Aģente Ždanoka • IR.lv

Aģente Ždanoka

4
Aivars Ozoliņš

Ādamsons un Avens zina, ka Krievijas labā strādā ne tikai spiegi

Tatjanai Ždanokai ir īpašs talants izraisīt latviešu sašutumu un naidu. Līdzīgi stipras jūtas laikam nerada ne pats Putins, ne citi Kremļa mērgļi. Tāpēc daudzu reakcija uz ziņu, ka viņa, iespējams, ir Krievijas Federālā drošības dienesta aģente, bija: «Mēs to jau sen zinājām! Kādam baigais pārsteigums?»

Ko tieši zinājām? Ja neminam lamuvārdus, vērtējumi ir no «spiedze» līdz «Kremļa» un «ietekmes» aģente. Taču tās ir būtiski atšķirīgas kategorijas.

Visdažādāko Krievijas ietekmes aģentu Latvijā un citur Rietumos diemžēl ir daudz, un netrūkst arī vienkārši noderīgu idiotu. Toties par spiegošanu liek cietumā, kā var pastāstīt, piemēram, Saskaņas politiķis Jānis Ādamsons (par kuru pirms viņa apcietināšanas arī taču «zinājām», ka ir prokremlisks) un vēl daži pēdējos gados Latvijā aizturētie un notiesātie spiegi. Ždanoka pirmdien, iespējams, sāka ceļu no visiem zināmās vietas pirmajā kategorijā uz tikai drošības dienestu un tiesas piešķiramo otrajā.

Krievijas pētnieciskais izdevums The Insider sadarbībā ar mūsmāju Re:Baltica, igauņu Delfi un Zviedrijas Expressen ir ieguvis un pirmdien publicēja Ždanokas saraksti ar diviem Krievijas specdienestu darbiniekiem, kurā viņa regulāri atskaitījās saviem kuratoriem no FDD 5. nodaļas par darīto Eiropas Parlamentā un citur, sarunāja tikšanās ar viņiem un lūdza naudu prokremliskiem pasākumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu