Štromberga panākumus iemūžinās bronzā atliets BMX • IR.lv

Štromberga panākumus iemūžinās bronzā atliets BMX

21
Olimpisko čempionu Māri Štrombergu šovasar Latvijā sagaidīja viņa fani. Foto: Gatis Gierts, F64

Valmieras pašvaldības konkursā uzvar teātra direktores Evitas Sniedzes ideja

Par Māra Štromberga un BMX komandas panākumiem Pekinas un Londonas olimpiskajās spēlēs liecinās Valmieras pilsētvidē novietots bronzā atliets BMX velosipēds. Pašvaldības izsludinātajā konkursā ar šo ideju uzvarējusi Valmieras Drāmas teātra direktore, pašvaldības deputāte Evita Sniedze.

Velosipēdu iecerēts veidot dabiska lieluma, identisku Štromberga velosipēdam, ziņo LETA.

“Ierosinājumu par dabiska lieluma BMX velosipēdu konkursa vērtēšanas komisija un domes deputāti atzina par labāko variantu. Velosipēdam jābūt praktiski pielietojamam, lai ikviens var apsēsties uz divkārtējā olimpiskā čempiona riteņa, kaut īsu brīdi jūtoties kā olimpiskais čempions trasē. Idejas izpildījumu uzticēsim profesionāliem māksliniekiem,” informē Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis (“Valmierai un Vidzemei”).

Sniedzei saskaņā ar konkursa nolikumu piešķirta naudas balva – 100 latu. Ceturtdien domes sēdē Sniedze no naudas balvas atteicās un ierosināja to izmantot, lai sveiktu iedzīvotājus, kas saņems veicināšanas balvu.

Ideju konkursā kopumā tika saņemts 21 ierosinājums, ko iesniegušas 15 personas. Konkursa vērtēšanas komisija rosināja piešķirt veicināšanas balvas Dagnijai Lukstraupai, Vairim Pinzulim un Martai Katanai.

Lukstraupa ierosināja iemūžināt BMX sasniegumus zīmējuma veidā uz kādas no daudzdzīvokļu mājas sienām, pieliekot klāt uzrakstu “Valmiera – olimpiešu pilsēta”, kā arī izveidot simbolisku mūžīgo uguni Valmieras Rātslaukumā.

Vairis Pinzulis ierosināja veidot divas bronzā atlietas Štromberga skulptūras, kas novietotas pilsētas centrā un zaļajā laukumā starp Sv.Sīmaņa baznīcu un tirdzniecības centru “Valleta”.

Marta Katana konkursā iesniedza trīs dažādas idejas – papildināt jau esošos pilsētas uzrakstus “Valmiera”, pievienojot tekstu “Štromberga pilsēta” vai Olimpiskos apļus, kā arī izveidot atrakciju, kurā interesentiem ir iespēja šķērsot Gauju ar līdzsvara riteņa palīdzību, bet trešā ideja bija par BMX riteņbraucēja skulptūras izveidi.

Konkursā saņemti ierosinājumi arī veidot Štromberga krūšutēlu un novietot to atpūtas kompleksā “Avoti”, atveidot Štromberga sejas kontūru uz Valmieras Kultūras centra sienas, to izgaismojot, kā arī izveidot ekspozīciju par BMX riteņbraucējiem, tādējādi papildinot BMX muzeja slavas zāles piedāvājumu.

Visas konkursā iesniegtās idejas vērtēja Valmieras pilsētas pašvaldības veidota komisija, pievēršot uzmanību vairākiem kritērijiem – idejas oriģinalitātei, idejas atbilstībai konkursa mērķim, idejas īstenošanas tehniskajām un finansiālajām iespējām.

Tuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss māksliniekiem par apstiprinātās idejas īstenošanu. Plānots, ka bronzā atlietais BMX velosipēds Valmieras pilsētvidē varētu tikt izvietots jau nākamajā gadā.

 

Komentāri (21)

Martins 02.12.2012. 07.34

Manuprat, apsveicama doma. Jo vajag atcereties un pieminet, tos kuri ir kaut ko sasniegusi. Kuri nesusi Latvijas vardu pasaule, ar labu slavu. Daziem liekas, ka tas tads sikums, maznozimigi utt. Bet pasaule tak ir daudzi, kas ar to nodarbojas, kam tas interese. Ja neinteresetu, tad neiklautu olimp speles. Un sie visi iesaistitie zin, Kas ir Maris un kas ir Latvija.

0
0
Atbildēt

0

vegan 29.11.2012. 23.19

Nu vienkaarshi fantastisks ideju klaasts :D

0
0
Atbildēt

0

mariam 30.11.2012. 10.00

Jāatzīst, ka no pieminētajiem, tas uzvarējušais ir gandrīz vienīgais, ko var saukt par jēdzīgu un mūsdienīgu. Mūžīgā uguns, “Stromberga pilsētas” uzraksts pie ceļiem, vēl dzīvu cilvēku figūras – vienalga vai bronzas, ģipša vai granīta – nu tajā ir kaut kas stipri tāds… – nu tāds, kas liecina par sabiedrības (nu labi, lai ar šoreiz – mazpilsētas) izpratni, vēlmēm un centieniem attiecībā uz mūsdienu mākslu, pilsētas telpu, monumentiem. Diemžēl arī jau Rīgā nav nemaz tik daudz jēdzīgu piemēru, kas rosinātu domāt, ka te dikti savādāk.

0
-1
Atbildēt

1

    elinaliepina > mariam 24.05.2013. 15.48

    Klausies, pāķi (lai kā centos, nevarēju atrast tev citu apzīmējumu), ja kādreiz iznāks atlicināt kādu santīmu un izbraukt ārpus Latvijas, paskaties, kā godina savus olimpiešus citas Eiropas valstis!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu