5 interesanti koncerti oktobrī • IR.lv

5 interesanti koncerti oktobrī

Belcea Quartet no Londonas. Publicitātes foto
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

No 3. līdz 9. oktobrim Rīgā un Jūrmalā. Rudens kamermūzikas festivāls
Arī šogad festivāls ieskandinās jauno koncertsezonu ar īpaši smalki izvēlētām pro­grammām. Jau otrreiz Latvijā viesosies Lon­donā mītošais Belcea Quartet, piedāvājot divu komponistu atvadu sveicienus pasaulei: Volfganga Amadeja Mocarta pēdējo — 23. — stīgkvartetu un Franča Šūberta 14. kvartetu Nāve un meitene, bet Karola Ši­ma­novska Pirmais stīgu kvartets ieskicēs Pirmā pasaules kara laika sabradātās pasaules ainu. 

Vijolniece Vineta Sareika ar franču pianisti Amandīni Savarī iegrims Mocarta vijolsonāšu pasaulē, bet Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava un pianists Reinis Zariņš skaņās un krāsās iedzīvinās mākslas centru Zuzeum. 

Savukārt festivāla noslēgumā kamerorķestrim Sinfonietta Rīga pievienosies Brē­menes Vācu kamerfilharmoniķu koncertmeistars Florians Donderers ar mūsmājās reti atskaņotu programmu — Vētru un dziņu laikmeta estētikā tverto Jozefa Haidna uvertīru operai Neapdzīvotā sala, Ludviga van Bēthovena audzēkņa Ferdinanda Rīsa Koncertu vijolei un orķestrim un Franča Šūberta Ceturtās (Traģiskās) simfonijas ska­ņurakstus.
Kamermuzika.lv

4., 8., 27. un 29. oktobrī Rīgā, Cēsīs, Ogrē un Liepājā. Multimediāla monoopera Cilvēka balss. Telefons
Latvija jau sen ir pelnījusi daudzveidīgu skatuves mūzikas piedāvājumu, lūkojoties arī 20. un 21. gadsimta atklājumu virzienā, tādēļ nudien priecājos par dziedātājas Sono­ras Vaices izloloto monooperu projektu. Fransisa Pulenka monodrāma Cilvēka balss ar Žana Kokto libretu klaustrofobiskā intensitātē ļaus ielūkoties sievietes jūtu pasaulē pēc mīļotā vīrieša nodevības. Bet Džankarlo Menoti monooperas Telefons komiskais vēstījums ir gana aktuāls arī šodien — tas ļaus sāpīgi pasmieties ne tikai par stāsta galveno varoni, bet arī mums pašiem, atceroties brīžus, kad reālo dzīves pieredzi aizplīvurojis kāds virtuāls palīgrīks.
Bilesuparadize.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu