Imanta Ziedoņa pirmo stipendiju saņem pētnieks Arnis Koroševskis • IR.lv

Imanta Ziedoņa pirmo stipendiju saņem pētnieks Arnis Koroševskis

36
Vēsturiska fotogrāfija - Arnis Koroševskis kopā ar dzejnieku Imantu Ziedoni. Foto no personīgā arhīva

Rakstnieka Andreja Upīša daiļrades pētnieks ar Ziedoni ticies, mazs puika būdams

Šogad mūžībā aizgājušā dzejnieka Imanta Ziedoņa piemiņas stipendija piešķirta izcilam Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Baltu filoloģijas maģistra studiju programmas 1.kursa studentam Arnim Koroševskim, informē nodibinājuma “Vītolu fonda” valdes priekšsēdētāja Vita Diķe.

Apbalvošana notika 16.septembrī pirmajā Humanitārās fakultātes domes sēdē. Svarīgais kritērijs stipendijas saņemšanai ir izcilība.

Pirms stipendija tika piešķirta, ziedotāji un fonds rūpīgi meklēja stipendiātu. Koroševski stipendijai ieteica LU Humanitāro zinātņu fakultāte.

Ziedoņa stipendijas ieguvējs strādā rakstnieka Andreja Upīša muzejā un nodarbojas ar šā vārda meistara daiļrades pētniecību.

Savukārt ar Imantu Ziedoni viņš ticies pirms daudziem gadiem, mazs puika būdams, un saņēmis no dzejnieka autogrāfu un kā lielu dārgumu glabājis fotogrāfiju, kurā viņš redzams kopā ar dzejnieku. “Imantu Ziedoni esmu saticis tikai vienu reizi mūžā. Tas bija 1997. gada 11. septembrī, kad dzejnieks viesojās Jūrmalas Alternatīvajā skolā. Toreiz I. Ziedoņa saņemtais, ar manu tintes pildspalvu parakstītais autogrāfs visus šos gadus ir bijis rūpīgi noglabāts atmiņu lādītē,” pateicības vēstulē, kuras pilno tekstu varat lasīt te, raksta Koroševskis.

Viņš arī norāda: “Fakts, ka esmu pirmais Imanta Ziedoņa piemiņas stipendijas ieguvējs, iezīmē gan neizsakāmu godu, gan tikpat lielu atbildības slogu. Šeit pat rodas vēlme citēt Ziedoni un izsaukties: „Puikas, šis brauciens būs tāls un smags!” Motocikla stūre nu ir manās rokās, savukārt pati stūrēšana nozīmē atbildību latviešu literatūras, kultūras mantojuma, filoloģijas, Imanta Ziedoņa vārda un personības, bet visbeidzot – pašam savā priekšā.” 

Ziedotāji Imanta Ziedoņa stipendijai ir dzejnieka radinieki Ilmārs un Ērika Dambergi (ASV), Brigita Muzikante-Krulls un Andrejs Muzikants (Latvija), Zigrīda Saliņa-Krulls, Paula Krulls un Ingrīdas Jēkabsones-Krulls ģimenes Austrālijā. Viņi dzejniekam uz kapiem nenesa ziedus, bet dibināja Imanta Ziedoņa piemiņas stipendiju.

 

Komentāri (36)

Inese 19.09.2013. 16.32

Kā izpaužas Koroševska izcilība? Rakstā par to ne vārda.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu