikta. Ministre apstiprināja, ka SAB lēmumu viņa pārsūdzēs ģenerālprokuroram, kā tas noteikts likumā.

Tieslietu ministre pirmdien preses konferencē paziņoja, ka neapsver iespēju demisionēt. Ministre SAB lēmumu pārsūdzēs ģenerālprokuroram, bet par tālāko rīcību, ja arī ģenerālprokurora lēmums būs nelabvēlīgs, lems pēc tam.

Broka uzsvēra, ka līdz pat šim brīdim nav saņēmusi SAB informāciju likumā paredzētajā formā un par lēmumu uzzinājusi tikai šodien no rīta, norādot, ka SAB vēstule principā “mētājās” uz galda, nevis bija ierakstīta, kā likumā noteikts. Formāli Broka ar SAB lēmumu nav iepazīstināta.

Ministre piebilda, ka SAB lēmumu parakstīja direktora pienākumu izpildītājs, nevis pats iestādes vadītājs, turklāt, pretēji publiski izskanējušajām ziņām, lēmums bija pieņemts jau 5.jūnijā. Broka norādīja, ka šāda lēmuma pieņemšanas procedūra liek domāt par iestādes “higiēnu” kopumā.

Ministre arī sacīja, ka fakti sāk liecināt par to, ka tas ir politiski angažēts lēmums.

Ministre ļāva žurnālistiem iepazīties ar SAB atsūtīto lēmumu. Tajā norādīts, ka atteikums piešķirt pielaidi valsts noslēpumam ir pamatots uz likuma par valsts noslēpumu 9.panta 3.daļas 6.punktu, kas paredz, ka pielaide nepienākas personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Kā ziņots, SAB solīja līdz piektdienas beigām pieņemt lēmumu par Brokas atbilstību pielaidei valsts noslēpumam, taču lēmumu publiski neatklāja. Sestdien, 7.jūnijā, ministre SAB lēmumu vēl nebija saņēmusi.

Ņemot vērā to, ka personai ar SAB vēstules saturu ir jāiepazīstas pašai, nevis jāuzzina tas no plašsaziņas līdzekļiem, komentārus par šo jautājumu birojs patlaban nesniedz.

Broka amatā stājās pirms apmēram pusgada. Ministre iepriekš teikusi, ka ir gatava vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), ja SAB neizsniegs pielaidi valsts noslēpumam. Vēl aprīlī viņa gan atzina, ka pielaides neesamība būtiski netraucējot viņas darbā.

Raidījums “Nekā personīga” iepriekš vēstīja, ka Brokai pielaide nav izsniegta, jo neesot skaidrības par vairākiem faktiem, kas saistīti ar viņas kādreizējo darbību, proti, par sadarbību ar Ķemeru sanatorijas kādreizējo investoru “Ominasis Latvia”, kā arī jautājumiem par viņas pārstāvētās nacionālās apvienības sponsoru ietekmi uz partijas pieņemtajiem lēmumiem.

Broka kandidēja maija beigās notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, taču ievēlēta netika.

Likumā ir uzskaitīti vairāki kritēriji, saskaņā ar kuriem pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta. Cita starpā pieeja valsts noslēpumiem tiek liegta personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kuri dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

SAB joprojām vērtē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Romāna Naudiņa (VL-TB/LNNK) atbilstību pielaidei valsts noslēpumam.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu