Ušakovs liedz pēc būtības debatēt par transporta biļetēm • IR.lv

Ušakovs liedz pēc būtības debatēt par transporta biļetēm

45
Rīgas mērs Nils Ušakovs pie reklāmas par "Rīdzinieka kartēm". Foto: Edijs Pālens, LETA

Opozīcija nesaprot, kāpēc Rīgas dome nevar atcelt pašas deleģētas komisijas pieņemto lēmumu

Rīgas dome otrdienas vakarā pēc būtības neizskatīja opozīcijas ierosinājumu nesaskaņot plānotās pilsētas sabiedriskā transporta biļešu cenu izmaiņas, jo mērs Nils Ušakovs (SC) pēc vairāk nekā pusstundu ilgas deputātu diskusijas atzina, ka jautājums nav Rīgas domes kompetencē un sēdi pasludināja par slēgtu, ziņo LETA.

Biļešu cenu izmaiņas pilsētas sabiedriskajā transportā apstiprināja Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija, kurai pasūtītājs – Rīgas dome – ir deleģējusi tieši šādas tiesības – apstiprināt sabiedriskā pakalpojuma tarifus, ārkārtas sēdē skaidroja domes Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš.

Viņš papildināja, ka Ministru kabineta noteikumi neparedz tarifu atkārtotu vai papildus saskaņošanu Rīgas domē. “Līdz ar to uzskatāms, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu saskaņošanas procedūra ir notikusi atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un Rīgas domes kompetencē nav licencēšanas komisijas lēmuma saskaņošana vai nesaskaņošana,” izteicās domes jurists, uzsverot, – “ja tas nav rakstīts, tad tā nedrīkst rīkoties”.

Opozīcijas deputāti savukārt nesaprata, kāpēc Rīgas dome nevar atcelt pašas deleģētas komisijas pieņemto lēmumu.

“Vienotības” frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte norādīja, ka tādā gadījumā dome visas savas funkcijas varētu deleģēt citām institūcijām, lai pilnībā izvairītos no jebkādas atbildības.

Domnieks Pēteris Viņķelis (Vienotība) savukārt argumentēja – “tā kā “Rīgas satiksme” ir prognozējusi ievērojamu pasažieru kritumu nākamajā gadā līdz ar tarifu palielināšanu, mēs uzskatām, ka šis palielinātais tarifs var ietekmēt Rīgas domes budžeta pozīciju, un tāpēc [tas] ir jāapstiprina, jāizskata Rīgas domes sēdē”.

Pēc spraigām deputātu diskusijām par lēmuma pieņemšanas procedūru Ušakovs domes sēdi pasludināja par slēgtu. “Ņemot vērā, ka Rīgas pašvaldība tomēr drīkst rīkoties tikai normatīvo aktu ietvaros un sagatavotais lēmuma projekts nav Rīgas domes sēdes kompetencē, sēde ir slēgta,” paziņoja galvaspilsētas mērs.

Opozīcijas deputāti pieprasīja nesaskaņot pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” ierosinājumu ar 2014.gada 1.janvāri palielināt braukšanas maksu Rīgā nedeklarētajiem iedzīvotājiem. Lai lemtu par šo jautājumu, Ušakovam otrdien tika iesniegti partijas “Vienotība” un Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-TB/LNNK 20 deputātu paraksti par ārkārtas sēdes sasaukšanu, kas arī tika sasaukta plkst.21.

“Braukšanas maksas palielināšanai par 70% nav nekāda pamatojuma, “Rīgas satiksme” neatskaitās nedz Rīgas domes deputātiem, nedz Rīgas domes Satiksmes departamentam. Nav analizēts, kādu iespaidu šis lēmums atstās uz “Rīgas satiksmes” un Rīgas domes nākamā un turpmāko gadu budžetiem. Nav informācijas, kādu iespaidu biļešu sadārdzināšana atstās uz ekonomisko situāciju Rīgā,” iepriekš uzsvēra “Vienotības” frakcijas vadītāja Ēlerte.

 

Komentāri (45)

Andris 23.10.2013. 08.30

Ja jau “jautājums nav Rīgas domes kompetencē “, var gadīties, ka tas ir Saeimas vai ST kompetencē.
Nāks laiks, – redzēsim. Tikai… laiks ir palicis līdz ar nagiem, jo Ušakovs savu ideju bīdīs atspēries. Trešā iespēja – Latvijas iedzīvotāji (ne tikai rīdzinieki vai tie vairāk nekā 10 000, kas parakstījušies “manabalss”) paustu savu (cik necik vienoto) nostāju, tāpat kā Latvijas pašvaldības.

+6
0
Atbildēt

2

    Andris > Andris 23.10.2013. 09.52

    Par Siguldu nav jauna ziņa. Kad rakstīju, zināju. Taču Sigulda nav ne pasaules, ne Latvijas naba – ir daudzas Pierīgas pašvaldības, kuras, ja vienojas, var N.U. parādīt tādu kombināciju, ka mēram mute būs ciet un “rīdzinieku biļešu” ideja izgaisīs. Protams, ja vienosies…
    Bet pagaidām – vēl viena N. U. “dāvaniņa” = http://www.la.lv/par-latviesu-valodas-lietosanu-un-kopsanu-riga-rupesies-buvvalde/

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 23.10.2013. 09.28

    Tāpat, kā pašvaldības? Cik zinu mums jau IR vismaz viena pašvaldība, kas teciņiem aizskrēja paklanīties Ušakovam.
    “Rīgas pašvaldībai noritējušas pirmās sarunas ar Siguldas novadu par abpusēji izdevīgiem nosacījumiem braukšanai sabiedriskajā transportā abu pašvaldību iedzīvotājiem, informē Rīgas dome.
    Tikšanās laikā Rīgas mērs Nils Ušakovs un Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics vienojušies, ka atvieglojumi tiks paredzēti kā siguldiešiem, kas izmantos Rīgas sabiedrisko transportu, tā arī rīdziniekiem, kas apmeklēs Siguldu.” Utt.
    http://www.db.lv/citas-zinas/riga-vienojusies-ar-siguldu-par-nosacijumiem-brauksanai-sabiedriskaja-transporta-402796
    Es nekomentēšu. Izdari secinājumus pats.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

alexander 23.10.2013. 12.21

Nožēlojama rīcība, sasaukt RD sēdi plkst. 21.00., lai pusstundas laikā Ušakovs izlemtu, ka šis jautājums nav RD kompetencē. Nozēlojama un banāla, jo atkārtojas vecais triks ar nevēlamu sēžu sasaukšanu tuvāk pusnaktij un birokrātisku shēmu izmantošanu, izmantojot daudzpakāpju atbildības deleģēšanu. Bet kopumā šī jautājuma virzība ir pozitīva, jo 10 000 parakstu pret šo diskriminējošo lēmumu ir savākti, sūdzība ST iesniegta un jo tālāk virzās lietas, jo nožēlojamāk izskatās šī lēmuma autori.

+7
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 23.10.2013. 11.20

Es rosinu nerīgas pasvaldībām steidzamības kārtā noteikt gaisa kvalitātes mērījumus, salīdzināt tos ar esošiem Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes mērījumiem un iekasēt maksu no pašvaldībā nedeklarētiem rīdziniekiem. Nosaukt to par veselību uzlabojošu procedūru, samaksu iekasēt pēc cenrāža – 1 st. – 0,05 eiro, 2 st. – 0,15, 3 st. – 0,40 utt. augošā progresijā. Jo katram tak ir skaidrs – jo ilgāku laiku cilvēks pavada ārpus Rīgas, jo lielāks ir ārstnieciskais efekts.:)) Baidos, ka daudziem rīdziniekiem būs savas vasarnīcas jāpārceļ uz Okupācijas pieminekļa pakāji.Vai to viņi Ušakovam piedos?:))
Pašvaldībām savstarpēji vienojoties, maksas pakalpojums attiektos uz Rīgas un Siguldas iedzīvotājiem. Pārējiem Latvijas cilvēkiem tas būtu bezmaksas.

+7
-4
Atbildēt

6

    Rihards Sprincis > ievuliitis 23.10.2013. 12.15

    Vārdi vietā.
    Es tikai nezinu, cik daudzi pierīgas iedzīvotāji būs ļoti apmierināti, ja viņu pašvaldības vadītāji viņiem uzsvērs: tā ka mūsu pašvaldībā nav ne regulāri kursējoša sabiedriskā transporta, ne ražotņu, kur varētu atrast kādu darba vietu, mums ir ļoti tīrs gaiss. ELPOJIET DZIĻI, jo nekā cita jums nebūs.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Rihards Sprincis > ievuliitis 23.10.2013. 16.09

    Es ieteiktu pārliecinošāk demonstrēt savu attieksmi un “rīdzeniekiem” savus produktus nepārdot vispār. Un lauku tūrisma mītnēs arī nelaist iekšā. Tā, lūk, būtu pašcieņas uzvara pār vēlmi nopelnīt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > ievuliitis 23.10.2013. 13.18

    Betij, nav slikts plāns! Turklāt tieši Latvijas Gaisa Satiksmē vēl arvien taču NA mēra eks-kandidāte Baiba Broka, juriste, — īstais cilvēks, no kura gaidīt konstruktīvus, analogā tēmā labus padomus. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 23.10.2013. 12.24

    No rīdzinieku apmaksātām Uzturēšanās Svaigā Gaisā (USG)maksām pašvaldības savus iedzīvotājus pat ar takšiem varēs līdz darbavietām aizvizināt – bez maksas.:))
    P.S.Savukārt, kad Ušakovs būs spiests atcelt diskriminējošos tarifus, lauku pašvaldības varēs izradīt labo gribu un līdzjūtību grūtdieņiem un kaut vai desmitkārt samazināt USG maksu. Tik un tā Ušaks mīnusā:))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > ievuliitis 23.10.2013. 14.32

    No 1.janvāra tirgū pārdodot lauksaimniecības produktus man būs rīdzeniekiem viena cena, pārējiem 50% atlaide, tāpat arī baudot lauku tūrisma labumus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 23.10.2013. 14.02

    Pilnībā piekrītu, OT!
    Drīkst es būšu par ideju ģenerātoru, bet tu uzdomāsi, kas tās realizēs?:)
    Nākamais priekšlikums – VARAM kādai no institūcijām ir jāizsludina iepirkumu konkurss par banneru uzstādīšanu ceļa labajā pusē, izbraucot no Rīgas uzreiz aiz pilsētas robežas, ar apmēram tādu tekstu:
    “Rīdziniek! Kopš šā brīža, norēķinoties par pakalpojumiem un precēm visā Latvijas Republikas teritorijā, no tevis tiks iekasēta paaugstināta maksa, ko nosaka katras pašvaldības pieņemti lēmumi.”
    Jau iepriekš piekrītu gramatiskiem, sintaktiskiem un citiem teksta labojumiem. Atstājiet, lūdzu, ideju neskartu:)
    P.S. Pie šādiem un citiem iedarbīgiem paņēmieniem vismaz nekrievi, kas balsoja par ausaini varētu no tā novērsties. Kā vakar atgādināja WAT, citējot kādu seno laiku filosofu, “Tauta mīl veiksminiekus” (citēju pēc atmiņas)
    :))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu