Pagastveču noslēpumi • IR.lv

Pagastveču noslēpumi

3
Aivars Ozoliņš

Pielaide noslēpumam pašvaldību vadītājiem būtu arī pretkorupcijas rīks

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ierosinājums noteikt prasību arī pašvaldību vadītājiem saņemt pielaidi valsts noslēpumam droši vien kļūs par likumu un jau ir izraisījis Latvijā ļoti neparastu reakciju.

Pirmkārt, «par» un «pret» šķirtne nesakrīt ar parasto valdošās koalīcijas un opozīcijas dalījumu. Ierosinājumu atbalsta arī opozīcijas Nacionālā apvienība un Apvienotais saraksts, kaut gan pret to iebilst dažs NA pārstāvis pašvaldībās. Un līdzīgi ir ar valdības koalīcijas partijām — tās atbalsta priekšlikumu, taču atsevišķi to pārstāvji vietvarās ir pret vai vismaz šaubās.

Otrkārt, ierosinājums jau sāka strādāt iecerētā mērķa virzienā, pirms nonāca Saeimā. Līdzko Rinkēvičs 7. novembrī paziņoja par savu nodomu iesniegt parlamentā šādu likumdošanas iniciatīvu, uzreiz paši pieteicās pašvaldību vadītāji, kuriem būtu problēmas atbilst jaunajām likuma prasībām. Toties viņu iebildumi pārliecinoši parādīja, kādēļ šādu likumu vajag.

Prezidenta piedāvājums ir loģisks un nāk īstajā laikā. Kā norāda Rinkēvičs, Nacionālās drošības koncepcijā un Valsts aizsardzības koncepcijā ir nostiprināts ceļš uz visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, kurā svarīga loma būs arī pašvaldībām, kurām krīzes situācijā jāsadarbojas ar bruņotajiem spēkiem un jāspēj efektīvi nodrošināt civilās aizsardzības pasākumus un kritiskās infrastruktūras objektu drošību. Tādēļ pašvaldību vadībai jābūt iespējai iepazīties ar drošības iestāžu un bruņoto spēku veikto apdraudējuma analīzi un plāniem rīcībai kritiskā situācijā, kas ir ierobežotas pieejamības informācija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu