Sācies jaunās mūzikas festivāls "Arēna" • IR.lv

Sācies jaunās mūzikas festivāls “Arēna”

31

Šogad  “Arēna” veltīta amerikāņu avangardista Džona Keidža simtgadei. Festivāla programmā – septiņi dažādi koncerti

Trešdienas, 17.oktobra vakarā  Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ar eksperimentālu elektroakustiskās mūzikas koncertu “Balss no citurienes” sācies 11.jaunās mūzikas festivāls “Arēna”, raksta aģentūra LETA.

Jaunās mūzikas festivāls, kas šogad ir veltīts amerikāņu avangardista Džona Keidža simtgadei, līdz 26.oktobrim klausītājus priecēs septiņos koncertos.

Kā preses konferencē žurnālistiem pastāstīja Latvijas Radio kora diriģents Sigvards Kļava, 19.oktobrī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā izskanēs “Šekspīra sapnis”, kas ir viena no divām kora veidotajām oriģinālprogrammām.

“Šajā koncertā laikmetīgā mūzika savīsies ar renesanses laika mūziku, turklāt opusi izskanēs ar Šekspīra vārdiem. Koncertā varēs dzirdēt, kā viens radošs cilvēks var mantojumā atstāt tik daudz iedvesmas, mūzikas un mākslas,” sacīja Kļava.

Koncertprogrammas pirmsākumi meklējami Cēsīs notikušajos starptautiskajos komponistu meistarkursos, kuru dalībnieki Radio korim radīja skaņdarbus ar moto “Šekspīra sapnis”. Koncertā skanēs trīs no meistarkursos izskanējušajiem opusiem kopā ar divu latviešu komponistu – Ērika Ešenvalda un Kristapa Pētersona – jaundarbiem un mūziku no Šekspīra laika. Koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Pētersona skaņdarbs “Incessant Gelousy” un Ešenvalda darbs “O, she doth teach the torches to burn bright!”.

Sestdien, 20.oktobrī, “Rīgas mākslas telpā” būs klausāmi festivāla “Arēna” galvenie viesi – avangarda mūziķi “Bang On A Can All-Stars” no ASV.

“Bang On A Can All-Stars” tiek uzskatīta par vienu no daudzsološākajām grupām ASV. Dibināts pirms 20 gadiem, šis sešu mūziķu kopums brīvi un nepiespiesti šķērso dažādu žanru robežas, klejojot starp azartisku džeza brīvību un pārbaudītām klasiskās mūzikas vērtībām, hipnotisku minimālisma izteiksmi un tautas mūzikas nesamākslotību, rokmūzikas tiešumu un nekad nenogurstošu vēlmi eksperimentēt.

Amerikāņu avangardistu izpildījumā būs klausāms Deivida Lenga darbs “Sunray”, Maikla Gordona “For Madeline”, Džūlijas Volfes “Big Beautiful Dark and Scarry”, Stīva Reiha “Electric Counterpoint”, Braiena Īno “Music for Airports: 1/1” un Luisa Andrīsena “Workers Union”.

Savukārt svētdien, 21.oktobrī izstāžu zālē “Arsenāls” būs dāņu ģitārista Mikkela Andersena soloprogramma “Elektokardiogramma”.  Anderesena izpildījumā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Santas Bušas jaundarbs “Elektrokardiogramma” un Luisa Agirres “A Souls Journey”.

Kā dzimšanas dienas dāvana Keidžam 23.oktobrī Spīķeru koncertzālē izskanēs Radio kora veidotā oriģinālprogramma “Keidža nakts”, kurā piedalīsies pianists Rihards Plešanovs un Latvijas Radio kora grupa. “Keidža radītais rokraksts robežojas ar provokāciju, un nevar saprast, kurā brīdī jāveido kičs, kurā – jākļūst nopietnam. Koncertā izskanēs divas šīs pasaules – provokatīvā un meditatīvā,” preses konferencē stāstīja Sigvards Kļava. Šajā koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Plešanova veltījums Keidžam “Mushrooms rhapsody”, kā arī būs klausāmi Keidža skaņdarbi.

Lielajā ģildē ceturtdien, 25.oktobrī notiks koncerts “20.gadsimta melnās pērles”, kurā piedalīsies orķestris”Sinfonietta Rīga”, basklarnetists Guntis Kuzma un diriģents Normunds Šnē. Koncertprogrammā būs iekļauti komponistu Georga Frīdriha Hāsa, Konlona Nenkerova un Janna Ksenaki skaņdarbi, bet “Arēna” noslēgsies 26.oktobrī Lielajā ģildē ar koncertu “Keidžs, Ešenvalds un Vasks”, kurā Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar klarnetistu Intu Dālderi diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņos trīs komponistu – Džona Keidža, Ērika Ešenvalda un Pētera Vaska – darbus.

Vairāk informācijas www.arenafest.lv Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu