Turcijas protestos cietušā pusaudža bēres pulcē vairāk nekā 10 000 cilvēku • IR.lv

Turcijas protestos cietušā pusaudža bēres pulcē vairāk nekā 10 000 cilvēku

29
15 gadus vecā pusaudža Berkina Elvana bērēs. Foto: EPA/LETA

Mirušais pusis kļuvis par Turcijas pretvaldības protestētāju simbolu

Pagājušogad protestos pret Turcijas valdību smagi ievainotā pusaudža bēres trešdien Stambulā pulcējušas vairāk nekā 10 000 cilvēku, ziņo LETA/DPA.

Stambulas slimnīcā otrdien nomira 15 gadus vecais pusaudzis Berkins Elvans, kurš pērn tika ievainots plašajos protestos pret Turcijas valdību. 2013.gada jūnijā tolaik vēl 14 gadus vecais Elvans saņēma sitienu pa galvu ar asaru gāzes baloniņu brīdī, kad izgāja no mājām, lai dotos uz veikalu pēc maizes. Pusaudzis kopš tā laika atradās komā, kurā viņš pavadīja 269 dienas.

Pusaudzis kļuva par simbolu policijas vardarbīgajai protestētāju apspiešanai.

Trešdien demonstranti bloķēja ielas un gatavojās doties gājienā uz Stambulas centru. Protesta akcija notika arī Turcijas galvaspilsētā Ankarā.

Stambulā lieli cilvēku pūļi, skandējot puiša vārdu, aizbarikādēja ielas pilsētas strādnieku rajonā, kur notika sēru ceremonija. Daudzi no protestētājiem atkārtoja mirušā puiša mātes teikto, ka zēna “slepkava” ir Turcijas premjerministrs Erdogans, ziņo BBC.

Jau otrdien Stambulā pie slimnīcas, kurā pusaudzis nomira, izcēlās sadursmes starp policiju un protestētājiem. Otrdienas vakarā policija lika lietā asaru gāzi un ūdens metējus, lai izklīdinātu demonstrantus, kuri likumsargu virzienā raidīja akmeņus un pudeles.

Trīs nedēļas ilgajos protestos pret premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību pērn dzīvību zaudēja vismaz seši cilvēki un aptuveni 8000 tika ievainoti.

Protesti sākās kā miermīlīgas demonstrācijas pret koku izciršanu Stambulas Gezi parkā. Bet, kad policija pagājušā gada maija beigās izšķīrās pielietot spēku, lai izklīdinātu demonstrantus, lokālie protesti pārauga valsts mēroga kustībā, kas izvērtās par lielāko izaicinājumu Erdogana valdībai, ar kādu tai jebkad nācies saskarties.

Kopumā demonstrācijās pret valdību piedalījās aptuveni divarpus miljoni cilvēku, pieprasot premjerministra Erdogana demisiju.

 

Komentāri (29)

Inese 12.03.2014. 19.05

Pusaudzis kopš tā laika atradās komā, kurā viņš pavadīja 269 dienas.

Pusaudzis kļuva par simbolu policijas vardarbīgajai protestētāju apspiešanai.

========================

Un par simbolu kam kļuvis miljardieris Šumahers, kurš arī patlaban iraid komā?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu