Ik dienu slimnīcā nonāk divi līdz desmit "legālo narkotiku" lietotāji • IR.lv

Ik dienu slimnīcā nonāk divi līdz desmit “legālo narkotiku” lietotāji

32
Vīraka maisījums un informatīvais materiāls Latvijas Ārstu biedrības rīkotajā nozares ekspertu tikšanās pasākumā ""Legālās narkotikas" Latvijā". Foto: Ieva Lūka, LETA

Mediķi: Pilnībā pasargāt sabiedrību no narkotikām nav iespējams, tomēr var cīnīties

Ik dienu pēc nereģistrētu psihoaktīvo vielu lietošanas slimnīcā nonāk divi līdz desmit bērni un jaunieši, liecina Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) aprēķini.

Biedrības pārstāve Sendija Burka-Šaicanova informēja, ka pasaulē ir daudz dabisku un ķīmiskas izcelsmes vielu, kas dažādā veidā ietekmē galvas smadzeņu darbību, piemēram, rada labu noskaņojumu, eiforiju, prieku un laimes sajūtu. Līdzīgi kā medikamentiem, šīs ķīmiskās vielas mazās devās var būt ar ārstniecisku, bet lielās devās – ar smadzenēm toksisku iedarbību.

Šīs vielas ir atrodamas dažādos augu maisījumos, kas kļuvuši populāri arī bērnu un jauniešu vidū. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) 2012.gadā veikts pētījums par narkotiku lietošanu izklaides vietās atklāj, ka jaunās psihoaktīvās vielas no apreibinošiem augu maisījumiem pusaudžu vidū ir pamēģinājuši 23% puišu un 13% meiteņu. Vēl pirms desmit gadiem jaunu cilvēku vidū vairāk tika lietots alkohols un tabaka, ziņo LETA.

Ārsti uzsver, ka šo vielu lietošana provocē tādu psihisku saslimšanu rašanos, kas parasti cilvēkam neveidotos. Sākotnēji izpaužas vielas halucinogēnā darbība, un tai seko psihiski traucējumi, piemēram, šizofrēnija. “Šīs vielas no organisma izdalās ļoti lēni, un tieksme pēc tām, pat vienreiz pamēģinot, ir mežonīga. Ja pacients tās lieto atkārtoti un nonāk slimnīcā, tad jau ne vairs narkologu, bet gan psihiatru uzraudzībā. Šie cilvēki kļūst par hroniskiem psihiatrijas pacientiem,” norāda narkoloģe Sarmīte Skaida.

Mediķi atzīst, ka nav iespējams konkurēt ar arvien jaunu psihoaktīvu vielu sintezēšanu un nonākšanu apritē. “Pēc šo vielu lietošanas sekas ir dramatiskas, cilvēks kļūst fiziski un garīgi slims. Ja nav iespējams aizliegt šo vielu tirdzniecību vispār, tad tas izskatās pēc organizētas noziedzības valsts līmenī,” pauž narkoloģe Astrīda Stirna.

Diemžēl dažādu augu maisījumu, kas satur narkotiskas vielas, iegāde Latvijā ir samērā viegla – tās var nopirkt gan dažādās apšaubāmās tirgotavās, gan pilnīgi brīvi vairāk nekā 700 interneta vietnēs, norāda LĀB speciālisti. “Pilnībā pasargāt sabiedrību no narkotikām nav iespējams, tomēr var cīnīties par šo tirdzniecības vietu slēgšanu, padarīt stingrāku augu maisījumu reģistrācijas kārtību un novērst narkotisko vielu tirgošanu bērnu un jauniešu acu priekšā,” uzsver biedrības pārstāvji.

Kā ziņots, LĀB prezidents Pēteris Apinis ir apņēmies panākt visu jauno psihoaktīvo vielu aizliegumu un kriminalizāciju Latvijā. Apinis aģentūrai LETA sacīja, ka aktualizēs šo jautājumu Saeimā. Viņš arī plāno nolīgt bijušo Veselības ministrijas (VM) parlamentāro sekretāri Lieni Cipuli kā galveno speciālisti šo likumdošanas izmaiņu virzīšanai.

Tāpat LĀB tuvākajā laikā plāno rīkot reklāmas kampaņu iedzīvotājiem par narkotiku negatīvo ietekmi. Tā varētu būt gan vides reklāma, gan reklāma televīzijā un internetā, sacīja Apinis.

 

Komentāri (32)

Antra 26.02.2014. 23.23

Nebūtu narkotirgotājiem tāds lobijs no “tiesiskuma” koalīcijas un, īpaši, no Kozlovska vadītās Iekšlietu ministrijas, sen būtu pieņemts likums par psihotropo vielu aizliegumu, nenorādot atsevišķi katru vielu. Pārbaudīt tirgojamās vielas būtu katra tirgotāja paša atbildība.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu