ASV spēki Latvijā varētu uzturēties arī nākamgad • IR.lv

ASV spēki Latvijā varētu uzturēties arī nākamgad

27
Foto: Ieva Lūka, LETA

Mācības reģionā notiek pēc Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas uzaicinājuma

Pagaidām nav plānota ASV armijas patstāvīga uzturēšanās Latvijā, taču netiek izslēgta iespēja, ka karaspēks Latvijā uzturēsies arī nākamgad, aģentūrai LETA apstiprināja ASV vēstniecībā Latvijā.

ASV armijas patstāvīga uzturēšanās Latvijā nav plānota, un armijas spēki pašlaik mācību nolūkos uzturas pēc rotācijas principa, kas nozīmē, ka ASV gaisa desanta rota, kas ieradās vakar, diez vai paliks līdz gada beigām. Karavīri tiks nomainīti, un viņu vietā ieradīsies citi, norādīja vēstniecībā, piebilstot, ka neizslēdz iespēju, ka kājnieki Latvijā var uzturēties arī ilgāku laika posmu.

Vēstniecībā norādīja, ka mācības reģionā notiek pēc Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas uzaicinājuma un tās ir nozīmīgas, lai uzlabotu savstarpējo sadarbību, veicot plaša spektra militārās operācijas. “Mūsu nolūks ir pilnībā izmantot iespēju īstenot divpusējas un daudzpusējas mācības,” aģentūrai LETA skaidroja vēstniecībā.

Mācības esot papildinājums jau iepriekš plānotajām daudznacionālajām sauszemes spēku militārajām mācībām šajā reģionā, piemēram, “Combined Resolve II”, “Saber Strike”, “Rapid Trident”, un “Saber Guardian”, kas reģionālajiem sabiedrotajiem apliecina, ka ASV ir gatavas jebkādiem neparedzētiem apstākļiem, kas saistīti ar NATO līguma 5.pantu.

Jau ziņots, ka ar mērķi piedalīties militārajās mācībās 24.aprīlī Latvijā ieradās ASV gaisa desanta rota no ASV armijas Eiropā 173.kājnieku brigādes kaujas vienības.

Jaunās apmācības ir daļa no ASV kājnieku apmācību paplašinātā aktivitāšu klāsta Baltijā un Polijā, kas notiks tuvāko mēnešu laikā.

Kā aģentūrai LETA jau iepriekš apstiprināja ASV vēstniecība Latvijā, ASV armijas Eiropā karavīru klātbūtne reģionā turpināsies vismaz līdz šī gada beigām.

Ar militārās klātbūtnes palielināšanu Latvijā ASV apliecina savu atbalstu NATO, kā arī kopīgajām drošības saistībām, piedaloties papildu militārajās mācībās un pastiprinot sadarbību drošības jomā ar partneriem un sabiedrotajiem Baltijas jūras reģionā un ārpus tā robežām, norādīja vēstniecība.

 

Komentāri (27)

armn 25.04.2014. 16.01

Un labi, ka uzturēsies!

+11
-1
Atbildēt

0

Ieva Leinerte 25.04.2014. 15.09

dzintarz 25.04.2014. 20.04

ASV spēki Latvijā varētu uzturēties arī nākamgad

==========

Un arī visus turpmākos gadus.

Man, piemēram, nav šaubu, ka Latvijas BS, DP, SAB, AM un ĀM būtu šobrīd tikpat “izpuvuši” kā attiecīgie Ukrainas dienesti ja mūsu tuvākais NATO partneris – Igaunija un Polija mūs neuzraudzītu.

Nevajag daudz.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu