Spožs starts • IR.lv

Spožs starts

Agate Caune. Foto — Lauris Aizupietis
Laura Dumbere

Ikviens sportists zina, ka sacīkstēs svarīgākais ir izdevies starts. Jaunajai vieglatlētei Agatei Caunei (19) šogad izdevās spožs ieskrējiens, kas pārsteidza gan pašu, gan starptautisko sporta eliti, un viņas vārds jau ierakstīts Latvijas sporta vēsturē

Valmieras Jāņa Daliņa stadionā man pretim nāk tik sīka, smalciņa un trausla meitene, ka mirkli šaubos — vai tā tiešām ir viņa? Paspiežu laipnu, stingru un vēsu roku. Stadiona iekštelpās, kur ikdienā trenējas skrējēja Agate Caune, nav neko silti, jo šeit paredzēts skriet, nevis ilgi sēdēt un sarunāties. Intervijas laikā viņa ir ļoti koncentrējusies, jo pagaidām komunikācija ar presi ir neiepazīts spēles laukums. Toties sportiskais rūdījums 19 gadus vecajai vieglatlētei ir pārsteidzošs. 

Ilgi domāju, kā sporta notikumos neiesvaidītam lasītājam izstāstīt par Agates paveiktajiem brīnumiem, kuri šogad mazliet palika mūsu hokeja un basketbola izlašu panākumu ēnā. Vienubrīd pat gribēju lūgt talkā dzejnieku Ivaru Šteinbergu — uzrakstīt kolosālu dzejoli labā skrējiena ritmā un bez atskaņām. Tomēr ticu lasītāju dabiskajai spējai noturēt uzmanību, kad runa ir par latviešu sasniegumiem sportā. Tie mums vienmēr bijuši svarīgi, jo katra uzvara ir kā mazie Dziesmusvētki, kas vairo kolektīvo pašapziņu un stiprina vienotības sajūtu.

Aizvadītā gada laikā Agate Caune labojusi Latvijas junioru rekordu 1500 metru skrējienā telpās. Sasniegusi jaunu Latvijas U-20 un U-23 rekordu 5000 metru skrējienā. Maijā uzvarējusi Rimi Rīgas maratona piecu kilometru skrējienā ar jaunu Latvijas rekordu, labojot leģendārās sportistes Jeļenas Prokopčukas rezultātu.

Nezaudējot ātrumu, viņa ieguva arī zelta medaļu Eiropas spēlēs 5000 metru skriešanā. Dimanta līgā sasniedza jaunu Latvijas rekordu 3000 metru skrējienā. Augusta sākumā drīz pēc savas 19. dzimšanas dienas Agate ar milzu pārsvaru triumfēja Eiropas junioru līgas čempionātā Izraēlā divās dažādās distancēs, kļūstot par starptautisku sensāciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu