Nākamā prokuratūrā varētu nonākt Rīgas autobusu iepirkuma lieta • IR.lv

Nākamā prokuratūrā varētu nonākt Rīgas autobusu iepirkuma lieta

7
KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Edijs Pālens, LETA

 

No Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajām lielajām lietām nākamā prokuratūrai varētu tikt nodota tā sauktā “Daimler” lieta par uzņēmuma dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām, telekompānijā LNT prognozēja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Šis kriminālprocess ierosināts par to, ka autoražotāja “Daimler” meitasuzņēmuma “Evo Bus” amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 “Mercedes Benz” autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstinājuši iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguvuši līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Tika lēsts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro, ziņo LETA.

Streļčenoks apgalvoja, ka pie visām lielajām lietām birojā notiekot nepārtraukts, intensīvs darbs, taču atturējās prognozēt, piemēram, cik ilgā laikā līdz prokuratūrai varētu nonākt tā sauktā oligarhu lieta.

Runājot par “Latvenergo” lietu, Streļčenoks uzsvēra, ka KNAB nav pilnībā pārtraucis uz to strādāt – procesuālais darbs turpinās un izmeklēšanā iesaistīto cilvēku skaits netiek samazināts. Šīs lietas izmeklēšanā principā esot bijuši iesaistīti visi KNAB korupcijas apkarošanas bloka cilvēki.

“Latvenergo” lietas materiāli kriminālvajāšanas sākšanai ir nodoti Ģenerālprokuratūrai, lūdzot saukt pie kriminālatbildības kopumā 17 personas par amatpersonu kukuļošanu “Latvenergo” realizētajos Pļaviņu hidroelektrostacijas un Rīgas otrās termoelektrocentrāles rekonstrukcijas projektos. Nu jau bijušās “Latvenergo” amatpersonas par vairāku projektu īstenošanu kukuļos esot saņēmušas ap astoņiem miljoniem eiro (5,6 miljoniem latu), taču vēl 11 miljonu eiro (7,7 miljonu latu) liels kukulis neesot nodots, jo KNAB izmeklētāji uzņēmumu amatpersonas aizturēja.

Taujāts, vai šos kukuļos saņemtos 8 miljonus eiro ir kāda iespēja atgūt, KNAB vadītājs teica, ka krimināllikums paredz iespēju prasīt atlīdzināt arī zaudējumus. Streļčenoks stāstīja, ka kukuļos saņemtā nauda tikusi tērēta apsūdzēto personiskām vajadzībām, piemēram, ieguldot savos vai sev pastarpināti piederošos uzņēmumos.

Uz jautājumu, vai daļa no kukuļu naudas varētu būt aizplūdusi arī pie politiķiem, Streļčenoks neatbildēja.

Streļčenoks izteica cerību, ka līdz viņa pilnvaru termiņa beigām KNAB vadītāja amatā, kur atlikuši vēl četri gadi, “Latvenergo” lieta nonāks arī līdz spriedumam tiesā.

 

Komentāri (7)

Ilona Auziņa 13.09.2012. 09.55

Ja visus tos blēžus notiesātu, arī tos kuri ir palaisti vaļā un attaisnoti tiesu korumpētības dēļ, tad mums būs jāstrādā gandrīz tikai tam, lai visu šo cietumu sistēmu uzturētu un pabarotu. Ir jāliek strādāt pašiem šiem zagļiem un pelnīt ar visvienkāršāko darbu, citādi daudzi no mums tiek sodīti daudz smagāk kā šie zagļi. Viņi ir sazaguši pietiekami lai varētu nopirkt visu cietuma personālu komplektā ar tieslietu ministēriju.Un tas viņiem dod iespēju arī aiz restēm dzīvot komfortabli, tikai cietums tiek uzturēts par mūsu naudu, bet mantas konfiskācijas likumu apiet ir vieglāk par vieglu.

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 13.09.2012. 12.45

Jācer, ka tos blēžus kā piemēram, Miķelsonu un citus no Latvenergo , notiesās pēc nopelniem. Ne jau par velti šitais bārdas brālēns, cik dzirdēts, bija nokļuvis Latvenergo galvgalā. Cik pirms tam bijušo Latvenergo prezidentu nekrita no “bites dzēlieniem”, lai amatā tiktu lielais blēdis un mantrausis. Sodam taču beidzot jāķer arī valsts nozadzējiem.

+2
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > austrisv 13.09.2012. 13.29

    Ķers, ķers. Par datumu gan vēl strīdas cirvja kāts ar pūces asti.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 13.09.2012. 11.30

Tas, ka lieta kaut kad drīzumā nonāks prokuratūrā, protams, ir labi, bet vēl neko īsti nenozīmē. Daudz svarīgāk būtu, lai KNAB lietas nonāktu līdz vainīgo notiesājošam spriedumam tiesā. Taču šajā ziņā, diemžēl, šai iestādei nav ar ko lepoties.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu