Seši argumenti pret Ušakova ieceri dalīt Latvijas iedzīvotājus • IR.lv

Seši argumenti pret Ušakova ieceri dalīt Latvijas iedzīvotājus

84
Rīgas domes vadītāji Nils Ušakovs (no labās) un Andris Ameriks demonstrē personalizētās Rīgas kartes. Foto: Kaspars Krafts, F64
Sarmīte Ēlerte

Vai ar nodokļu un nodevu žogiem sadalīta Latvija ir Latvijas iedzīvotāju interesēs?

Pirms dažām dienām Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) nāca klajā ar iniciatīvu PAAUGSTINĀT samaksu par braukšanu sabiedriskajā transportā Rīgā nedeklarētajiem cilvēkiem. Rīgas domes „Vienotības” frakcija šo priekšlikumu neatbalsta šādu iemeslu dēļ:

Pirmkārt, sadalīt Latvijas iedzīvotājus pēc deklarētās dzīvesvietas, lai iekasētu par vienu un to pašu pakalpojumu dažādu maksu, nozīmē diskrimināciju, kura šķeļ sabiedrību.

Otrkārt, uzņēmums “Rīgas satiksme” ir „Saskaņas centra” un „Gods kalpot Rīgai” slepenā impērija, pārskatu par tās darbību, atskaiti par to, kā tiek tērēti tam jau līdz šim ik gadu piešķirtie 60 miljoni latu nodokļu maksātāju naudas, nevar iegūt pat deputāti. Par to, kā funkcionē uzņēmums nav priekšstata pat Rīgas domes Satiksmes departamentam. Priekšlikums par cenu izmaiņām nav apspriests nedz domes Satiksmes un transporta lietu komitejā, nedz domes sēdē. Priekšlikumam trūkst ekonomiskā pamatojuma.

Treškārt, rīdzinieku interesēs nav mašīnām pieblīvēta Rīga. Cenu celšana samazinās vēlmi pārvietoties ar sabiedrisko transportu, veicinās personiskā autotransporta izmantošanu. Zudīs jēga transportmiju sistēmas izveidei – stāvvietām, kur autovadītāji, iebraucot Rīgā, atstāj auto un tālāk dodas ar sabiedrisko transportu. Kāpēc to darīt, ja sabiedriskais transports kļūst dārgāks?

Ceturtkārt, neviens pakalpojums nav bez maksas. No maksas par sabiedrisko transportu ir pareizi atbrīvot vai noteikt samazinātu cenu īpašām iedzīvotāju grupām, kam tas ir tiešām nepieciešams, tā mazinot sociālo nevienlīdzību.

Ušakova priekšlikums ir politiskais populisms, nevis rūpes par Rīgas attīstību. Apgalvojums, ka dārgākas biļetes ir solis uz “bezmaksas” sabiedrisko transportu ir populistiska utopija.

Atlaides “pēc pieraksta principa” nozīmē, ka atliek mazāk naudas atlaidēm pēc sociālās vajadzības principa. Tas ir tiešā pretrunā ar trūcīgāko rīdzinieku un visu strādājošo cilvēku interesēm.

Piektkārt, Latvijas iedzīvotāji, kas katru dienu iebrauc Rīgā, tur strādā, atpūšas un tērē naudu, piedalās Rīgas bagātības audzēšanā. Daudzi nacionālā līmeņa pakalpojumi ir koncentrēti Rīgā: kultūras un augstākās izglītības iestādes, vienīgā nacionālā lidosta, nacionālās ārstniecības iestādes utt. Tās no saviem nodokļiem uztur visi valsts iedzīvotāji un tām ir jābūt vienādi pieejamām visiem valsts iedzīvotājiem.

Sestkārt, paaugstināt cenas līdz ar eiro ieviešanu ir pret labu praksi. Pazīstam Latvijas uzņēmēju iniciatīvu “Godīgs eiro ieviesējs”, kuras mērķis ir veicināt godprātīgu un caurskatāmu pāreju uz eiro. Arī Rīgas domei jābūt godīgai eiro ieviesējai. Nodoms celt pakalpojuma cenas eiro ieviešanas laikā ir pretrunā ar labu praksi.

Un visbeidzot. Ušakova “iniciatīva” var atspēlēties rīdziniekiem. Bez ekonomiskā pamatojuma virs pašizmaksas paaugstināto cenu nerīdziniekiem var uzskatīt par nodokli. Citas Latvijas pašvaldības var prasīt nodokli ne vien par sēņošanu, bet arī par peldēšanos, par tīru gaisu, par skaistiem skatiem.

Ar nodokļu un nodevu žogiem sadalīta Latvija nav Latvijas iedzīvotāju interesēs. Rīgas un Latvijas pretnostatīšana nav Latvijas interesēs.

Autore ir Rīgas domes „Vienotības” frakcijas vadītāja

 

Komentāri (84)

peerku 27.09.2013. 18.13

Sarmīt, turpiniet būt bezkaislīgi analītiska un izgaismot Ušakova/Amerika finansu politikas ēnas puses. Vēlētāju modināt ir nepateicīgs, grūts, ilgstošs darbs, kas tomēr galu galā atmaksāsies un cilvēki sāks domāt līdzi. Tad viņi novērtēs arī Jūsu personīgo ieguldījumu, ja vien Jums pietiks pacietības rakt.

+30
-4
Atbildēt

6

    dace_roze_lmt_lv > peerku 27.09.2013. 18.17

    Viena problēma, ka vēlētājam nav laika lasīt šādus tādus rakstus, bet lētāku biļeti vēlētājs gan pamanīs un novērtēs. Tāpat kā Līgo svētkus latviešu garā, ko sarīko Ušaks, kur latviešu vēlētājs līdzi paņemot sieviņu un bērniņus var kārtīgi izdancoties latviešu dziesmas klausīdams.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > peerku 27.09.2013. 21.21

    Nāsings dabū plusus no krievu fašistiem kuri šeit, IRā, spieto pat ziemas laikā :)

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 27.09.2013. 18.29

    > Nasing spešal!

    Kā jau teicu, cilvēki nav raduši domāt, tāpēc jo vairāk NA lētais populistiskais triks ir jāatmasko. Ar labklājības ministry mums ir paveicies.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > peerku 27.09.2013. 18.26

    Piekrītu @super_e-y-e. Kā rāda pieredze, tad vēlētājs labprātāk piem. balsos par NA ierosinājumu palielināt pabalstu vecākiem (ko var redzēt uzreiz un tagad) nekā par palielinājumu par apgādībā esošiem cilvēkiem, kas ir virtuāls un lēnāks risinājums…
    Pelēkā masa nedomās, cik analītiska ir Ēlerte, bet redzēs, ka rīdziniekam biļete maksā 70 centus, un viss.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > peerku 27.09.2013. 19.55

    Nasing spešal! Piekrītu @super_e-y-e…
    ____________________________
    Apsveicu!

    Atklāti un sirsnīgi pievienojies troļļiem.

    Saskaņā ar savu niku. Fundamentāls “‘nasings”.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > peerku 27.09.2013. 22.07

    klejotājs – nasings dabūs plusus no domājošiem cilvēkiem, jo, īstenībā, viņš pilnīgi pareizi nokonstatēja faktu, ka uzvar nevis reālais saprāts, bet, populisms un emocijas.
    Un tu kopā ar lamu esat dzīvais piemērs tam, kad emocijas valda pār loģiku, vai, “jūtas valda pār prātu” ( citāts no Šveika).

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

buchamona 27.09.2013. 18.36

Ušakovs nekad nav slēpis savu mērķi – uzklonēt tādu ” nāciju” kā rīdzinieks un šos ” rīdziniekus” pretstatīt pārējiem LR iedzīvotājiem. Ar kādu neviltotu prieku viņš kādā intervijā stāstīja par RD, kur strādājot ļaudis ar krieviskiem uzvārdiem un tādēļ pat nevarot pateikt, kas viņi tādi – latvieši, vai krievi. Kad dzirdēju šito sviestu, mute palika vaļā :) Līdzīgi viņš runāja kādā no Maskavas radio, kur aicināja iegādāties UA, klāt vēl piemetinot stāstus par Rīgas graustiem, kurus vietējie nespēj apsaimniekot.
Runājot par LR lielo iekšpolitiku :) – Ja SC neizdevās uzpirkt LR pilsoņu vairākuma atbalstu ar vietējo kremlinu pašcepto ” sociālo klinģeri, ” tad Rīgā tas sāk izdoties. Vispirms Rīgas vēlēšanu rezultāti, tagad jau lasu vienu otru komentu, kur ļauži sāk skaitīt Ušakova pamestos santīmus :)

Jācer, ka šī Ušakova iecere neizdosies. Kādēļ šī SC ideja būtu jāizdeldē – autore argumentus ir salikusi pa plauktiem, nav ko piebilst. Lasīju, ka šāda lēmuma pieņemšanas gadījumā NA ir gatava prasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram atcelt to kā nelikumīgu. Sprūdžam pirms aiziešanas būs iespēja izdarīt kaut ko vērtīgu :)

+28
-3
Atbildēt

2

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 27.09.2013. 19.03

    “Ar kādu neviltotu prieku viņš kādā intervijā stāstīja par RD, kur strādājot ļaudis ar krieviskiem uzvārdiem un tādēļ pat nevarot pateikt, kas viņi tādi – latvieši, vai krievi.”

    – Rietumos tā ir normāla prakse, ka etniska izcelsme nav svarīga, galvenais ir piederība politiskai nācijai. Tādā pašā garā izteiksies jebkuras civilizētas valsts politiķis.

    Protams, ka Latvija ir Rietumu valsts tikai nosacīti, jo daudzie vadošie latvieši, “Vienotības” utt., labi prot tikai pakļauties Eiropas diktātam, ar to arī viss tas viņu rietumnieciskums beidzas. Tie, kam ar to par maz, brauc prom, pastāvīgie cilvēki, kā “Ir” komentētājs “Nulle”.

    Bet jums vajag Kārļa Ulmaņa diktātu un visus atšķirīgos aizbāzt cietumā vai Kalnciema dolomīta raktuvēs.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    friendmilulite123 > buchamona 27.09.2013. 19.20

    Pie Karlisa Latvija plauka un dolomita raktuvem bija jasuta daudz vairak/ja tika sutits?/. Pus Rigas deretu gan, lai atsvaidzina smadzenes,ja tas iespejams.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

laurina992 27.09.2013. 20.34

Ušakovs ir Maskavas ietekmes aģents,kurš pilda instrukcijas sašķelt Latvijas sabiedrību.

+15
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu