Lipkes memoriāls ieguvis godalgu starptautiskā arhitektūras skatē • IR.lv

Lipkes memoriāls ieguvis godalgu starptautiskā arhitektūras skatē

34
Ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriāls Balasta dambī. Foto: Ieva Čīka, LETA

Balvu Gailes projektētais memoriāls ieguva Bukarestē notikušajā Austrumeiropas un Centrāleiropas arhitektūras triennālē

Arhitektes Zaigas Gailes projektētā ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriāla ēka ieguvusi godalgu starptautiskā arhitektūras darbu skatē Austrumeiropas un Centrāleiropas arhitektūras triennāles ietvaros Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Zaigas Gailes biroja” pārstāve Liene Zemīte.

Arhitektūras triennāles laikā skates finālisti un arī Gaile klātienē prezentēja projektus starptautiskai žūrijai. Žaņa Lipkes memoriāla ēka savā kategorijā tika atzīta par labāko, un skates noslēguma ceremonijā arhitekte saņēma žūrijas apbalvojumu un galveno godalgu – rasēšanas programmatūras licenci 5000 eiro (3500 latu) vērtībā.

Oktobrī Bukarestē norisinājās Austrumeiropas un Centrāleiropas arhitektūras triennāle – pirmā triennāle, kas veltīta šā reģiona arhitektūras aktualitātēm.

Triennāles programmas ietvaros viena no aktīvākajām un progresīvākajām Rumānijas kultūras institūcijām – dizaina fonds “Arhitext” – organizēja Austrumeiropas un Centrāleiropas arhitektūras darbu skati “East Centric Arhitext Awards”.

Starptautiskās skates mērķis bija demonstrēt, vērtēt un apbalvot izcilākos Centrāleiropā un Austrumeiropā pēdējo piecu gadu laikā īstenotos arhitektūras un pilsētbūvniecības projektus. Arhitektūras darbu skati papildināja plaši apmeklēta speciālistu diskusiju, lekciju un izstāžu programma, kuras uzdevums – veidot platformu kopējai sadarbībai un apzināt reģiona kultūras identitāti un attīstības iespējas.

Skates pirmajā kārtā šā gada pavasarī starptautiska žūrija holandiešu arhitekta Vilema Jana Noitelinga vadībā neklātienē vērtēja 87 projektus no 24 valstīm, kas pēdējā gada laikā izpelnījušies arhitektūras un dizaina žurnāla “Arhitext” veidotāju uzmanību un publicēti minētajā izdevumā. Šo projektu vidū bija arī Gailes veidotais Žaņa Lipkes memoriāls Ķīpsalā, Mazajā Balasta dambī 8, kas kategorijā “Sabiedriskās ēkas” 24 projektu konkurencē kopā ar septiņiem citiem projektiem no Vācijas, Austrijas, Krievijas un Horvātijas iekļuva skates finālā.

Gailes dalība Arhitektūras triennālē Bukarestē tika īstenota sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, finansiālo atbalstu nodrošināja Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

 

Komentāri (34)

alexander 31.10.2013. 15.36

Pati memoriāla ideja ir cildena, godinot vienkārša cilvēka drosmi humānu apsvērumu dēļ iestāties pret režīmu. Arhitektoniskais risinājums tam ir ļoti atbilstošs, askētisks un iederīgs vidē, prieks, ka tas tiek atzinīgi novērtēts!

+8
-2
Atbildēt

2

    Vineta > alexander 31.10.2013. 18.21

    LoveLove
    Kas bija Lipke? Vai varonīgais taisnības cīnītājs, kurš glāba latviešus no kriev-žīdu fašistu izdzimteņa, Šustina, rokaspuišiem, sadistiem un slepkavām, visdrausmīgākajā genocīdā, “Baigā gadā”?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    janazakovica > alexander 31.10.2013. 17.46

    padomju lenina stalina hrusova berezneva rezims bija miljons reiz launaks..iestaties un glabt no si rezima bija simts reiz varonigak..bet zviedri izdeva stalinam musu legionarus..kad bus memorials sim notikumam un kopensacijas radiniekiem..tadus kaa vacija jau samaksajusi 100 mijjardus “holokosta” cieteju radiniekiem..?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Inese 31.10.2013. 15.27

Izcils panākums! Un galvenā balva – licence – vienkārši super!

+2
-1
Atbildēt

0

gundega_heiberga 31.10.2013. 22.18

Vai tad Špērs bij’ arhitekts – lūk Gaile ir !

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu