"Satori" par Latvijas ietekmīgāko domātāju nosauc Alvi Hermani • IR.lv

“Satori” par Latvijas ietekmīgāko domātāju nosauc Alvi Hermani

14
Režisors Alvis Hermanis. Foto: Evija Trifanova, LETA

 

Interneta žurnāls “Satori” aptaujā par ietekmīgāko Latvijas domātāju 2013.gadā nosaucis režisoru Alvi Hermani, aģentūru LETA informēja izdevuma galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Domātāju līderu topā iekļauti 15 cilvēki: 1. režisors Alvis Hermanis, 2. jurists Aivars Endziņš, 3. sociālantropologs un politiķis Roberts Ķīlis, 4. politologs Ivars Ījabs, 5. mācītājs Juris Rubenis, 6. filozofs Uldis Tīrons, 7. Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, 8. politoloģe Vita Matīsa, 9. teologs Juris Cālītis, 10. ekspolitiķe Vaira Vīķe-Freiberga, 11. katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankēvičs, 12. akadēmiķis Jānis Stradiņš, 13. mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, 14. komponists Pēteris Vasks, 15. sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Interneta žurnāla aptaujā piedalījušies 1300 balsotāji, tomēr izdevums atzīst, ka tā ir tikai “Satori” lasītāju aptauja un nav uzskatāma par sabiedrības viedokli pārstāvošu.

“Lai arī Latvijā nav izteiktas tradīcijas runāt no publiskā intelektuāļa pozīcijām, ir iespējams nosaukt pietiekami daudzus cilvēkus, kuriem šāds statuss varētu būt piemērojams. Tiesa, par “ietekmīgu domātāju” nevar saukt jebkuru, kurš savas domas pauž regulāri un publiski pat tad, ja šīs domas atstāj nepārprotamu ietekmi uz sabiedrību. Tāpēc mēs neiekļāvām kandidātu sarakstā žurnālistus un politiskos komentētājus, kam regulāra viedokļa paušana ir algots darbs. Arī balsotāju vērtējums liecina, ka lielāka autoritāte ir to cilvēku domām, kuru tiešā profesija vai pamatnodarbošanās ir saistīta ar ko citu – zinātni, pasniedzēja darbu, mākslu,” sacīja Šlāpins.

“Lai kādu no viedokļu līderiem uzskatītu par ietekmīgu, viņam nebūt nav jābūt biežam un uzmācīgam plašsaziņas līdzekļu viesim. Svarīgāka ir politiskā neitralitāte un viedokļa personiskais, neieinteresētais raksturs. Publiskā intelektuāļa pozīcijai ir raksturīga spēja paskatīties uz sabiedrībā notiekošajiem procesiem no malas, saglabāt savrupu un patstāvīgu domas disciplīnu,” turpināja Šlāpins, “gandrīz neviens no pirmajā desmitniekā iekļuvušajiem nav “neapstrīdama” autoritāte vai “visas tautas mīlulis”.

Visi šie cilvēki ir pretrunīgi un strīdīgi domātāji, kas ar vieglu rokas kustību vai vienu neuzmanīgu izteikumu var sašķelt sabiedrību divās savstarpēji naidīgās grupās. Kas visdrīzāk liecina par to, ka tie nav lētas popularitātes meklētāji vai uzmanīgi politiskās karjeras kaldinātāji, tāpēc viņu domās ir vērts ieklausīties, norāda Šlāpins.

 

Komentāri (14)

Jānis Derkusovs 22.03.2013. 11.40

Šlapinam vispār ir priekštats, ko nozīmē Domātājs?
Neviens no sarakstā nosauktajiem neatbilst Domātāja klasiskajiem kritērijiem.
Lai gan nesen Latvijas atvadījās no cilvēka, kurš bija un vienmēr paliks Domātājs savai tautai…Imants Ziedonis.
Viņa dzeja un Epifānijas ir, kas vairāk par vienkārši labu literatūru, tie ir filozofiski darbi. Un Ziedoņa domas ir būtiski ietekmējušas sabiedrību. Latviešu kultūra bez tām vienkārši vairs nav iespējama.
Lūk, Ziedonis ir latviešu jaunāko laiku Domātājs!

+15
-3
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Jānis Derkusovs 22.03.2013. 13.05

    ——jautajums_4 :”(..) Lūk, Ziedonis ir latviešu jaunāko laiku Domātājs! ” ============================================================================ Pilnībā 100% piekrītu, – jo ne bez iemesla domātāji-inteliģenti pēc 1991.g. augusta no Augstākās Padomes/saeimas aizgāja. Nesaprata reformatori domātāju domu dziļumu:

    Imants Ziedonis par to, kas vajadzīgs, lai domātu, 1991.g. http://www.youtube.com/watch?v=H76mcx1gJPw

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

dro 23.03.2013. 09.12

…sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.
__________________
Kādēļ aizmirsta Kažoka? Arī mūsu portālā ir daudz izcilu komentētāju, kuri varētu papildināt domātāju pulku – nulle, Zane…Lai piedod tie, kurus neesmu minējis:)

+6
-1
Atbildēt

0

Timurs Čuntonovs 22.03.2013. 12.38

Es arī pedalījos šajā autoritatīvajā :) aptaujā, tādēļ izsaku savu viedokli. Hermanis kā uzvarētājs pierāda tikai vienu – Satori lasītāji bieži apmeklē Hermaņa izrādes un viņiem patīk. Tas arī viss. Tādi “vidējā latvieša” cienīgi aptaujas rezultāti.

+7
-2
Atbildēt

1

    piziks > Timurs Čuntonovs 23.03.2013. 09.03

    Ļoti loģiski, kā bērnudārzā.

    Satori paši raksta, runā, paši slavē, — savas paaudzes norobežošana, pārsvarā.

    Nemanīt, kā Latvijā domāšanu ietekmējis Imants Ziedonis … laikam jau iespējams vienīgi attiecīgas paaudzes greizsirdības dēļ. Iekapsulēts tīņu komplekss, — tie, kuri par mums vecāki, nav mūsu autoritātes. Un = nevar būt. Tādēļ izliksimies, ka tādu nav bijis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu