Straujuma brīdina par nodomu atlaist Cilinski (papild.) • IR.lv

Straujuma brīdina par nodomu atlaist Cilinski (papild.)

131
Einārs Cilinskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nacionālā apvienība Cilinska vietā varētu nozīmēt Romānu Naudiņu

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) oficiāli brīdinājusi koalīcijas partnerus par nodomu atbrīvot no amata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Eināru Cilinski (VL-TB/LNNK), ja viņš paziņos par piedalīšanos 16.martā organizētajās sapulcēs, gājienos vai piketos pie Brīvības pieminekļa.

Straujuma vēstulē koalīcijas partneriem uzsver – lai nodrošinātu, ka Latvija netiktu pakļauta nevajadzīgām provokācijām, un izpildot koalīcijas līgumā noteikto, viņa informē koalīcijas partnerus par nodomu atbrīvot no amata ministru, kas būs paziņojis par piedalīšanos 16.martā organizētajās sapulcēs, gājienos vai piketos pie Brīvības pieminekļa, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

“Tādejādi gadījumā, ja Cilinskis 14.martā rīkotajā preses konferencē vai man personīgi paziņos par piedalīšanos augstāk nosauktajos pasākumos es izdošu rakstveida rīkojumu par ministra atbrīvošanu no amata, par kuru nekavējoties paziņošu attiecīgajam ministram,” norāda Straujuma.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars šo “Vienotības” lēmumu uzskata par kļūdu. “Tā vietā, lai diplomāti pasaulei skaidrotu latviešu leģiona vēsturi, valsts ir netieši padevusies Krievijas propagandai. Savulaik bez ierunām tika atdota it kā nenozīmīgā Abrene. Tās patiesā nozīme bija mūsu attieksmē,” norāda Dzintars. Viņš piebilst, ka līdzīgi ir arī ar Brīvības pieminekli un leģionāru godināšanu, jo šī atkāpšanās starptautiski nedos neko, bet “pašu cilvēkiem ir nožēlojams signāls”.

Valdības vadītāja savā vēstulē koalīcijas partneriem arī izsaka “visdziļāko cieņu Cilinska profesionālajam darbam ministra amatā”, tomēr plānotā rīcība, ar kuru tiktu pārkāpts Ministru kabineta sēdē pieņemtais lēmums, ir uzskatāma par koalīcijas līguma pārkāpumu, kas dod tiesības Ministru prezidentam atbrīvot ministru no amata pienākumu pildīšanas.

Vienlaikus viņa uzsver, ka, izmantojot “necilvēcīgas represijas un nepārtrauktu teroru, gan okupējošā Vācijas nacistiskā vara, gan arī PSRS totalitārā vara, pretēji starptautiskajām tiesībām, nelikumīgi mobilizēja vai piespieda daudzus Latvijas iedzīvotājus pievienoties vienas vai otras valsts bruņotajiem spēkiem”.

“Valdības pārstāvji un koalīcijas partijas, esam Latvijas patrioti un respektējam visus karā kritušos karavīrus. Latvijā oficiālā karavīru piemiņas diena ir 11.novembris, nevis 16.marts. Tāpēc visi, kas vēlas izrādīt cieņu kritušajiem karavīriem 16.martā, var doties apmeklēt Lestenes brāļu kapus, tādejādi nepakļaujot Latviju nevajadzīgiem provokācijas draudiem,” vēstuli noslēdz premjerministre.

Savukārt Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Valdis Zatlers (RP) trešdien teica, ka būtu neiespējami pierādīt Rietumiem, ka ministrs 16.marta pasākumā pie Brīvības pieminekļa piedalās bez valdības deleģējuma.

“Pierādīt kādam Rietumos, ka viens valdības ministrs nav deleģēts no visas valdības, ir simtprocentīgi neiespējami,” pēc NDK sēdes teica komisijas vadītājs.

Valdošās koalīcijas līgums paredz, ka Ministru prezidents ne mazāk kā 48 stundas pirms lēmuma juridiskās noformēšanas, proti, rīkojuma sagatavošanas par ministra atbrīvošanu informē sadarbības partnerus par nodomu pieņemt attiecīgo lēmumu. Attiecīgo 48 stundu ietvaros premjers var tikties ar jebkuru Sadarbības partneri pēc tā pieprasījuma.

Cilinska vietā varētu nākt Naudiņš

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK sliecas turpināt darbu valdībā arī tad, ja no amata tiks atlaists vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis, ceturtdien sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

“Uzskatām, ka “de facto” Einārs Cilinskis jau ir atlaists, jo visiem ir skaidrs, ko viņš darīs 16.martā, un īstenībā tas nekad nav bijis noslēpums,” skaidroja Dzintars.

Politiķis gan uzsvēra, ka par 16.martu un jebkuru citu notikumu Nacionālā apvienība darīs to, ko solījusi vēlētājiem. Arī turpmāk VL-TB/LNNK darīs to pašu, tāpēc nacionālā apvienība sliecas turpināt darbu valdībā un situāciju ar Cilinski atstāj “pilsoņu izvērtēšanai”.

Taujāts, kurš varētu ieņemt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, Dzintars atbildēja, ka šis jautājums ir pāragrs, jo Cilinskis turpina darbu. “Kad nonāksim šādā situācijā, partijas valde lems par tālākiem soļiem,” pauda Dzintars.

Tikmēr neoficiālā informācija liecina, ka ticamākais kandidāts ministra amatam varētu būt pašreizējais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs un Saeimas deputāts Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK).

Kā zināms, Naudiņš plašu ievērību guva, kad pērnruden kopā ar citiem Saeimas deputātiem devās spēlēt hokeju uz Baltkrieviju, kur uz ledus laukuma sacentās ar Baltkrievijas diktaoru Aleksandru Lukašenko. Jautāts par to, kāpēc demokrātiskās Latvijas parlamentāriešiem jādraudzējas, kaut hokeja spēlē, ar diktatora Lukašenko galmu, Naudiņš atbildēja Ir.lv: “Kāpēc Lukašenko ir diktators? Baltkrievija ir demokrātiska valsts, kuras vadībā ir prezidents Lukašenko.”

RP un ZZS respektēs Straujumas izvēli par Cilinski

Reformu partija (RP) un Zaļo un zemnieku savienība (RP) respektēs Ministru prezidentes izvēli, ja viņa saskaņā ar savu vēstuli koalīcijas partneriem izšķirsies par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) atbrīvošanu no amata.

RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica norādīja – ja Cilinskis nolems piedalīties 16.marta leģionāru piemiņas pasākumā pie Brīvības pieminekļa, RP atbalstīs Straujumas lēmumu atlaist viņu no amata. Nepieciešams turpināt 1998.gadā ieviesto praksi, ka valdības ministri nepiedalās 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa, uzsver RP politiķe, atgādinot, ka pašlaik Ukrainas notikumu kontekstā iekšējā drošība ir īpaši svarīga.

Deputātei nav pieņemams, ka valdības ministrs iet gājienā pie Brīvības pieminekļa. “Tā ir Cilinska izšķiršanās – vai viņš nav valdības ministrs vai arī viņš neiet. Vienmēr cilvēkam ir izvēle,” norādīja Kalniņa-Lukaševica (RP).

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka politiskais spēks respektēs Straujumas lēmumu, ja viņa izšķirsies par Cilinska atlaišanu. Straujumai ir tiesības atlaist ministrus, jo premjerministre izvēlas ministrus, ar ko strādāt. ZZS šajā strīdā neplāno īpaši iesaistīties.

Brigmanis norādīja, ka Cilinskis šajā gājienā vienmēr ir devies un tad, kad tika veidota valdība un viņš bija nominēts par ministru, politiķa piedalīšanās 16.marta pasākumā pie Brīvības pieminekļa bija “absolūti prognozējama”. Vaicāts, vai Nacionālās apvienības pārstāvim ir vai nav jāpiedalās 16.marta pasākumā, ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka viņam tas nav jāatbild Cilinska vietā un ka tā ir paša ministra izšķiršanās.

Taujāts, vai viņš uzskata, ka pasākumā būtu jāpiedalās valdības ministram, Brigmanis atbildēja, ka ministram ir dažādas iespējas godināt kritušos, piemēram, noliekot ziedus atsevišķi, nevis ejot gājienā.

(papildināta ar pēdējo sadaļu)

 

Komentāri (131)

lebronj2356 13.03.2014. 08.57

Straujumai pašai nekas nav garantēts pēc vēlēšanām, sevišķi pēc šādiem (iz)gājieniem !

+26
-13
Atbildēt

1

    Ojārs > lebronj2356 13.03.2014. 09.32

    Ceru, ka viņa savu prasību uzrakstīja uz papīra, jo runāt viņa galīgi neprot… :))))

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

gliters 13.03.2014. 09.11

Bet par to “Krievijas propogandu” vnk noriebies dzirdēt un lasīt – Krievijas propoganda pieklusīs tikai tad, ja mēs ieviesīsim krievu valodu kā vienīgo oficiālo valodu, automātiski iedosim pilsonību visiem nepilsoņiem un brīvprātīgi atdosim varu SC. Vai nu daram tā, vai vienreiz izbeidzam atskatīties uz Krieviju un tās propogandu. Cik var?!

+24
-13
Atbildēt

3

    piziks > gliters 13.03.2014. 13.27

    Zirnekliene Šeloba

    Kas apklusa, kad varu Rīgā Vienotība brīvprātīgi atdeva — vai pārdeva? — SC ar Ušakovu?! Nesaceries nu.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 13.03.2014. 13.38

    Nu paga paga… Viss manis nosauktais komplekts vajadzīgs un varu SC jādod visas valsts līmenī, tad arī PIEKLUSĪS, bet ne apklusīs pavisam, jo kāds fašists ik pa laikam būs jāatrod līdz LV pilnīgas inkorporācijas brīdim Krievijas sastāvā.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    ilzezeebolde > gliters 13.03.2014. 11.23

    Nekas nepieklusīs.

    Krievijā viss nosauktais jau ir. Vai tāpēc tur propoganda ir pieklususi?

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

austrisv 13.03.2014. 09.53

NU gan 16. marts ir ieguvis jaunu skanējumu. Izskatās, ka visiem interesē tikai tas, ko darīs Cilinskis. Tagad tikai vajag slēgt derības ies Cilinskis pie Brīvības pieminekļa vai neies.

Skaidrs, ka ies, jo katrs kaut cik pašpārliecināts un principiāls cilvēks un vēl jo vairāk- ministrs, pēc šādas intrigas ietu pie Brīvības pieminekļa 16.martā, jo, kas tad būs par brēku, ja viņš neietu?

Žurnālisti uztaisījuši kārtējo intrigu. Nožēlojami. Ja tas nebūtu tā izpūsts, tad visiem būtu vienalga iet Cilinskis vai neiet 16.martā pie Brīvības pieminekļa. Nu gan atraduši dzīvības un nāves jautājumu. Nekā cita laikam nav svarīgāka par šo .

Tagad viss koncentrējas tikai uz Cilinski.Kretīni tie žurnālisti un vairāk nekas, jo izpūš baigo problēmu, kur tās

nemaz nav, jo dzīvojam demokrātiskā valstī, kur visi cilvēki var paust savu individuālo viedokli. Kur tad ir teikts, ka ministri ir pārāki cilvēki par citiem? Varbūt tā ir Krievijā un citās totalitārās valstīs, bet ne pie mums. Re, Bērziņš sēž pie Savicka ložā un skatās hokeju- vai tā arī nav sava veida viedokļa paušana, jo pasaki, kas ir tavi draugi un pateikšu, kas esi pats!

Ar ko Bērziņa viedokļa paušana ir labāka par Cilinska viedokļa paušanu?

+22
-13
Atbildēt

9

    gliters > austrisv 13.03.2014. 10.42

    “Patiesības mirklim” bija jānāk tā vai tā – žurnālisti noteikti pamanītu Cilinski gājienā un tad Straujumai tā vai tā vajadzētu reaģēt, līdz ar to visi tāpat dabūtu pārliecināties, ka Straujuma ir nožēlojama marionete – tikai vienīgā atšķirība, ka pēc 16.03.

    Žurnālisti nav vainīgi – viņiem darbs tāds…

    +10
    -13
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > austrisv 13.03.2014. 10.45

    > Bet

    Manuprāt, Straujuma reaģē uz sacelto ažiotāžu.

    ————

    Vienreizēji! Valdības dienaskārtību nosaka žurnālisti!Jā…

    +11
    -13
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > austrisv 13.03.2014. 09.59

    Paklau, Bet, vai žurnālisti pameta Straujumai “gudro “ideju atlaist Cilinski?

    Nelamā ziņnesi, ja kas…

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 13.03.2014. 09.59

    Paldies Dievam, Bet, ka ir vēl kāds domājošs cilvēks!

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

    gliters > austrisv 13.03.2014. 11.40

    Gānīt ceturto varu ir tas pats, kas sašust, ka vasarā ir karsts, bet ziemā – auksts. Žurnālisti vienmēr ir meklējuši un meklēs sensācijas. Ja nevienam neienāktu prātā uzdot jautājumus Cilinskim tagad, tad tos uzdotu gan viņam, gan Straujumai pēc 16.03. Cik garš, tik plats…

    Piekrītu, šobrīd Cilinskim ir smaga izvēle – vai nu zaudēt amatu, vai “zaudēt seju”.

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > austrisv 13.03.2014. 11.22

    Forsēta stulbu atbilžu prasīšana, nesagatavotiem aktieriem liek nostāties statiskā pozā. Ceturtā vara ir nevainīga avs?

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > austrisv 13.03.2014. 11.52

    > Šeloba

    Izskatās NA ir pieņēmusi lēmumu. Acīmredzot kopēju. Domāju, ka rīt preses konferencē Cilinskis paziņos par demisiju, un 16. martā ies pie pieminekļa kā parasti.

    Runājot par žurnālisiem, jā, gribētos lielāku profesionalitāti, bet ko var gribēt no žurnālistiem, ja paskatās, kas vada valsti Bērziņš un Straujuma…

    Kā sāk runāt, zemē jālien no kauna…

    Mums valstī visos līmeņos ir viduvējības, lai neteiktu pelēcības…

    Ļoti ceru uz pārmaiņām, lai nelielām, bet konsekventām.

    +16
    -11
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 13.03.2014. 10.22

    Kas sataisa to ažiotāžu ap Cilinski: ies viņš vai neies gājienā. Vai tā ir Straujuma? Manuprāt, Straujuma reaģē uz sacelto ažiotāžu. Tā es domāju, un tagad izskatās kurš vinnēs Straujuma vai Cilinskis? Kam tas ir vajadzīgs, lai pēc šim sacensības līksmotu vai nu SC vai NA? Atvaino, bet es tā domāju un redzu. Tās ir manas izjūtas pēc visa ši jandāliņa.

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > austrisv 13.03.2014. 14.59

    Bērziņš kompartija, Savickis čekists…veci labi draugi. Par ko brīnamies? Ā, nu kura partija izbīdija Bērziņu?, vai tik ne ZZS…finansiāli izdevīgs projekts.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu