Straujuma iestājas "Vienotībā", viņu izvirza premjera amatam (papild.) • IR.lv

Straujuma iestājas “Vienotībā”, viņu izvirza premjera amatam (papild.)

128
Laimdota Straujuma valdības sēdē. Foto: Nora Krevneva, F64

Reformu partijas vadība noliedz, ka panākta vienošanās par valdības vadītāja kandidatūru

“Vienotība” šovakar valdes sēdē nolēmusi par Ministru prezidenta amata kandidātu virzīt pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu. Šai pašā valdes sēdē Straujuma arī uzņemta partijas “Vienotība” rindās, mikroblogošanas vietnē “Twitter” pavēstīja “Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns.

Pēc valdes sēdes “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa apliecināja, ka svētdien pieņemti divi lēmumi – Straujuma uzņemta partijas rindās, kā arī “Vienotība” viņu nolēmusi izvirzīt par premjera amata kandidāti.

Jau rīt, 6.janvārī, “Vienotības” pārstāvji dosies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lai pārrunātu šo jautājumu. Tāpat jaunnedēļ tiks sāktas politiskās konsultācijas, rīt notiks saruna ar Reformu partiju, tad šis jautājums tiks pārrunāts ar pārējiem potenciālās koalīcijas partneriem, lai varētu diskutēt par nākamās valdības aprisēm.

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) gan sacīja, ka neformāli “Vienotība” jau konsultējusies ar potenciālajiem koalīcijas partneriem un “pirmās indikācijas” par Straujumas kandidatūru ir pozitīvas.

Āboltiņa pauda, ka Straujuma pašreizējā valdībā ir vispieredzejušākais cilvēks valsts pārvaldē, tāpat viņai ir doktora grāds ekonomikā un pašreizējā amatā izdevies panākt līdzsvaru zemkopības nozarē.

Arī Dombrovskis pauda, ka Straujumas ļoti lielā pieredze valsts pārvalde ir labs pamats, lai viņa sekmīgi tiktu galā ar premjera pienākumiem un nodrošinātu darbu pēctecību.

Āboltiņa pastāstīja, ka Straujuma šim amatam tika uzrunāta jau uzreiz pēc Dombrovska demisijas, tomēr Straujuma cerēja, ka tiks atrasts kāds cits kandidāts no “Vienotības” rindām.

Plānots, ka Straujuma no “Vienotības” saraksta kandidēs arī nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Par to, vai uzticēt Straujumai valdības veidošanu, tagad būs jāizšķiras Valsts prezidentam Bērziņam.

Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA šovakar sacīja, ka prezidents oficiāli vēl nav informēts par izvēlēto premjera amata kandidātu, un, kamēr šādas informācijas viņa rīcībā nebūs, par to netiks pausti arī nekādi komentāri.

Krapāne piebilda, ka patlaban prezidenta darba kārtībā arī nav tikšanās ar politiskajiem spēkiem, kuri viņu varētu informēt par savu premjera amata kandidāta izvēli, tomēr pastāv iespēja, ka grafiks mainīsies un šāda tikšanās tiks ieplānota. Tādā gadījumā par to tiks paziņots atsevišķi, norādīja prezidenta preses sekretāre.

Iekams partijas nebūs nākušas klajā ar konkrētu premjera kandidātu, par kuru panākta vienošanās, Valsts prezidents Andris Bērziņš komentārus par iespējamiem kandidātiem nesniegs, sacīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Savukārt RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters aģentūrai LETA noliedza, ka būtu panākta vienošanās par Straujumas kandidatūru premjera amatam. Gadījumā, ja “Vienotība” izvirzīs Straujumas kandidatūru, par šī lēmuma atbalstīšanu RP lems pirmdien, 6.janvārī, gaidāmajā frakcijas sēdē, norādīja Demiters.

Jau ziņots, ka “Vienotība” un Reformu partija (RP) neoficiāli vienojušās Ministru prezidenta amatam virzīt pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, liecina Latvijas Televīzijas raidījuma “Panorāma” rīcībā esošā informācija.

“Panorāma” mikroblogošanas vietnē “Twitter” svētdien vēstīja, ka saskaņā ar neoficiālo vienošanos “Vienotībai” jaunajā valdībā varētu palikt aizsardzības ministra, finanšu ministra un veselības ministra amati, papildus tam “Vienotība” varētu uzņemties atbildību par tieslietām, kā arī izglītību un zinātni. Tikmēr RP saglabātu ārlietu un iekšlietu ministru amatus.

Demiters savukārt sacīja, ka arī par ārlietu un iekšlietu ministra posteņiem vienošanās neesot panākta. Pēc viņa teiktā, lai spriestu par ministriju sadalījumu, vispirms ir jāvienojas, kādas atbildības sfēras katrs politiskais spēks uzņemsies, kā arī ir jābūt skaidrībai par darāmajiem darbiem.

Tikmēr “Panorāma” vēsta, ka Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK jaunajā valdībā papildus Kultūras ministrijai varētu uzņemties atbildību pār Ekonomikas ministriju, bet Zemkopības, Labklājības, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru amati varētu tikt Zaļo un zemnieku savienībai. Savukārt tiesības izraudzīties satiksmes ministru paliktu pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem.

Kā ziņots, Straujuma jau iepriekš bija izskanējusi kā iespējamā premjera amata kandidāte. Ziemassvētkos viņa atklāja, ka ir uzrunāta šim amatam, taču sīkāk neko nekomentēja.

Iekams partijas nebūs nākušas klajā ar konkrētu premjera kandidātu, par kuru panākta vienošanās, Valsts prezidents Andris Bērziņš komentārus par iespējamiem kandidātiem nesniegs, sacīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Līdzšinējais premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības.

Straujumas biogrāfija

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1951.gada 24.februārī dzimusī Straujuma ir beigusi Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, 1992.gadā viņa ieguvusi ekonomikas doktora grādu.

Pēc augstskolas beigšanas Straujuma strādājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā, SIA “Latvijas Datu centrs”, kā arī vadījusi SIA “Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs”.

Kopš 1999.gada 16.novembra Straujuma strādāja par valsts sekretāra vietnieci Zemkopības ministrijā, bet no 2000.gada 9.oktobra līdz 2006.gada 31.decembrim viņa bija Zemkopības ministrijas valsts sekretāres amatā.

No 2007.gada janvāra līdz 2010.gada decembrim Straujuma ieņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāres amatu, bet no 2011.gada janvāra līdz oktobrim viņa bija ministrijas valsts sekretāra vietniece.

2011.gada 25.oktobrī Saeima apstiprināja Valda Dombrovska valdību ar Straujumu zemkopības ministres amatā. Toreiz Straujumu šim postenim bija virzījusi “Vienotība”, lai gan viņa pati bija bezpartejiska.

(papildināta ar jaunākajām ziņām par Straujumu)

Komentāri (128)

jmaklakovs 05.01.2014. 13.08

Kaut kā neliekas īpaši gudri pusgadu pirms vēlēšanām koalīcijā iesaistīt ZZS, turklāt vēl viņiem atdodot eironaudas, visuvisiem solīšanas un Lemberga-Ušakova netraucēšanas ministrijas.

+34
-4
Atbildēt

11

    janis17 > jmaklakovs 05.01.2014. 22.34

    Prasti, džeri, prasti – jaunrades elementa nav nemaz tavos tekstos :))

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    janis17 > jmaklakovs 05.01.2014. 22.48

    Nu no patiesības tavos rakstos gan ir maz palicis.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Vineta > jmaklakovs 06.01.2014. 00.00

    aivarsk

    Prasti, džeri, prasti – jaunrades elementa nav nemaz tavos tekstos :))

    Ko tad Tu gaidīji?

    Šitā izskatījās Ļeņins, kad tam sifiļis bija izēdis smadzenes

    http://www.studenthandouts.com/Test-Prep-Games-07/Clips/Vladimir-Ilyich-Ulyanov-Lenin-1923-Last-Known-Photograph.jpg

    Vari iedomāties veco peģerastu, smirdīgo krievmīli, deģenerātu dzēris.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > jmaklakovs 05.01.2014. 13.51

    nomale. Ko nu par NA. Ne Iesalnieks prot pušķot eglīti, ne kultūŗas ministres izvēlēties atbilstošu tērpu – vienai kleitas par īsu, otrai nepiedienīga jaciņa:):):)

    +13
    -14
    Atbildēt

    0

    Vineta > jmaklakovs 06.01.2014. 11.24

    neitro

    tu arī peģerasts, kā nulle, dzeris un pikaso, ka tik zvēriski nīsti NA?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > jmaklakovs 05.01.2014. 13.35

    nomale. Kas tad nu? Vienotība taču ir nekļūdīga. Sāc nopulgot nacionālo svētumu, mūsu prātu, godu un sirdsapziņu?:)

    +13
    -13
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > jmaklakovs 06.01.2014. 08.23

    Tas par intelektu kā sliekai ir super.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 05.01.2014. 22.42

    Patiesība vienmēr ir vienkārša, cita lieta, ka NA atbalstītāji pieraduši ticēt pasakām, ko tām stāsta viņu partija, un patiesību uztvert nespēj.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 05.01.2014. 13.54

    Ino. Žēl, ja viņi to prastu varētu par viņiem nobalsot. Programma viņiem viena no sakarīgākajām!

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 05.01.2014. 13.44

    Kauč kā neatceros, kad būtu slavējis Vienotību. Kaut ko jauc:) Nopulgot NA gan varu! Jebkura laikā! Augsni savai nopulgosanai viņi uztur ļoti pateicīgu. Nupat, piemēram, Iesalnieks smuki izpušķoja eglīti;)

    +19
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 05.01.2014. 17.41

    Par ko nobalsot, par NA, lielāko politprostitūtu apvienību, kura apkalpo uzreiz trīs klientus – MNA, Lembergu, un to bagāto māmiņu aopvienību, kuras spiež sev tūkstošus pabalstos no socialā budžeta ar NA palīdzību?

    Kura uzstāja uz sociālo maksājumu griestu atjaunošanu, bet, par izmaksu griestu atcelšanu, t.ipadarot soc. budžetu vēl plānāku, bet, ne jau to intersēs, kam tiešām vajadzīga palīdzība?

    Kuras intelektuālais potenciāls un redzesloks apmēram kā sliekai?

    Kura absolūti ciniski izmanto nacionalās un jūtīgās problēmas savam politbiznesam un elektorāta vervēšanai?

    Prātiņ, nāc mājās, vienīgie, par ko var balsot, ar visiem mīnusiem, ir V un RP.

    +19
    -11
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 05.01.2014. 15.08

Nu un kāda suņa pēc tas bija vajadzīgs uz 10 mēnešiem? Un tad vēl kamēr apstiprinās, kamēr iestrādāsies, kamēr vasaras atvaļinājumi, kamēr priekšvēlēšanu kampaņas…

Lai norēķinātos par prezidenta amatu?Minimālais uzstādījums valdība +ZZS, bet maksimālais -vēl+SC? Un to,izmantojot Zolitūdes traģēdiju…Nu ko lai saka…Nožēlojami!

Vai tad tiešām AB uz otru termiņu cer? Vai arī vēl vienu viesu māju no Eiropas naudām grib attīstīt?

+26
-4
Atbildēt

3

    janis17 > Jānis Derkusovs 05.01.2014. 22.51

    Valdim piedraudēja pārtraukt finansēt lielo parādu, ja neņems zzs valdībā.

    Vienkārši tāpat paņemt nebūtu īsti loģiski, tāpēc vajadzēja “uzņemties atbildību”.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > Jānis Derkusovs 05.01.2014. 22.13

    Elementāri, Mendelson!

    Visi pārējie, ar voldiņu priekšgalā, grib uz Briseli! Tik daudz vakanču – komisāri un deputāti…

    Šajā brīdī, kad jāsak maksāt par ABC, Flikam, LM utt. būt par MP nav nevienam nekāda kāre…

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 05.01.2014. 22.38

    Ak, grib uz Briseli, bet negrib būt MP? Jo komisāri un deputāti…

    Bet tad nav skaidrs, kāpēc Valdis tik emocionāls bija, kad par demisiju paziņoja.

    Satriekts no laimes,ka par tiek uz Briseli?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 05.01.2014. 16.33

Atkal jau – pēc neoficiālām ziņām :) Bet nu, ja jau tiešām Straujuma tiks izvirzīta un apstiprināta par premjeru, tad man šķiet, ka Vienotība līdz ar to nodemonstrēs savu vājumu, zaudēs savas pozīcijas šo nesaprotamo ” driblu” dēļ. Tā arī nesaprotu, aiz kādiem apsvērumiem šitās Vienotības spēles ar premjeru kandidātiem situācijā, ka viņiem ir visas iespējas iesēdināt premjera krēslā jebkuru savu kandidātu bez kādām mokām? Bērziņš šajā ” procesā” kā piektais ritenis. Cik viņu laiž pie teikšanas, tik viņš arī dara.

+21
-2
Atbildēt

13

    Vineta > buchamona 06.01.2014. 00.09

    lno

    Kā baumo V ņems šo lietu savā ziņā, Bordāns vairs neder:):):)

    Bordāns var iestāties arī Vienotībā. Tas ruksis jau vēl vairāk nesasmērēsies

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 05.01.2014. 18.26

    jautājums_4. Protams, ka viņš izskatās stulbi, tāpat kā ZZS, kas aiz tā stāv…

    ___________________

    Tu taču pavisam nesen izteicies, ka iespējams balsosi par ZZS. Kas tad nu?

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 05.01.2014. 18.39

    jautājums_4. Nu jūs ar zanI vienmēr labāk informēti par mani kā es pats – zanE atpazina manī komunistu, Tu zini, par ko balsošu:)

    P. S. Vai tad V nav maksātnespējas blokā? Āboltiņas vīrs taču izmantoja šos pakalpojumus. Kā baumo V ņems šo lietu savā ziņā, Bordāns vairs neder:):):)

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 05.01.2014. 19.27

    jautājums_4. Zinu par kuriem nebalsošu – SC, jaunajiem valsts glābējiem, ZZS un tiem, kuri aģitēs par “nacionālo izlīgumu”.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 05.01.2014. 21.12

    Jautājums 4

    Jā, VVF bija amerikānisma etalons attieksmē pret Latvijas valsti: veidā, ka’VVF traumēja/sacūkoja Valsts valodas likumu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > buchamona 05.01.2014. 19.00

    >Ino

    Nū…Tu taču zini par ko es balsošu, tad kāpēc es nevaru izteikt pieņēmumus par Tevi?

    Vai tad Tu nebalsosi par NA? Un par ko tad?

    1)Par V (&RP)? Straujuma Tevi nošarmēja?

    2)Par SC? Nū…tā būs radikāla kažoka mešana?

    3)Par ZZS? Tu arī,Brut?

    Nū…vēl, protams, ir:

    1) ģībstošā misija/mesija,

    2)Einārs&baltais zirgs-apgriestā versija, kur Einis nes zirgu;

    3)Ainārs, kurš atkal nāk strādāt un vienot latviešus ar krieviem

    Un kuram tad Tu atdosies?

    Vai Tu esi karotājs tikai komentāros, bet uz vēlēšanām lepni neiesi?

    Tā teikt, mazgāsi rokas nevainībā kā Poncijs Pilāts?

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > buchamona 05.01.2014. 18.30

    >ino

    Dūklavs nokaitināja…Bet Tu taču balsosi par NA!

    Tad jau mēs abi esam vienā blokā…Maksātnespējas.

    Abus mūs Aivars uz gaišo nākotni vedīs.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 05.01.2014. 17.19

    jautajums_4 . Lemberga žēlabas par to, ka Vienotība respektablu premjeru nevirza. Tev ar Lembergu viena dziesma… +++ šinī gadījumā man un Lembergam pilnīgi dažādi meldiņi :)) Lembergs saka, ka Vienotība nevirza respektablu premjeru, acīm redzot tādu, kuru Bērziņš ir gatavs apstiprināt, savkārt es saku, ka Vienotība var iesēdināt premjera krēslā jebkuru, kuru vēlas, tikai nez kāpēc to nedara.Bērziņam šeit tikai formāla ” teikšana”.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 05.01.2014. 18.50

    jautajums_4 18:18 “…Straujuma lieliski atbilst kritērijam-jebkurš.

    Nū…ja mums prezidents var būt jebkurš (izņemot VVF, kura bija šī amata cienīga)…”

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    tas kas aci nemirkšķinot paraksta rēķinus ar 6 nullēm ir neatbilstošāks par ‘jebkuru’.

    ar valsts prezidentu nav ko salīdzināt, tas atbilstoši Satversmei par savu uzvedību nenes nekādu atbildību.

    ministru prezidents ir politiski atbildīgs, mēs gan nezinam ko tas nozīmē jo Godmanis to jēdzienu mums trivializēja, ikdienu skandēja: “es par to uzņemos pilnu atbildību…”, – nu un kur tas muldoņa tagad ir ..?..

    vai par VVF vēlies parunāt? – te daudziem varētu būt arī neviennozīmīgs viedoklis.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > buchamona 05.01.2014. 18.17

    iistaa teikšana ir lembem , lembe lika šai iestaaties vienotiibaa un lieta dariita , nedomaa ka tas nav norunaats, tagad vienotiibai ” cieniijams”kandidaats, kuru tagad arii atbalstiis ar lembes šņoreem raustiitais prezidents

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > buchamona 05.01.2014. 19.05

    >Sidra

    Par VVF devumu tiks skaidrībā vēsture…Tuvumā ir grūti redzēt kopumu, pārāk liela nozīme tiek’piešķirta sīkām detaļām. Protams, ka viņa arī ir tikai cilvēks arsavām vājībām un trūkumiem.

    Bet viņa nekad neatļāvās rīkoties, nepadomājot, kādas sekas tas nesīs valstij. Viņa pret varu izturējās atbildīgi.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > buchamona 05.01.2014. 16.54

    AB ievārīja putru, cūcīgi izturējās pret VD, pēc tam bez paskaidrojuma noraidīja Pabriku, lai nu pats tiek ārā…Protams, ka viņš izskatās stulbi, tāpat kā ZZS, kas aiz tā stāv…Nu neiznāks atgriezties pie varas baltā zirgā. Diezgan nožēlojamā un smieklīgā veidā.

    Starp citu, palasi, manuprāt Delfos,Lemberga žēlabas par to, ka Vienotība respektablu premjeru nevirza. Tev ar Lembergu viena dziesma…

    Un kur tad vēl Aivara pieteiktais ZZS un NA bloks…Jo vērtības šiem esot kopīgas. Nū…Vismaz līdz vēlēšanām….

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > buchamona 05.01.2014. 18.18

    Bet nu, ja jau tiešām Straujuma tiks izvirzīta un apstiprināta par premjeru, tad man šķiet, ka Vienotība līdz ar to nodemonstrēs savu vājumu, zaudēs savas pozīcijas šo nesaprotamo ” driblu” dēļ.

    —————————————-

    Nū…Tad es šo Tavu tekstu neesmu sapratis.

    Bet Straujuma lieliski atbilst kritērijam-jebkurš.

    Nū…ja mums prezidents var būt jebkurš(izņemot VVF, kura bija šī amata cienīga),tad arī prejers var būr jebkurš.

    Un mums tādi jau strīpām ir bijuši (izņemot VD, kurš bija šī amata cienīgs).

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu