Prezidents varētu veikt izmaiņas Konstitucionālo tiesību komisijas sastāvā • IR.lv

Prezidents varētu veikt izmaiņas Konstitucionālo tiesību komisijas sastāvā

27
Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits. Foto: Evija Trifanova, LETA

Komisija jau pārtērējusi termiņu atzinuma sniegšanai par valsts pamatu aizsardzību Satversmē

Ja Valsts prezidenta paspārnē strādājošā Konstitucionālo tiesību komisija līdz augusta beigām nebūs sagatavojusi atzinumu par valsts pamatu aizsardzību Satversmē, Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu lemt par izmaiņām komisijas sastāvā, aģentūrai LETA apstiprināja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Jau ziņots, ka Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, marta sākumā solīja, ka atzinums par vairāku Satversmes pantu negrozāmību tiks izstrādāts līdz maija pirmajai pusei. Laikā, kad atzinumam bija jābūt gatavam, aģentūrai LETA neizdevās sazināties ar Levitu. Arī Valsts prezidenta kancelejai tolaik nebija precīzākas informācijas, kad atzinums varētu tapt.

Viens no komisijas locekļiem, Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits laikrakstam “Diena” ceturtdien par atzinuma kavēšanās iemesliem minējis divus – tik nozīmīga atzinuma sagatavošanai nepieciešams ilgāks laiks, jo šis ir komplicēts jautājums un “uz Eiropas valstu fona Latvija savā ziņā esot unikālā situācijā”. Turklāt visi komisijas locekļi esot savā pamatdarbā ļoti noslogoti cilvēki.

Komisijā, kas tika dibināta 2007.gadā pēc toreizējā prezidenta Valda Zatlera (RP) lēmuma, strādā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese, Rīgas Juridiskās augstskolas profesore Ineta Ziemele, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā profesore Daiga Rezevska, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Gunārs Kusiņš, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Lauris Liepa un Rīgas Juridiskās augstskolas lektors un prorektors Mārtiņš Mits. Komisijas darbību pēc ievēlēšanas amatā 2011.gada 10.oktobrī atjaunoja Valsts prezidents Bērziņš. Pienākumus komisijā atzītie konstitucionālo tiesību eksperti veic sabiedriskā kārtā, par to nesaņemot atlīdzību.

Bērziņš pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) lūguma bija aicinājis Konstitucionālo tiesību komisiju sagatavot rakstveida viedokli par iespēju atsevišķiem Satversmes pantiem noteikt negrozāmību un sabiedrībā aktualizētajiem jautājumiem par Latvijas valsts pamatiem, to redzamības un aizsardzības palielināšanas iespējām un nozīmi.

 

Komentāri (27)

austrisv 12.07.2012. 12.49

Levits izskatās, ka ir ļoti aizņemts savā darbā, un kaut kāds grūdiens viņam ir nepieciešams, lai izdarītu to, kas solīts un ir svarīgs Latvijas valstij.
Ceru, ka ar Bimbambuļa palīdzību gan netiks veikta Satversmes svarīgāko punktu aizsardzības pasākumi, jebšu Bērziņam vēl kāds jurists no vecajiem, labajiem padomjlaikiem aizķēries, kad pats bija mēslos līdz kaklam?

+3
0
Atbildēt

1

    kkristaps > austrisv 12.07.2012. 17.20

    Tagad jau komisijā varēs ievilkt augstas klases dokumentu viltotāju Vinetu Muižnieci – vecie TP kadri prezidenta vietas aizpildītāja sirdij dikti tīkami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 12.07.2012. 12.08

leviti judaismaa ir rakstu macitaji un skaidrotaji..latviesu zids latviesiem tagat skaidros ka viniem jasaprot savs pamatlikums..vareja pieaicinat ari krievu zidus karginu krasovicki suharenko..vini daudz labak macetu ne tikai paskaidrot bet ari izdarit.

+1
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu