Valsts piešķirtais atbalsts Rotko centram mazāks nekā cerēts • IR.lv

Valsts piešķirtais atbalsts Rotko centram mazāks nekā cerēts

49
Marka Rotko darbs "Oranžs, dzeltens, sarkans". Foto: AFP/LETA
Katrīna Čuma-Zvirbule

Pasaulslavenā gleznotāja mākslas centrs Daugavpilī būs vienīgā vieta Austrumeiropā, kur varēs apskatīt Rotko sešus oriģināldarbus

Aprīļa beigās Daugavpilī durvis vērs Marka Rotko mākslas centrs – vienīgā vieta visā Austrumeiropā, kur varēs apskatīt Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā gleznotāja ekspresionista sešus oriģināldarbus, taču tā izveidei un uzturēšanai līdz šim piešķirtais valsts atbalsts varētu būt lielāks. Pieprasīto valsts līdzekļu pietiks vien vērtīgo mākslas darbu apdrošināšanai, taču centra attīstībai vajadzīgs vairāk. Šogad no pieprasītajiem 90 tūkstošiem latu centrs saņēmis tikai pusi.

Marka Rotko mākslas centrs tiks atklāts 24.aprīlī. Tam sešus Daugavpilī dzimušā ASV mākslinieka oriģināldarbus nodevuši mākslinieka bērni – Keita un Kristofers Rotko. Ekskluzīvā iespēja izstādīt Rotko darbus, kuru vērtība ir liela, piemēram, pērn “Sotheby’s” izsolē Ņujorkā Rotko glezna pārdota par vairāk nekā 75 miljoniem dolāru, Daugavpilī nav lēta. Transportēšanas izmaksas vien sasniedz 50 tūkstošus dolāru. Savukārt, kā Ir.lv pastāstīja mākslas centra direktors Aleksejs Burunovs, oriģināldarbu apdrošināšana gadā izmaksā 49 tūkstošus dolāru (nepilni 27 tūkstoši latu).

Tomēr valsts atbalsts centram ir mazāks nekā iepriekš cerēts. „Savulaik bija noslēgts nodomu protokols ar Kultūras ministriju par 90 000 lielu finansiālu atbalstu, bet šogad piešķirti tikai 45 tūkstoši,” saka Burunovs, piemetinot, ka centrs vērsīsies pēc palīdzības. „Gatavosim vēstuli Ministru prezidentam un Saeimai, jo ar tādu līdzekļu daudzumu iespējams segt vien apdrošināšanas izmaksas, bet mākslas attīstībai nepieciešams vairāk.” Atbalstu 20 tūkstošu dolāru apmērā sniegusi arī Rotko ģimene.

Valsts Kultūrkapitāla fonda literatūras nozares un vizuālās mākslas nozares kurators Kristaps Kuplais Ir.lv teica, ka kopš 2012.gada nogales Daugavpils Rotko mākslas centra īstenotie projekti divas reizes saņēmuši fonda finansiālu atbalstu – 12 tūkstoši latu piešķirti projektam „Laikmetīgā māksla Latgalē”, lai realizētu mainīgo ekspozīciju darbību izstāžu zālēs līdz šā gada 15.decembrim, savukārt šogad konkursā ar “Latvijas valsts mežu” finansiālu atbalstu Kultūrkapitāla fonds 3000 latu piešķīris Rotko centra atklāšanas pasākumam 24.aprīlī. Kuplais norādīja, ka pagaidām vairāk līdzekļu no KKF centrs nav prasījis.

Rotko mākslas centra izveide ilgusi gandrīz desmit gadu. „Projekts sākās 2003.gadā, kad rīkojām konferenci, svinot Rotko simtgadi. Sazinājāmies ar Marka Rotko bērniem, kuri bija priecīgi un pārsteigti, uzaicinājām viņus uz nākamo konferenci, kurā piedalījās arī toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas piekrita kļūt par centra patronesi,” stāsta Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode, kura tolaik bija Daugavpils pašvaldības vadītāja. 2006.gadā tika uzrakstīts projekts, pēc tam radās Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma iespējas, un tādējādi projekts saņēma finansējumu. „Rotko bērni teica – ja mēs to izdarīsim, būs oriģināldarbi,” atceras Strode.

Atceroties pagājušogad Londonas Teita galerijā sabojāto Rotko gleznojumu, Ir.lv interesējās, kāda būs mākslas darbu aizsardzība jaunajā Daugavpils mākslas centrā. Burunovs stāsta, ka oriģināldarbu zālē sevišķa uzmanība būs pievērsta drošībai – zāle aprīkota ar video novērošanas iekārtām, lāzera staru un atsevišķu signalizāciju visai telpai, kurā strādās arī uzraugs.

Līdzās Rotko oriģināldarbiem centrā varēs aplūkot arī citas pastāvīgas ekspozīcijas un izstādes. Ekspozīcijas veido Rotko klusuma telpa, videozāle, Rotko darbu reprodukciju un digitālā ekspozīcija. Mākslas centra laikmetīgās mākslas sektorā atradīsies centra kolekcijas izstāde, mākslinieku Viljama Skarfa un Pītera Grifina darbu izstādes.

Savukārt mākslas centra projektu sektorā būs Latgales reģiona mākslas dienu izstāde, bet novadnieku ekspozīciju veidos Pētera Martinsona keramikas un Solomona Geršova glezniecības darbu izstādes.

Pēc atklāšanas aprīlī visu šo gadu centrā notiks dažādi pasākumi, bet 25.septembrī tiks svinēta Rotko 110.dzimšanas diena.

Centra direktors Burunovs pastāstīja, ka 24.aprīlī paredzētais pasākums, uz kuru uzaicināti arī Marka Rotko bērni un mazmeita, sāksies ar ekskursiju pa vēsturisko cietoksni. Dienas noslēgumā paredzēts koncerts „Muzikāls veltījums Rotko”, bet jau 25.aprīlī centru apmeklēt varēs visi interesenti, izmantojot īpašas biļešu cenu atlaides.

Mākslas centrs atrodas vēsturiskajā Daugavpils cietokšņa Artilērijas arsenāla ēkā, kas, saglabājot vēsturiskās ēkas un laukuma plānojumu, atjaunota no 2011.gada maija līdz 2012.gada decembrim un saņēmusi Latvijas Būvnieku asociācijas balvu „Gada labākā būve Latvijā 2012″ nominācijā „Restaurācija”.

Marks Rotko (īstajā vārdā – Markus Rotkovičs, 1903 – 1979), ir viens no ievērojamākajiem XX gadsimta pasaules slavu ieguvušajiem māksliniekiem, dzimis Dvinskā, tagadējā Daugavpilī, 1913.gadā ar ģimeni emigrējis uz ASV. Viņš ir viens no t.s. Ņujorkas skolas pārstāvjiem. Mākslā izmēģinājis dažādus stilistiskos virzienus, tomēr plašu atpazīstamību guvis kā krāsu laukumu gleznošanas aizsācējs.

 

Komentāri (49)

ievuliitis 09.04.2013. 09.57

Šis jau nu ir ļoti šauri egoistisks spriedums – ” Šogad no pieprasītajiem 90 tūkstošiem latu centrs saņēmis tikai pusi.”
Itkā to vārdu autors būtu no Mēness nokritis. Daudzās jomās mūsu valstī ir jāiztiek ar mazumiņu – gan bērnu pabalsti, gan pensijas ir tālu no vēlamā apmēra, arī mākslinieku, mūziķu, literātu darbs netiek pienācīgi apmaksāts, muzeju un bibliotēku finansējums ir diez vai puse no plānotā-vēlamā un vēl un vēl. Ceriet uz labākiem laikiem un dzīvojiet solidāri ar citiem mākslas muzejiem, dibiniet fondus, piesaistiet sponsorus.
Mudiniet savu pašvaldību – lai noziedo vienu procentu no astronomiskos augstumos uzskrūvētiem apkures rēķiniem:D

+6
-1
Atbildēt

6

    dace_roze_lmt_lv > ievuliitis 09.04.2013. 10.02

    Jā, bet Rotko ir ĢĒNIJS, bet Latvija ir nevalsts.

    Kāpēc? Tāpēc, ka Latvijā ir maz demokrātijas un cilvēktiesību, bet par daudz zāgšanas.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ievuliitis 09.04.2013. 10.56

    Vai zināt, ka esmu latvietis?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ievuliitis 09.04.2013. 10.54

    super_e-y-e
    Latvijai ir ļoti daudz trūkumu, bet līdz ar tavas, sub-human, sugas izbeigšanu, saksies straujš rehabilitācijas process.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ievuliitis 09.04.2013. 11.07

    super_e-y-e
    Ivars Zariņš latvietis, Rubiks latvietis, Viķka Aļksņis latvietis. Kas tad es esmu?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 09.04.2013. 11.35

    super. Latvijas valstī daudz trūkumu, bet esi pateicīgs, ka tā tā cilvēkus ar garīgiem traucējumiem neliek cietumos.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > ievuliitis 09.04.2013. 11.29

    super. Nav ģimenes bez kropļa /padomju tautas sakāmvārds/:)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 09.04.2013. 10.05

Kāds ir Daugavpils pilsētas ieguldījums? Izklausās pēc vaimanām par to, ka, ja nav valsts finansējuma, tad neko nevar izdarīt! Valsts taču nevar finansēt visas iniciatīvas, ko pašvaldība ir apņēmusies! Pie tam centrs ir nišas mākslas muzejs, kas nevar apmierināt apmeklētāju universālas mākslas vērtības. Šādā gadījumā valstij ir jānodrošina simbolisks atbalsts, bet lielākajai daļa finansējuma jānāk no mākslas mīļotājiem, sponsoriem, patroniem, filantropiem utt.

+6
-1
Atbildēt

2

    jessdrthomas > Una Grinberga 09.04.2013. 10.44

    … bet mēs taču dzīvojam valstī, kas atkal ir nonākusi pasakainajā starpstadijā starp sociālismu un komunismu, kur nodokļu maksāšana ir simboliska, privāta iniciatīva – aušība, visu tikai teiksmainā valsts un valsts.

    No katra – cik nav slinkums, katram – cik nu spēj sakult PR putas, ka “valsts mūs pilnīgi ignorē”, “tuvojas katastrofa”, piešķirtie budžeta līdzekļi ir “izsmiekls un ņirgāšanās”.

    Tajā pat laikā privātie uzņēmēji, kam no saviem nodokļiem ir jāfinansē visas šīs pakalniņu, kūļu, “demogrāfu” utt iniciatīvas, knapi velk dzīvību, lai visa šī absurda leiputrija varētu pastāvēt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 09.04.2013. 11.06

    ….kamēr sabiedrībā valdīs uzskats, ka valsts ir slaucama govs, bet tās pabarošana ir ciplanētiešu pienākums – šajā zemītē nemainīsies nekas….:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 09.04.2013. 14.08

Aprīļa beigās Daugavpilī durvis vērs Marka Rotko mākslas centrs_______

a kei že?,Kod atsavērs- tod i runojit..

/Valsts piešķirtais atbalsts Rotko centram mazāks nekā cerēts/…

a cerēt nau aizlīgts… cerejit tuoļōk..

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu