16.marts: paši pūta, paši dega • IR.lv

16.marts: paši pūta, paši dega

77
Einārs Cilinskis. Foto: Edijs Pālens, LETA
Ilmārs Latkovskis

Ministra Cilinska iespējamā atbilde uz ultimātu jau ir uzpūsta par publisku intrigu

Paši pūta, paši dega. Šoreiz paruna attiecināma uz Ministru prezidentes ietekmētāju vēlmi publiski nostrostēt ministrus par to, cik slikti tiem klāsies, ja viņi sadomās 16.martā iet pie Brīvības pieminekļa. Jārēķinās ar ministra krēsla zaudēšanu.

Vai tāds publisks ultimāts bija vajadzīgs, gudrs un cienīgs gājiens?

Jau no sākta gala bija skaidrs, ka te runa ir tikai par vienu ministru – Eināru Cilinski. Politikas aprindās labi zināms, ka Cilinskis pavisam nav tas dedzīgākais 16.marta gājiena pie Brīvības pieminekļa fans. Es pieļauju, ka viņš pats varētu būt apsvēris jautājumu, vai arī šogad tajā gājienā jāpiedalās. Taču es nepieļauju pat procenta varbūtību, ka nepiedalīšanās būtu saistāma ar Eināra bailēm zaudēt ministra amatu.

Uzmanīgam un vērīgam apstākļu pazinējam vajadzētu saprast, cik jūtīga ir šī situācija. Taču vienlaicīgi tā ir izcila iespēja ar publisku ultimātu koalīcijas partneri (varbūt – vēlēšanu konkurentu) iedzīt sprukās. Iesi pie pieminekļa – tātad nebūsi klausījis valstiski atbildīgos brīdinājumus. Ja neiesi – ak, gribas gan pasēdēt tajā ministra krēslā, jo līdz šim taču katru gadu gāji. Politiķiem tikai tie krēsli vien interesē, no portālu virsrakstiem un TV to zinām jau sen.

Tagad ministra Cilinska iespējamā atbilde uz ultimātu jau ir uzpūsta par publisku intrigu. Bet iepūstā uguns visvairāk dedzina pašu iejūtīgo un saprotošo premjeri Straujumu.

Ultimāts atgriezies pie Ministru prezidentes kā dilemma – no vienas puses cilvēciska sapratne un nevēlēšanās zaudēt labu ministru, no otras – pašu pasludinātā nesatricināmā patiesība, ka ministra gājiens pie Brīvības pieminekļa ir pilnīga bezatbildība un dramatisks valsts drošības apdraudējums.

Neņemos spriest Eināra Cilinska vietā. Taču tāds publisks ultimāts, šķiet, atstāj tikai divas cienīgas iespējas. Pirmā, piedalīties gājienā, un lai valdošie soģi lemj, ko grib. Otrā, pašam atteikties no ministra amata vēl pirms notikuma, un tad pats 16.martā daru, ko gribu. Ņemiet to portfeli un staigājiet! Amats nebūs tas, kura dēļ es par to trīcēšu.

Ar nožēlu gan jāatzīst, ka 16.martā pie Brīvības pieminekļa leģionāri vairs nav galvenie dalībnieki. Cieņa pret leģionāriem pēdējos gados aizvien vairāk mijas ar necieņu un pat viņu aizskaršanu.

Pašu leģionāru rindas ar katru gadu kļūst stipri vien retākas. Toties apgriezti proporcionāli pieaug balagānveidīgas izrādīšanās. Arī plašsaziņas līdzekļu uzmanība ir fokusēta vien uz to, vai būs izplūkšanās. Provokatīvie āksti, kuri sevi dēvē par „antifašistiem”, ir kļuvuši par pasākuma neatņemamu sastāvdaļu. Diemžēl arī pārējie nevar izvairīties no līdzdalības viņu scenārijā.

Tas viss kopā ar Rīgas domes atsaukšanos uz demokrātiju un vārda brīvību (lasi – visatļautību), ir degradējis arī 16.marta notikumus pie Brīvības pieminekļa. Būtībā jau tas patiešām nav ministra līmenis, lai tur piedalītos, ja vien kāds ar ultimātu nespiež to darīt.

Daudz cienīgāki ir leģionāru piemiņas pasākumi 16.martā Doma baznīcā un Lestenes brāļu kapos. Tur gan vairāk vēlētos redzēt arī augsta ranga politiķus.

Autors ir 11. Saeimas deputāts, Nacionālā apvienība

 

Komentāri (77)

Alise 11.03.2014. 08.13

Tieši tā – paši pūta, paši dega. Krievija ar savu propagandu iesēja šaubas latviešos par 16. marta “politkorektumu”, + nodrošina šo šaubu uzturēšanu katru gadu piesakot antifašistu mītiņu, bet latvieši tik paši savā starpā izvērš tēmu un mēģina pārliecināt viens otru, apsaukājas, izvirza ultimātus, bet krievi tik priecājas.

Vienotība vispār pēdējā laikā organizē daudz pluspunktus Nacionālai apvienībai. No vienas puses jau varētu priecāties, tikai nav jau par ko īstenībā, jo tiek šķelta latviešu sabiedrība. Tā vietā lai paklusētu un vairak pievērstu uzmanību reāliem jautājumiem saistībā ar valsts drošību (TV kanāli, TUA, zemessardze, energētiskā neatkarība, Rail Baltica), tiek tērēta enerģija konkurentu (vispār jau sabiedroto valdībā) apkarošanai un regulēšanai.

+28
-7
Atbildēt

7

    lauris > Alise 11.03.2014. 12.39

    >beta

    Kundzīt, Jūs tā kā vecmeita ilgi esat gatavojusies un briedusi, līdz nobriedusi. Un Jūsu patriotisma pilnbrieds iestāsies precīzi pēc pulksteņa, kopā ar Cilinski. Kam Jūs to gribat iestāstīt?

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    lauris > Alise 11.03.2014. 10.53

    >beta

    Jūs ļoti precīzi noraksturojāt Nacionālās apvienības karstgalvjus, bet gribējāt to attiecināt uz Vienotību.

    Kāpēc tikai šogad Jūsos pamodusies vēlme doties nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa? Jums iepriekš kāds to bija liedzis? Tā vēlme nākusi līdz ar partijas aktivitātēm? Jautājums, ko Jūs gribat demonstrēt – atbalstu partijai vai vecajiem vīriem, kurus Jūs 24 gadus nebijāt pamanījusi?

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Alise 11.03.2014. 13.06

    > NYT

    Atvainojos, ka uz Tu. Misējās… Jūs esat Jūs… :) :) :)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Alise > Alise 11.03.2014. 12.56

    NYT, jūs tā nestresojat. Jūs šobrīd savu pareizo viedokli mēģinat visiem iestāstīt tāpat kā Ločmelis. Ko jūs tā uztraucaties par to, kad kur cikos un kuru reizi mūžā cilvēki iet ziedus nolikt? Jums beta civilizēti izskaidroja savu viedokli, jūs savukārt viņai vienkārši “uzbraucāt”.

    Tāpat, jūs neizskatāties pēc NA vēlētāja, nu ko jūs tā uztraucaties, ko NA dara, ka tai reitingi krīt utt. Nu kāda jums gar to visu darīšana? Jūs vairāk izskatāties pēc propagandētāja, kam par katru cenu jāpierāda, cik NA ir slikta. Domājat katram savādāka viedokļa autoram uzbraucot to panāksiet? Man liekas, ka nē :)

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Alise 11.03.2014. 13.00

    > NYT

    Mans patriotisms vienmēr bijis ar mani, bet līdz šim nav bijusi vajadzība to kā īpaši demonstrēt. Tagad to darīšu, jo izjūtu valstisku apdraudējumu no Krievijas puses. Patīk Tev tas vai nepatīk, būs vien jāsamierinās.

    Tev un līdzīgajiem ir variants mūs ignorēt, neapsaukāt, neaizskart, nefilmēt, nerādīt, neprovocēt… Pamēģini! Jebšu slabo? :)

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Alise 11.03.2014. 11.16

    > NYT

    Pasaule funkcionē saskaņā ar materiāliem un nemateriāliem likumiem. Nemateriālo likumu esence ir Bībeles 10 baušļi. Mūsu katra izvēle ir tos ievērot vai nē. Arī interpretācija ir katra paša ziņā. Mana interpretācija ir, ka Vienotība tāpat kā Krievija(vien citā līmenī) zaudē saikni ar realitāti, zaudē atgriezenisko saiti ar savu tautu. Jūs domājat citādi un tās ir Jūsu tiesības.

    Jā, vēlme nolikt ziedus man pamodusies tikai tagad. Nē, iepriekš neviens nav liedzis tos likt. Ar ziedu likšanu vēlos nodemonstrēt, ka man latvietei savā zemē neviens nenorādīs kuros datumos, aiz kādiem iemesliem un kurā vietā man būs likt ziedus. Agrāk to nedarīju, jo nedomāju, ka atkal var pienākt brīdis, kad pār manu valsti var nākt kārtējie “atbrīvotāji”. Pēc Krievijas invāzijas Ukrainā, esmu savas domas mainījusi, tāpēc vēlos nodemonstrēt savu piederību šai valstij.

    Vai izteicos pietiekami skaidri? :)

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Alise 11.03.2014. 10.36

    > r_r

    Tā ir. Šogad pirmo reizi 16. matrā došos pie Brīvības pieminekļa.Jūtu, ka tas vienkārši jādara.

    Kas attiecas uz Vienotību, tad, lai kā man pašai nepatiktu šis salīdzinājums, bet Vienotība attiecībās ar Nacionālo apvienību rīkojas līdzīgi kā Krievija pret Ukrainu. Vārdos, ah, mēs esam draugi, biedri, mums kopīgs ceļš utt., darbos, ka tik iegriezt, provocēt, eskalēt, pazemot …

    Tiem, kas tūlīt sašutīs, padomājiet, attiecību modelis tāds pats kā Krievijai, protams līmenis cits.

    Attiecību modelis nevis sadarbība, bet provokācija un mēģinājums pakāpties uz kāda cita rēķina… piedevām maldīga pārliecība, ka otra pazemošana pašam nesīs pozitīvas dividendes. Tā nenotiek, to rāda V reitingi.

    +14
    -7
    Atbildēt

    0

dro 11.03.2014. 08.02

Pagājušajā gadā pirmo reizi piedalījos lāpu gājienā, šogad pirmo reizi došos 16. martā pie Pieminekļa. Nešaubos, ka atkal būs Korena fašitu provokācijas, jo viņš aizvakar Baltkom radio paziņoja, ka vienmēr konsultējoties Iekšlietu ministrijā ” ko drīkst un ko nedrīkst”…

+19
-8
Atbildēt

7

    Inese > dro 11.03.2014. 11.41

    krapula 1. jūlijā atbrīvoja Rīgu

    =================================

    Vācieši ieņēma Rīgu 1941. gada 1. jūlijā. Viņu ienākšanu pilsētā pavadīja koncentrēta un plaša antisemītiskā propaganda, kuru pēc Sarkanās armijas aiziešanas pārraidīja pilsētas kolaboracionistu rokās nonākušais radiofons. “Īstenos latviešus” aicināja iznīcināt “iekšējo ienaidnieku”, ar to domājot padomju aktīvistus un viņu ģimenes locekļus, kā arī visus ebrejus neatkarīgi no viņu politiskās pārliecības.

    2. jūlijā V. Štālekers apstiprināja V. Arāju par speciālas komandas (Sonderkommando Arajs) vadītāju. Ar šo komandu V. Arājs 1941. gada vasarā un rudenī veica vairākas ebreju iznīcināšanas operācijas visā Latvijas teritorijā. Tā bija lielākā no vairākām Rīgā un provincē saformētajām latviešu SD palīgvienībām. Arāja komandā ietilpa gan profesionāli policisti un karavīri, gan arī studenti un skolnieki, turklāt to vidū bija pat piecpadsmitgadīgi pusaudži.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Marika > dro 11.03.2014. 12.05

    Ločmelis

    Va tik tu, krieveli, nebiji tas, kurš Maidana dalībniekiem karināji žīdu birkas?

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    simpsons > dro 11.03.2014. 10.43

    Vai 16. martā, atzīmējot latviešu dienestu Latvijai naidīga režīma rindās, jutīsies ļoti patriotiski? Tad jau mierīgi vari piedalīties arī otras Moltova-Ribentropa pakta parakstītāju puses pasākumā – 9. maijā.

    Un svinot kalpošanu svešām, Latvijai naidīgām varām, sauksies par latviešu nacionālistu?

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    simpsons > dro 11.03.2014. 11.35

    Zinām jau zinām, Hitlers nevienojās ar Staļinu par varu Baltijā, neizvāca no Latvijas vācbaltus. Pēc ‘atbrīvošanas’ atjaunoja Latvijas valsts institūcijas, atļāva sarkanbaltsarkano karogu, neizlaupīja Latvijas uzņēmumus, darba klaušās uz Vāciju nedzina latviešu jauniešus. Vēl viņa labvēlība pret Latviju izpaudās atvedod uz šejieni nogalināšanai Austrijas un Vācijas ebrejus.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Marika > dro 11.03.2014. 10.51

    aivars15

    Vai 16. martā, atzīmējot latviešu dienestu Latvijai naidīga režīma rindās

    Ja tu, krieveli, nezini vēsturi, tad Vērmahta preventīvais uzbrukums 1941. gada 22. jūnijā, pārtrauca krievu izvērsto genocīdu pret latviešu tautu, “Baigo gadu” un 1. jūlijā atbrīvoja Rīgu no krievu fašistiskiem iebrucējiem.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > dro 11.03.2014. 14.07

    vēl šobaltdien ir dzīvāks par dzīvu.

    ============

    Tā vi’š i!

    Viņi aiz laimes, fanojot par savu Ostführeru, čurā pamperos.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 11.03.2014. 13.19

    aivars15

    Kas cits curikiem atliek, kā vien līdz pastardienai atspārdīt beigto Hitleru un vairāk nekā pusgadsimtu jau neeksistējošo III Reihu, lai piesegtu pašiem savu faktisko kolaborāciju ar Molotova pārstāvēto spēku, PRET kuru leģionāri cīnijās un kurš, atšķirībā no vācu nacisma, vēl šobaltdien ir dzīvāks par dzīvu.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

peerku 11.03.2014. 10.14

Man nepatīk 16.marta gājieni uz Brīvības pieminekli. Tā nav lapaspuse Latvijas vēsturē, ar ko lepoties nacionālā līmenī, kritušos pareizāk pieminēt kapos.

Tomēr piekrītu Zanderam, kas saka, ka attieksme pret latviešu rīkotajiem pasākumiem un krievu (biežāk krieviski runājošo Latvijas ebreju) pasākumiem ir neproporcionāla,- ja latviešiem Eiropa un pašu valdība iesaka neprovocēt, tad pretējai pusei neviens to neuzdrošinās norādīt. Pareizi saka Zanders, ka vismazāk mēs, latvieši, provocētu krieviski runājošos, ja vispār no Latvijas pazustu.

Tas patiesi sanikno!

+14
-6
Atbildēt

5

    dace_roze_lmt_lv > peerku 11.03.2014. 11.29

    ” latviešiem Eiropa un pašu valdība iesaka neprovocēt, tad pretējai pusei neviens to neuzdrošinās norādīt.”

    Tas ir tāpēc, ka šie latvieši atbalsta nacistus, kuri nu ir zaudējuši otrajā pasaules karā, savukārt krievi, rusofoni, krievvalodīgie atbalsta antifašistus, tāpēc Eiropas simpātijas ir krievu pusē.

    Jūs atkal pieminat ebrejus, kaut antifašistu nacionalitāte ir pēdējais, kam ir kāda nozīme. Interesanti, ka latviešu vidū tik izplātīts antisemtisms – pateicoties Gebelsa pūliņiem, jo Gebels tomēr bija talantīgs nelietis, tāpēc viņš ar saviem meliem tik gluži nāca pie sirds latviešiem, kuri arī nav nekādi morāles paraugi.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    lauris > peerku 11.03.2014. 10.48

    >DD1

    Jūs meklējat propocionalitāti pasākumiem? Zobs pret zobu, acs pret aci. Tomēr aizmirstat gudrību, ja viena puse provocē, tad otrai nav jāpakļaujas provokācijām, bet jārīkojas gudri. Neesmu novērojis, ka mūsu nacionālie spēki, šeit es domāju tieši NA, rīkotos gudri, pārdomāti un izsvērti. Emocionāli reaģējot mēs ļaujamies, lai mūs novelk līdz viņu provokācijām. Kļūstam par tikpat prastiem skandālistiem. Kurš skaļāk pabļaus, kurš pirmais ielīdīs kameru priekšā, kurš vairāk plakātu noraus, kā tas bija pagājušā gadā.

    Ko no tā ieguva vecie vīri? Kārtējo apkaunojumu par savu izmantošanu. Ja NA mērķis ir savākt tik lielu pūli savu atbalstītāju kā krieviem 9.maijā – tas nekad nenotiks. Latvieši pārsvarā ir gudri un domājoši, nav tendēti uz izrādīšanos, savus Vecajos piemin ar cieņu un klusuma brīdi, nevis mirušos izmanto kā tribīni uz kuras pakāpties.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > peerku 11.03.2014. 16.06

    NYT. Tomēr aizmirstat gudrību, ja viena puse provocē, tad otrai nav jāpakļaujas provokācijām

    __________________

    Pareizi atslābinies un baidi. Maidanieši gan tā nedomā, vai ne un tas tracina?:):):)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > peerku 11.03.2014. 11.02

    Un ko mēs esam panākuši, “neļaujoties provokācijām”? To, ka drīz Latvijā drīkstēsim latviski sarunāties tikai mājās? To, ka latviešu jaunieši spiesti braukt uz ārzemēm, jo nevēlas mācīties nelegālo kolonistu valodu un runāt tajā un tāpēc nevar šeit dabūt darbu? Kur ir IEGUVUMI no šādas “gudrības”?

    16. Martā notiek protests PRET to, ka esošajai varai šāds stāvoklis šķiet pieņemams, PRET to, ka mums faktiski ir pie varas tā spēka kolaboracionisti, PRET kuru leģionāri cīnijās.

    P.S. Ja kas, Maidans arī notika tāpēc, ka sabiedrības emocijas bija sasniegušas kritisko slieksni.

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > peerku 11.03.2014. 10.45

    Kad Krievija tikai sāka Krimas okupāciju, tur daži vietējie iedzīvotāji gāja klāt rašistu specvienību “nezināmajiem” karavīriem un mēģināja runāt ar viņiem “pa labam”. Palika prātā šāds kāda vietējā paziņojums līdz zobiem bruņotajam Krievijas teroristam:

    “No kā tad jūs mūs te aizsargāsiet? Mums te nav neviena “banderieša” – neviens nerunā ukraiņu valodā…”

    Tik pa labam, tik pa labam :)

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu