FM: Nākotnē ir rūpīgāk jāvērtē valsts galvojumu piešķiršana • IR.lv

FM: Nākotnē ir rūpīgāk jāvērtē valsts galvojumu piešķiršana

27
Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valstij esot iespēja atgūt “Liepājas metalurga” galvojuma summu, realizējot ķīlu

Pēc gadījuma ar rūpniecības uzņēmumu “Liepājas metalurgs”, kad valstij kā galvotājam bija jāsamaksā kreditoram kredīta pamatsumma, nākotnē daudz rūpīgāk ir jāvērtē jautājums par valsts galvojuma piešķiršanu uzņēmumiem, – intervijā Latvijas Radio sacīja Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Pēc Bajāres teiktā, jānodrošina, ka valdība un parlaments saņem pilnvērtīgu un nopietnu informāciju par kredīta ņēmēju, ziņo LETA.

2009.gadā, kad tika vērtēts un ar Saeimas balsojumu atbalstīts valsts galvojums “Liepājas metalurgam”, tika vērtēti uzņēmuma tā brīža darbības rezultāti un biznesa plāns, ņemot vērā, ka krīzes apstākļos bija cietusi arī metalurģijas nozare. Kā teica Bajāre, faktiski, uzņēmuma vadības sliktas un pasīvas darbības rezultātā nav sasniegts biznesa plāns, kāds tas tika iesniegts galvojuma saņemšanas brīdī.

Vērtējot tālākos iespējamos situācijas scenārijus par “Liepājas metalurgu”, Bajāre sacīja – ja tiks izstrādāts kvalitatīvs tiesiskās aizsardzības plāns un tiesa to apstiprinās, uzņēmums varēs atsākt darbu, līdz ar to būs iespēja vienoties par galvojuma atmaksu pēc saskaņota grafika. Ja tiesa neapstiprina uzņēmuma tiesiskās aizsardzības plānu, iestājas sliktākais variants – uzņēmuma maksātnespēja.

Abos šajos gadījumos valstij ir iespēja atgūt galvojuma summu, realizējot ķīlu, kuras vērtība pārsniedz šo vienreizējā maksājuma apmēru, sacīja FM valsts sekretāre, piebilstot, ka ķīlas vērtība ir atkarīga no tā, vai uzņēmums turpina strādāt, – tad ķīlai ir biznesa vērtība, savukārt, ja uzņēmums darbību pārtrauc, ķīlai ir mainīga vērtība.

Bajāre uzsvēra, ka pašlaik svarīgākais ir izstrādāt un iesniegt kvalitatīvu tiesiskās aizsardzības plānu.

Kā ziņots, ceturtdien Valsts kase no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai “UniCredit S.p.A.” 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus, kas ir valsts galvotā kredīta rūpniecības uzņēmumam AS “Liepājas Metalurgs” pamatsummas atlikums.

Valsts galvoto “Liepājas metalurga” kredītsaistību atmaksa palielinās 2013.gada vispārējās valdības budžeta deficītu par 51,7 miljoniem latu jeb 0,3% no prognozētā šā gada iekšzemes kopprodukta.

“Liepājas metalurgs” nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valdība aprīlī izveidoja darba grupu, kas koordinē “Liepājas metalurga” problēmu risināšanu. Darba grupas galvenie uzdevumi ir no valsts un pašvaldības puses operatīvi koordinēt nepieciešamos pasākumus “Liepājas metalurga” situācijas risināšanai un izstrādāt risinājumus uzņēmējdarbības un nodarbinātības veicināšanai Liepājas pilsētā un reģionā.

Valdība un kreditoru klubs uzņēmuma lielākajiem akcionāriem Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam šopavasar piedāvāja vienošanās par “Liepājas metalurga” situācijas stabilizēšanu un darbības turpināšanu. Cita starpā vienošanās paredzēja trīs lielāko akcionāru akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra puses. Tomēr šī vienošanās parakstīta netika.

“Liepājas metalurgs” 24.maijā Liepājas tiesā iesniedza pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa sākšanu, un 27.maijā Liepājas tiesa ierosināja “Liepājas metalurga” tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Līdz 26.jūlijam jāizstrādā tiesiskās aizsardzības procesa plāns.

 

Komentāri (27)

austrisv 26.07.2013. 09.12

Gāzētāju augļi jānovāc pašreizējai valdībai. dzeguzēs olas, kuru iedēja kalvīšlaika valdības, tagad parāda to, cik ļaunprātīga bija ši kalvīšlaika valdība: gan VID jaunā ēka, gan milzu sadārdzinātā Gaismas pils, gan Air Baltic nozagšana, gan mazās elektrostacijas ar obligāto valsts iepirkumu, gan TEc 2, kuru darbina ar iepirkto dārgo gāzi. Par velti jau Kalvīti nepieņēma toreiz Putins Maskavā(TV sižets), tāpat kā solncevas grupējums Latvijas balzamā neiedeva Kalvītim algu valdē veselus 7 tūkstošus, jo šis nelietis labi pastrādājis Latvijas valsts graušanā.

+8
0
Atbildēt

6

    Sanšains > austrisv 26.07.2013. 09.30

    Jā, nabaga, nabaga impotentie un kuslie augļu novācēji. Nu, itin neko te nevarēja darīt efektīvāk, ātrāk, apņēmīgāk.

    Kā vakar rakstīja “lama”:
    Kuģis,ko vada matrožu un pavāru komiteja var peldēt vien mierīgos ūdeņos. Kā drusku uzpūš..
    http://www.ir.lv/2013/7/25/liepajas-metalurga-kreditu-italijas-bankai-samaksa-valsts/viedokli#viedoklis_332601

    Un uzreiz iebildīšu jau paredzamajam iebildumam, ka Dombrovskis & Co taču Latviju ir izvadījis cauri vētrai (krīzei). Neaizmirsīsim, ka to viņš spēja tikai neticami pacietīgo un samierināties gatavo Latvijas ļaužu dēļ, kuri pat bezdarba problēmu risina, nevis dedzinot mašīnas, bet klusi emigrējot.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > austrisv 26.07.2013. 10.04

    Vai nevarēja rīkoties ātrāk, pirms Zaharjins un Segals apdāvināja savus radiniekus?

    Un neaizmirsīsim, ka Dombrovskis politikā ienāca ar “naudas kāro” Repši – kā viņa valdības finanšu ministrs. To, ka Repše ir naudas kārs, mēs visi gan redzējām paši (miljona ziedošana), gan dzirdējām (Eduards Berklavs par Repši) jau tolaik. Dombrovskim pret to iebildumu nebija.

    Bet varbūt arī Dombrovskis ir naudas kārs, tikai apvaldītāks? Kā tur īsti paliek ar viņa paša ieinteresētību ģimenes biznesa neizputēšanā, turpinot tirgot uzturēšanās atļaujas krieviem un ķīniešiem, un tādā veidā nostiprinot šo tirgotāju un imigrācijas veicinātāju lobiju, kas nākotnē būs vēl grūtāk apvaldāms?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 26.07.2013. 09.13

    Bet. +1

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 26.07.2013. 10.07

    Bet. Tas būtu kaut kas neticams, ja Repšes partija neiekļūtu saeimā un ļoti ticami, ka pie iespējas veidos koalīciju ar SC. Vienotība ar Āboltiņu priekšgalā taču nav viņam pretinieki, pie tam pati taču uzskata par nepiedodamu kļūdu neizveidoto koalīciju ar SC.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 26.07.2013. 10.54

    Haris, Latvijas likumi pie notiesājuša sprieduma ļauj mantu un īpašumus, kas norakstīti radiem-draugiem, atsavināt. Bet tas tā – teorija, kas praksē diez vai ir pielietota.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 26.07.2013. 09.55

    Hari, bet kā tad tu pats domā, varēja izkļūt no krīzes!!!??? Bez tam es domāju, ka kremlini to īsti negaidīja un pārrēkinājās, un re, kā pretojas! Kā tad tu domā, kas cits maksās par to, ko paši ievēlēja? Tikai naivie un stulbie neredz, kas patiesībā tika izplānots. Jā, kremlini tieši arī to cerēja, ka paši nepratīsim pārvaldīt savu valsti un tāpēc arī nelieši par vadoņiem tika bīdīti.
    Nākamais solis: valsts no krīzes izvilkta, var sākt atkal gremdēt un te nu naudas kārais Repše par karogu lieti noderēs, jo maks jau šim tukšs un cik ilgi sēdēs belokoņa kantorī- jāsāk atdot parādi…. un sākas zombēšana TV1! bet, ka spar to maksā- katru vakaru TV ekrānā. Domā tas ir lēti??? Domā, to pats Repše maksā??? Un tad vēl šie Bondars, kurš pasēdējis krievu Krājbankā un tad kādu mēnesi uz trepēm Hārvardā- uh, cik lieliskas perspektīvas atkal izsaimniekot valsti, un šis Osis? Nu tik tauta, atkal grimsti muļķībā un nabadzībā, ja beidzot nesapratīsi, kas to visu sponsorē. Kur ir tas naivuļu bars?

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

marmed 26.07.2013. 11.01

Var jau būt ka pamatu ielika ļaunais Kalvītis, nelietīgie Ologarhi, kremļa aģenti un viltīgie nacionālisti, bet vai ta tiešām Valdis un Vilks tik bezspēcīgi, ka neko nevar mainīt….. īstenībā tīri viņu garā ne-rīcības valdība

+5
-1
Atbildēt

4

    marmed > marmed 26.07.2013. 12.42

    Apturēt var vienmēr, vajag tikai pamatot, kaut vai LM gadījumā – valstij vajadzēja maksāt galvojumu tikai pamaiņā pret nacionalizāiju. Un tad izdomātu ko darīt ar rūpnīcu – likvidēt, pārdot investoriem, vai ko citu… tagad sanāk, ka 64 milj ir vienkārši atdoti. Kautkā stulbi… laikam pārāk aizņemti ar eiropropogandu

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > marmed 26.07.2013. 15.00

    Tie investori ir Krievijas žīdi kam LM kā rūpnīca nav vajadzīga, to tikai grib izmantot kā bāzi lai ES var iepludināt savus izstrādājumus bez muitas nodevām un ar made in ES piekariņu. Tā arī ir visa shēma. Un lai neviens neieraudzītu šo apmānu rūpnīcā tiks veikti vizuāli darbi it kā tā turpinātu savu ierasto darbu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > marmed 26.07.2013. 13.24

    Cik teikts rakstā, tad valdībai ir ķīlas zīme uz LM! Svarīgi ir tas, lai rūpnīca strādātu, kā to lems tiesa! tad arī ķīlu var izpirkt investori, kuri taču interesējušies par LM! Lūk tā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > marmed 26.07.2013. 11.26

    ….JL kādreiz gribēja mainīt un apturēt – Austrumu robežas izšķērdības, “Pentagons” un vēl apturētie projekti….vai atceries kāds bija iznākums?…lētāk būtu sanācis turpināt izšķērdības, jo apturēšana visu sadārdzināja….neaizmirsti, cik mūsu valstī prasmīgi juristi, kuri māk saslēgt valstij neizdevīgus līgumus, lai valsts pēc tam nonāktu tiesvedības žņaugos un maksātu….maksātu….maksātu….kompensācijas “abižotajiem”….
    …uzskatāms piemērs tam ir VID monstrs….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 26.07.2013. 09.04

kalviitis ar savu kompaaniju piespeeleeja saeimai stipri meliigu informaaciju, valsts garantiju galvojumu bija svariigi dabuut cauri saeimas balsojumam savtiigu iemeslu deeļ izmantojot politiķus , taagdeejaadi nobalsojot par galvojuma piešķiršanu , padarot likumiigu šo faktiski izplaanoto afeeru…atliek tikai mineet kaadu labumu kurš guvis, bet kameer šaadi galvojumi tiks padariiti likumiigi politiķiem nobalsojot , diez vai kautkas mainiisies ,jo kaa zinaams politiķi peec leemuma pieņemšanas sevi distancee no atbildiibas, aciimredzams piemeers kaa ar finanseem riikojas Riigas domeee…..

+3
0
Atbildēt

1

    inara_baumane_la_lv > Janka, Janic 26.07.2013. 11.24

    kas mainīsies no tā ka, vakardienas studenti no provinces, kaut ko izvērtēs nopietnāk?
    kā tas izpaudīsies?
    sarauks pieri?
    pieaicinās trīs rungaiņus?
    darba laikā nekārtosies?
    kā???

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu