Šovasar Latvijā viesosies pazīstamais ekonomists Pols Krugmans • IR.lv

Šovasar Latvijā viesosies pazīstamais ekonomists Pols Krugmans

20
Ekonomists Pols Krugmans. Foto: EPA/LETA

Latvijas veiksmes stāsta kritizētājs šogad februārī atzina, ka latviešiem tomēr ir ar ko lepoties

Šovasar, no 24.jūlija līdz 26.jūlijam, notiks Pirmais Rīgas ekonomikas forums, kurā piedalīsies arī Latvijas ekonomiskās krīzes pārvarēšanas modeli kritizējošais Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja pasākuma rīkotāji.

Forums tiek rīkots sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kā arī ciešā sadarbībā ar NVS un Eiropas valstu vēstniecībām un tirdzniecības un rūpniecības kamerām.

Forumā fokusā būs banku un finanšu, loģistikas un transporta, tūrisma, enerģētikas, kā arī jauno tehnoloģiju jautājumi.

Foruma rīkotāji norāda, ka Krugmans ir apstiprinājis savu ierašanos pasākumā.

Krugmans Latvijā vairāk zināms kā mūsu valsts ekonomiskās krīzes pārvarēšanas modeļa kritiķis. Ekonomists iepriekš vairākkārt izteicies, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomiskās krīzes labākais risinājums būtu nacionālās valūtas devalvācija.

Krugmans negatīvo nostāju Latvijas taupības pasākumiem pamato ar iekšzemes kopprodukta (IKP) izmaiņu grafiku, norādot, ka pašreizējā ekonomikas izaugsme vēl nav sasniegusi pirmskrīzes apmērus.

Tiesa, šā gada februārī Krugmans atzina, ka latviešiem ir ar ko lepoties, vienlaikus norādot, ka Latvijas ekonomika nav atgriezusies pirmskrīzes līmenī, kā arī valstī saglabājas augsts bezdarba līmenis, tāpēc taupības pasākumu sludinātāji, pēc viņa domām, nav pie pilna prāta.

“Lai būtu godīgi pret latviešiem, viņiem tiešām ir par ko lepoties. Pēc Lielās depresijas apmēru lejupslīdes viņu ekonomika divus gadus ir piedzīvojusi stabilu izaugsmi un bezdarba līmeņa krišanos,” komentārā ASV laikrakstā “The New York Times” raksta ekonomists.

“Tomēr, neskatoties uz pieaugumu, viņi atguvušies tikai daļēji attiecībā uz iekšzemes kopproduktu vai nodarbinātību, un bezdarba līmenis vēl joprojām ir 14%. Ja tāds ir taupības piekritēju priekšstats par ekonomisko brīnumu, tad viņi patiešām nav pie pilna prāta,” raksta Krugmans.

 

Komentāri (20)

Aivars Krauklis 23.04.2013. 09.55

Nobela prēmijas ekonomikā, tāpat kā literatūrā un miera prēmija, nav gluži tas pats, kas, piemēram fizikā. Reizēm tikusi gudriem goda vīriem (Hayek), citreiz gadījies krugmaniem. Bet lai brauc tik šurp, arī vecumā derīgi redzēt to, ko nav sapratis, varbūt nāks labumā.

+11
-4
Atbildēt

0

maija_ancite 23.04.2013. 12.51

Krugmanam zināmā mērā tomēr ir taisnība. Ne jau par Lata devalvāciju, nē, bet par valsts attīstību gan. Diemžēl tie smukie cipari, kurus te visu laiku rādām citiem, pilnīgi neko nenozīmē tiem, kuri par šiem cipariem maksā. Kā bijām bedrē, tā esam un ne jau tikai dēļ “Parex” izlaupīšanas. Vienas varas partijas darboņi pēc otras ir šo valsti tikai izmantojuši sava personīgā labuma gūšanai un burtiski ar kājām mīdījuši un spārdījuši tos, kuri viņiem šo iespēju deva. Tas gan ir brīnums, kad pie šādas saimniekošanas, vispār vēl eksistējam. Lielākā puse darba spējīgo un aktīvo iedzīvotāju valsti jau sen ir pametuši, bet šeit palikušie kuļas starp aplokšņu algām, mazām pensijām un tukšiem solījumiem. Ir radīta milzīga ierēdņu armija, kura viņiem ir jāpabaro un kurai pēc apjoma, īsā laikā, nebūtu nekādu problēmu te visu savest kārtībā, ja viņu prātus nenodarbinātu tikai tikai viens, kā vairāk nozagt sev. Tiesas faktiski neeksistē, tās tikai skaitās, ceļi ir sabrukuši, Valsts policija strādā tikai uz acu aizmālēšanu un atrakstīšanos, prokuratūra tāpat (kaut vai kā piemērs tagad parādās tas farss ar Neo apsūdzību, kad viņu apsūdz par publiski pieejamu datu pārpublicēšanu), visi šie ierēdņi ir un arī jūtas neaizskarami un droši ka tie nesodīti drīkst muldēt kas ienāk prātiņā. Tiesiskā valstī tādi jau sen būtu bezdarbnieki, vai prasti strādnieki. Bet Lemberga aktivitātes lieliski parāda, cik milzīga korupcija šeit valda, ka faktiski Latvija ir oligarhu privātbodīte, bet nodokļu maksātāji ir viņu dzimtcilvēki. KNAB ir aizņemts ar politisko “ķēķi” un tam nav laika darīt to, kam tas ir radīts. Viņu rīcībā ir vareni resursi un arī finansējums, bet padarīts tiek mikroskopiski maz.

+3
-2
Atbildēt

2

Una Grinberga 23.04.2013. 09.45

Beidzot varēs apskatīt situāciju Latvijā ar savām acīm nevis ar statistikas datiem un google maps. Visi var kļūdīties – arī Nobela prēmijas komisija!

+6
-5
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu