FOTO: Ušakovs saviem atbalstītājiem piketā rāda uzvaras žestu (papild.) • IR.lv

FOTO: Ušakovs saviem atbalstītājiem piketā rāda uzvaras žestu (papild.)

139
Rīgas mērs Nils Ušakovs pacēlis roku uzvaras žestā, sveicinot savus atbalstītājus. Līdzās viņam Andris Ameriks. Foto no Twitter

Piketā Rīgas mēra atbalstam pulcējas vairāki simti cilvēku, arī “Rīgas satiksmes” darbinieki

Rātslaukumā, kur otrdien bija pieteikti divi piketi, Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atbalstam piketā pulcējušies vairāk nekā 400 cilvēku, arī pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” darbinieku, ziņo LETA. Rīgas mērs kopā ar vicemēru Andri Ameriku (GKR) iznāca pie piketētājiem, raisot ovācijas, un promejot Ušakovs pagriezās pret pūli un parādīja uzvaras žestu, saliekot pirkstus V veidā.

Rīgas domes opozīcija Rīgas mēram pēc Zolitūdes traģēdijas joprojām prasa no amata atbrīvot Rīgas būvvaldes vadītāju Ingusu Vircavu, kā arī Rīgas domes vadībai uzņemties atbildību par traģēdiju Zolitūdē. Ušakovs jau ir paziņojis, ka atšķirībā no valdības vadītāja netaisās atkāpties no amata, lai gan tieši Rīgas mēra kontrolē ir būvvaldes darbība.

Sākotnēji laukumā bija pulcējušies ap 200 cilvēku, no kuriem tikai pāris rokās turēja plakātus. Viens no tiem vēstīja “Nils Ušakovs ir vislabākais”, savukārt uz otra krievu valodā bija norādīts “Rokas nost no Nila Ušakova!”.

Vairāki cilvēki, kuriem tika izdalīti plakāti, aģentūrai LETA atzina, ka ir “Rīgas satiksmes” darbinieki. Viņi pastāstīja, ka ar darba vadītāju atļauju šo dienu ir varējuši paņemt brīvu, lai piedalītos piketā.

Notikuma vietā sastaptais arodbiedrības LABA pārstāvis Raimonds Gailis ne apstiprināja, ne noliedza, ka piketa dalībnieki tiek organizēti no “Rīgas satiksmes” darbinieku vidus. Viņš norādīja, ka piketā piedalās kā pašvaldības pārstāvis. Gailis norādīja, ka darbiniekiem ir summētais darba laiks un līdz ar to visi darbinieki šeit atrodas ārpus darba laika.

Gailis arī sacīja, ka no arodbiedrības puses šo pasākumu rīko arodbiedrības pārstāvis Kaspars Grīnbergs, kurš sacīja: “Es tā nedomāju. Nedomāju, ka esmu no “Rīgas satiksmes” un palīdzu kaut ko rīkot.” Viņš apšaubīja, ka sanākušie ir “Rīgas satiksmes” darbinieki. “Es uzskatu, ka mēs visi esam Rīgas iedzīvotāji, Latvijas Republikas pilsoņi, un nevajag siet to kopā ar kaut kādām organizācijām,” teica Grīnbergs.

Tā kā Ušakova atbalstītāji bija atnākuši pusstundu ātrāk nekā tie, kas sākotnēji pieteica piketu, lai pieprasītu Rīgas ēra atkāpšanos no amata, atbalstītāju pūlis ieņēma laukuma lielāko daļu pretī Rīgas domei, savukārt Ušakova demisijas pieprasītāji pulcējas aiz šī pūļa.

Ušakova pretinieku pūlis sākotnēji uzvedās klusi un mierīgi, taču piketam pievienojās arvien jauni domubiedri, kuru skaits sasniedza aptuveni 200 cilvēku. Piketētāji pulcējās līdzās Rolanda statujai un mēģināja pārkliegt Rīgas mēra atbalstītājus, saucot “Ej prom! Ej prom!”, kā arī “Atkāpies! Atkāpies!” un kratot uz leju pavērstus īkšķus, tādējādi paužot neapmierinātību ar Ušakova darbu. Piketētāji turēja plakātus, kas vēstīja “Nil, beidz melot!”, “Nil, atkāpies!”, “Nolaidība. Korupcija”, “Nemelo! Uzņemies atbildību!”. Vēl kāds plakāts vēstīja: “20% = 54 Vai bija tā vērts?” Ušakova pretinieku pūlī bija vērojami arī vairāki partijas “Vienotība” bijušie un esošie Rīgas domes deputāti.

Piketa organizators bijušais Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja pauda viedokli, ka atšķirība starp abām grupām ir tāda, ka lielākajai daļai Ušakova atbalstītāju ir samaksāts gan par transportu, gan pusdienām, savukārt Ušakova pretinieku domubiedru grupa demonstrē rīdzinieku pilsonisko aktivitāti. Vairāki piketa dalībnieki gan piebilda, ka piketa norises laiks strādājošiem cilvēkiem ir ļoti nepiemērots.

Jautāts, kā Skuja vērtē abu piketu vienlaicīgu norisi, viņš norādīja, ka Latvija ir demokrātiska valsts, kurā visi var paust viedokli, taču domes vadības attieksmi raksturo tas, ka Ušakova pretinieki kā pirmie piketa pieteicēji ir nostumti maliņā. Skuja arī piebilda, ka speciāli aicinājis piketa dalībniekus neņemt līdzi svilpes, taures un skaņu pastiprinošas iekārtas un nekliegt, jo latvieši ir civilizēta nācija. “Lai katrs izpaužas atbilstoši savam līmenim,” norādot uz priekšplānā esošo skaļi trokšņojošo pūli, piebilda Skuja.

Kopumā piketi noslēgušies mierīgi, bez sadursmēm starp pretējo viedokļu paudējiem. Piketu laikā aizturēts viens vīrietis – viņš turēja plakātu, kuru no vienas puses rotāja uzraksts “Rīgas izzadzējus uz Getliņiem”, savukārt otrā pusē bija attēlota PSRS un nacistiskā simbolika, kurai pāri trekniem burtiem uzrakstīts “No”. Pašvaldības policijas darbinieki norādīja, ka stilizētas padomju un nacionālistiskās simbolikas izmantošana ir aizliegta, un plakāta autoru aizturēja.

Vēl kāds incidents notika Rīgas domes sēdes laikā – pašvaldības policija mēģināja no domes sēžu zāles balkona iznest kādu sievieti, kura klusējot turēja rokā plakātu ar uzrakstu “Esmu balts un pūkains”. Plakātu arī rotāja zīmējums, kurā attēlots balts kaķis ar Rīgas mēra seju. Sieviete neklausīja policijas aicinājumam pamest telpu, tāpēc tika iznesta no tās ar spēku. Pēc domes opozīcijas deputātu un žurnālistu iejaukšanās sievietei un viņas domubiedriem tomēr tika ļauts turpināt vērot sēdi klātienē.

Tikmēr aiz domes ēkas loga pulcējās Rīgas mēra atbalstītāju pūlis, skaļi saucot “Ušakov! Ušakov!”. Saucieni visu sēdes laiku bija dzirdami arī Rīgas domes sēžu zālē. Policija šos aktīvistus netraucēja, un viņi izklīda, tiklīdz domes sēde beidzās.

(papildināta visa ziņa)

 

 

Komentāri (139)

andris902 03.12.2013. 15.33

….piekrītu prezidenta lomas tēlotāja teiktajam – Ušakovs ir masu slepkava!….
….Ušakova uzvaras žests aptrakušo krieviešu priekšā bija kā solījums – slepkavošu vēl – kas tika uztverts ar ovācijām….bļaujošu, aurojošu, nāves dvigas aptvertu nejēgu bars….

+31
-2
Atbildēt

2

    Vineta > andris902 03.12.2013. 21.20

    zanE ….
    Ei nu!!!
    Nevar būt, ka ar šitādiem “briesmoņiem” premjeram un valdošai partijai ir saskaņoti balsojumi valstij vissvarīgākos jautājumos.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Dana > andris902 03.12.2013. 21.41

    Pasekojiet sēdēm. Viņi pat nezin par ko paceļ to lapiņu…Nav brīnums, ka esam tur kur esam.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Anete 03.12.2013. 14.41

Kam viņš to žestu rādija? Darbiniekiem no Rīgas pašavldībai piederošajiem uzņēmumiem, kam bail zaudēt savu darbu, jo tieši tas ar viņiem notiktu, ja viņi šitajā teātrī nepiedalītos.

+28
-1
Atbildēt

2

    Dana > Anete 03.12.2013. 21.37

    Vai viņš vienīgais tāds? Ta visi viņi vienādi… Ko mainīja valdības gāšana? Tie paši vēži citā kulītē.. Nav brīnums, ka Latvieši bēg prom. Riebjas taisni! Varam jau Nilu nogāzt no troņa, bet vai vietā iesēdīsies labāks???

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    daiga_klava > Anete 03.12.2013. 15.28

    Kremlim?…
    Nevaru aptvert, ka ugunsdzēsējs-glābējs savā amatā jūtas atbildīgs par savu līdzcilvēku dzīvībām, bet pašvaldības vadītājs ne. Bez tam vēl uzrīko šovu: visi mani atbalsta manā bezatbildībā!

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 03.12.2013. 14.31

Patiesībā Ušakovs rāda žestu “fuck you” visiem tiem, kuri nav viņa atbalstītāji. Un ne tikai. Arī Maksimas tarģēdijā cietušajiem un bojāgājušajiem… Morāls kroplis. Končenijs… No tās pašas sugas, no kuras bija tas Maksimas “direktoriņš-rīkotājiņš”, kuru atbrīvoja.

+27
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu