FOTO: "Lielo mūzikas balvu 2012" par izcilu sniegumu saņem akordeoniste Sidorova • IR.lv

FOTO: “Lielo mūzikas balvu 2012” par izcilu sniegumu saņem akordeoniste Sidorova

40
Akordeoniste Ksenija Sidorova ar balvu. Foto: Lita Krone, LETA

Par gada koncertu atzīts Garančas un Šišona Jaungada gala koncerts

“Lielo mūzikas balvu 2012” par izcilu sniegumu otrdienas vakarā saņēma akordeoniste Ksenija Sidorova par solo Erki Svena Tīra opusa “Prophecy” atskaņojumā 31.maijā Lielajā ģildē un par solokoncertu 23.novembrī Spīķeru koncertzālē.

Šai balvai bija nominēta arī dziedātāja Marina Rebeka par solokoncertiem 15.janvārī Lielajā ģildē un par Lučijas lomu Gaetāno Doniceti operas “Lucia di Lammermoor” iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā. Tāpat balvai bija nominēts klarnetists Egīls Šēfers par solo Ārona Koplenda Klarnetes koncertā un Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa klarnetes kvintetos, vēsta LETA.

Par “Gada koncertu” atzīts “Garanča&Šišons. Jaungada gala koncerts”, kas notika 28.decembrī Latvijas Nacionālajā operā un 30.decembrī Lielajā ģildē un kurā uzstājās soliste Elīna Garanča, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Karela Marka Šišona vadībā. Balvai bija nominēts arī komponista Ērika Ešenvalda autorkoncerts “Tāls ceļš”, kas notika 12.oktobrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā un kurā piedalījās Valsts akadēmiskais koris “Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā, kā arī “Kremerata Baltica” festivāla “Jubilejas serenādes” Rīgas koncerts, kas notika 9.jūlijā Lielajā ģildē.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma dziedātāja Laima Andersone-Silāre, bet īpašā balva par izcilu ieguldījumu Latvijas mūzikas vēstures izpētē pasniegta Arnoldam Klotiņam par grāmatu “Mūzika okupācijā. Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1940-1945”.

Par gada jaundarbu atzīts Mārtiņa Viļuma darbs “Tvyjōraan”, kurš savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 3.novembrī Lielajā ģildē “Sinfonietta Rīga” izpildījumā diriģenta Normunds Šnē vadībā. Uz balvu pretendēja arī Rutas Paideres skaņdarbs “Tempera” un Kristapa Pētersona “Otrais Liepājas koncerts”.

Gada uzveduma godu izpelnījusies Latvijas Nacionālās operas izrāde “Cantando y amando”. Uz balvu pretendēja arī Andra Dzenīša operas “Dauka” koncertuzvedums Latvijas Nacionālajā operā, kā arī Gaetāno Doniceti operas “Lucia di Lammermoor” iestudējums Latvijas Nacionālajā operā.

Balvu par gada debiju saņēma vijolniece Elīna Bukša. Uz šo balvu pretendēja arī dziedātājs Daumants Kalniņš un čelliste Dace Zālīte.

Balvu “Par izcilu interpretāciju” ieguva vijolniece Baiba Skride par solo Johannesa Brāmsa Vijolkoncertā 15.oktobrī Latvijas Nacionālajā operā. Šai balvai bija izvirzīti arī dziedātāja Liene Kinča par titullomu Džakomo Pučīni operas “Toska” atjaunotajā iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā, kā arī diriģents Sigvards Kļava par Ludviga van Bēthovena Mesas Do mažorā atskaņojumu 11. februārī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā.

Nominācijā “Par izcilu darbu ansamblī” balvu saņēma vijolnieks Sandis Šteinbergs. Šai balvai bija nominēts arī klarnetists Guntis Kuzma un pianists Juris Žvikovs.

“Lielā mūzikas balva” ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. Šogad apbalvojums tiek pasniegts 20.reizi. 1993.gadā Kultūras ministrija pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu.

Balvas augsto prestižu gan sabiedrībā, gan mūziķu aprindās nodrošina respektablas žūrijas darbs, kuras dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs.

Saskaņā ar nolikumu katrs balvas laureāts saņem sudraba statueti un naudas balvu 1000 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas.

 

Komentāri (40)

andris902 20.02.2013. 08.42

…priecājos līdz ar Kseniju Sidorovu par lielisko sasniegumu un viņas darba novērtējumu….viņas izpildījums patiesi ir virtuozs….laba vēlējumi arī pārējiem Lielās mūzikas balvas laureātiem….

+9
-2
Atbildēt

0

ligakalnina 20.02.2013. 07.44

Varbūt, Harim jāgriežas pie specialista, un jāsāk ārstēt paranoja?

+11
-4
Atbildēt

9

    dro > ligakalnina 20.02.2013. 09.40

    dzeris49. Atkal paranoja? Kāds sakars NA ar Hara subjektīvo viedokli?

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 20.02.2013. 10.47

    dzeris49. Kas ar Juri Iesalnieku? Vai nepelnīti saņēma mūzikas balvu?:)

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 20.02.2013. 13.06

    Ķencis-Pāvuls. Man ar Hari ne vienmēr sakrīt viedokļi, arī šoreiz nē. Man nav arī nekas pret Sidorovu. Priecāšos par viņas turpmākajiem panākumiem. Ļoti simpatiska krieviete, kura labi apguvusi latviešu valodu. Haris uztraucas par krievietes panākumu izcelšanu, dzeris uztraucas par Tiesu un taisnību “krievu gaumē”. Katram sava simpatija, katram sava fobija:)

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.02.2013. 09.13

    Haris nemaz nevēlas aizstāvēt savu iemīļoto partiju un ko pakomentēt par SM kandidātu Juri Iesalnieku?
    Un kur Aivarsk, ARTs, utt.,neviena komentāra, kāpēc taisni bijušais komjauniešu funkcionārs ir labākais kandidāts SM?
    “Latviskais” uzvārds, tāpēc?
    Jebkurā gadījumā, no atbildes NA izvairīties neizdosies.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 20.02.2013. 08.25

    ….mjā….Hrjuša – būtu atbilstīgāks….:)
    …bet tas sašutums viņam,lai novērstu uzmanību no mīļotās partijas meklēšanās – mēģinot iestumt “šofera tēvu” stratēģiski svarīgā amatā…. :)

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.02.2013. 08.32

    Izskatās, NA mērķis ir pilnībā degradēt un pazemināt līdz savam līmenim ne tikai Saeimu, bet, arī izpidvaru, ar KM viņi to jau izdarījuši, tagad to pašu grib izdarīt ar SM, pie kam kandidāts, cik zināms, kādreiz Ventspilī bijis komjaunatnes sekretārs, tad jau Lembergu pazinis, “īstenie patrioti” mums izvirza īstos, patriotiskos kadrus, saprast jau var, pašiem arī, labākajā gadījumā, līmenis atbilst rajona vai iestādes komj. sekretāra, sliktākajā gadījumā – pionieru vadītāja līmenim, dabiski, savā aprobežotībā neienāca prātā, ka biogrāfiju jau nenoslēpsi.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    armn > ligakalnina 20.02.2013. 09.56

    Ino, un kādēļ Tu negribi uzrakstīt Harim, ko domā par viņa “subjektīvi viedokli”? Tevi apmierina, ka NA fani uzvedas kā Hrjushas?
    Džerim Tu tērē obsesīvi :) daudz enerģijas.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.02.2013. 10.12

    Ino – tas vairs nav subjektīvais viedoklis, bet, paranoja uz ksenofobijas fona.
    Un tev arī nav nekas sakāms par to Juri Iesalnieku?
    Jūs tikai par Zatleri un Ķīli varat runāt, par savējiem nav ko teikt, vai aizliegts?

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    gstrazds > ligakalnina 20.02.2013. 08.09

    Var arī pēc viņa paša analoģijas teikt – Harjušam vai Hrjušam.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

dace_roze_lmt_lv 20.02.2013. 13.43

http://www.ir.lv/upload/image_file/name/2013_02/48222/lmb_1-media_large.jpg

Būtu laba akordeoniste, bet svārki viņai ir par īsu, un kleita arī pārāk izaicionša:

0
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu