KNAB izmeklētāji: Streļčenoks vājina korupcijas apkarošanu • IR.lv

KNAB izmeklētāji: Streļčenoks vājina korupcijas apkarošanu

32
Foto: Edijs Palens, LETA

Cēloņi esot meklējami KNAB vadītāja nespējā ieklausīties darbiniekos

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji Signe Bole un Jānis Baumanis uzskata, ka KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks maldina sabiedrību un vājina korupcijas apkarošanu. Tāpat viņi aicina sākt Streļčenoka darbības rezultātu un profesionālās atbilstības novērtēšanu, vēsta LETA.

KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītājas vietniece Bole un KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības valdes loceklis izmeklētājs Jānis Baumanis kā arodbiedrības biedri, kuri pārstāv korupcijas apkarošanas bloku, aģentūrai LETA pauda viedokli, ka KNAB priekšnieks ar mediju starpniecību ilgstoši maldina sabiedrību un sniedz nepatiesu informāciju par birojā notiekošo.

Cēloņi esot meklējami KNAB vadītāja nespējā ieklausīties darbiniekos, kas izpaužoties gan kā nesamērīga administratīvās varas demonstrācija pret profesionāliem KNAB darbiniekiem un amatpersonām, jo īpaši pret tiem, kuri, ikdienā pildot pienākumus, izsaka dažādus viedokļus un priekšlikumus biroja mērķu sasniegšanā, gan kā absolūta neizpratne par biroja kopīgajiem mērķiem. Izmeklētāji uzskata, ka iepriekšminētais nav atzīstams kā konflikts starp atsevišķām birojā strādājošajām personām.

“Mēs saskatām, ka konflikta eskalācija, kas vērsta pret atsevišķiem darbiniekiem, un viņu ietekmēšana ar dažādiem, tajā skaitā disciplināriem un finansiāliem līdzekļiem, kopumā ir vērsta uz korupcijas apkarošanas efektivitātes vājināšanu. Līdz šim korupcijas apkarošanā mēs esam lepojušies ar augsti tiesiskiem standartiem un nozīmīgiem rezultātiem korupcijas mazināšanā, kā arī ar to, ka spējam ātri, kvalitatīvi reaģēt un pastāv viedokļu dažādība un koleģiāla lēmumu apspriešana, tiek atbalstīta iniciatīva un entuziasms,” norāda izmeklētāji.

Patlaban izmeklētāji redzot, ka ar autoritatīvu vadības stilu, pārspīlētām birokrātiskām un administratīvām metodēm tiek apgrūtināts un pat dažreiz paralizēts viņu darbs. Vienlaikus arī netiek sasauktas biroja padomes sēdes, tiek likvidētas koleģiālās institūcijas, notiek vēršanās pret darbiniekiem un izskausta profesionālā iniciatīva.

Publiskajā telpā par konflikta iemeslu tiekot mēģināts pasniegt KNAB apkarošanas bloka vadītājas – KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes pienākumu nepildīšanu un subordinācijas neievērošanu. Bole un Baumanis uzskata, ka tā ir tikai daļa no ieceres korupcijas apkarošanas vājināšanai, jo Strīķe ir tā biroja amatpersona, kura spējusi jau no pašiem KNAB pirmsākumiem izveidot, saliedēt un apmācīt korupcijas apkarotāju komandu un kura līdz šim birojam kritiskos apstākļos tomēr ļāvusi nodrošināt sistemātisku, netraucētu un kvalitatīvu darbu.

Saspringtās situācijas izveidošana un eskalācija šobrīd ne tikai kavē KNAB darbu, bet ir arī ļoti nopietni apdraud Latvijas pretkorupcijas politiku un tās rezultātus nākotnē, kas būtiski ietekmēs valsts ekonomiku un Latvijas prestižu starptautiskajā arēnā, norāda izmeklētāji.

Ņemot vērā iepriekšminēto, izmeklētāji aicina augstākās valsts amatpersonas savas kompetences ietvaros nekavējoties rīkoties un sākt Streļčenoka darbības rezultātu un profesionālās atbilstības novērtēšanas procesu, kā arī novērst un nepieļaut turpmāku KNAB darbības efektivitātes mazināšanu.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā konflikts starp Streļčenoku un KNAB darbiniekiem uzņēmis jaunus apgriezienus. Streļčenoks ierosinājis divas disciplinārlietas pret savu vietnieci Jutu Strīķi, bet 19.septembrī piemēroja disciplinārsodu – atbrīvošanu no amata – biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Ilzei Draveniecei.

Pats Streļčenoks vairākkārt publiski plašsaziņas līdzekļiem norādījis, ka biroja iekšienē notiekošais ir uzskatāms par “it kā nesaskaņām” vai “mākslīgi veidotu konfliktu” un viņa mērķis nav atlaist darbiniekus.

Novembrī novērtēšana paredzēta arī pašam Streļčenokam.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu