Laimes asaras zem tekoša jumta • IR.lv

Laimes asaras zem tekoša jumta

2
Evita Ašeradena. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Ilgi izsapņoto simtgades sezonu Valmieras teātrim nācies sagaidīt bez savām mājām, jo turpinās teātra ēkas rekonstrukcijas darbi. Tomēr valmierieši šogad ievāca neticami bagātīgu Spēlmaņu nakts nomināciju un balvu ražu. Varbūt tāpēc viņi jubilejas ballē savu direktori Evitu Ašeradenu nēsāja uz rokām

Jaunā teātra zinātniece un dramaturģe Evita Ašeradena (dzimusi Sniedze — aut.) Valmieras teātrī ienāca 2001. gadā, uzņemoties literārās daļas vadītājas pienākumus, bet 2006. gadā kļuva par direktori. Iespējams, šodienas latviešu teātrī viņa ir visilgāk amatā esošā direktore. Pati teic, ka tas šķiet neticami: «Ir sajūta, ka Valmieras teātrī pagājusi visa dzīve. Domājot par nākotni, man būtu grūti gan palikt, gan aiziet grūti.» Pagaidām gan šāds lēmums nav jāpieņem — viņai jāturpina darbs līdz 2027. gadam. 

Covid-19 pandēmijas izraisītā dīkstāve smagi skāra visus Latvijas teātrus, taču Valmieras teātris tika ierauts dubultā atvarā, jo pirms diviem gadiem sākās neatliekami un ļoti nepieciešami ēkas rekonstrukcijas būvdarbi. Izrādījās, ka ēkai pat īsti nav pamatu. Strādnieki «izrakumos» atrada biedējošas stāvvadu, ventilācijas un starpsienu mūmijas sairšanas stāvoklī, un būvdarbi kļuva arvien sarežģītāki, dārgāki un ilgāki. 

Sākotnēji plānoto 14 mēnešu vietā rekonstrukcija būs prasījusi trīs gadus, kuru laikā Valmieras teātra trupa palikusi bez mājām: bez mēģinājumu telpām, izrāžu zālēm, dekorāciju un tērpu noliktavām. Aktieri un publika jau iepazinuši tekoša jumta un āra mazmājiņu piedāvātās izpriecas, bet apkures nepietiekamību kompensējuši ar sirds degsmi. Arī tik ilgi gaidītā, plānotā un izsapņotā teātra simtgades sezona aizritējusi bēgļu gaitās.

Patvērumu Valmieras teātris atradis mākslas telpā Kurtuve, bet visvairāk savā radošumā, spītā un stiprajā direktorē, kura kā nesatricināms pilots vada šo teātra gaisa kuģi ar 110 štata pasažieriem cauri visām turbulencēm un vētrām. Par spīti grūtiem laikiem, Valmieras teātris jau otro gadu pēc kārtas izcīnījis visvairāk nomināciju Spēlmaņu naktī. Šoreiz — arī bagātīgu astoņu balvu birumu. Tāpēc Evita Ašeradena uzsver, ka Valmieras teātrim nav grūti laiki. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu