Dombrovskim prezidents jāpārliecina par ministru kandidatūrām • IR.lv

Dombrovskim prezidents jāpārliecina par ministru kandidatūrām

80
Valdis Dombrovskis prezidenta pilī. Foto: Raitis Plauks, F64

Ar VL-TB/LNNK pārrunās pēkšņo Gaida Bērziņa virzīšanu ministra amatam

Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis (Vienotība) ceturtdien nolēmis ar nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) pārrunāt tās lēmumu tieslietu ministra amatam tomēr virzīt Gaidi Bērziņu, nevis Jāni Bordānu, kā tas bijis paredzēts iepriekš.

Dombrovskis intervijā Latvijas Radio nevēlējās komentēt, kāpēc VL-TB/LNNK pieņēmuši lēmumu minētajam amatam virzīt citu kandidātu, bet nolēmis to izrunāt ar partiju un pēc tam sniegt komentārus. “Šodien šo jautājumu noteikti izrunāsim,” piebilda jaunās valdības potenciālais vadītājs, ziņo LETA.

VL-TB/LNNK nolēmusi topošajā premjera Valda Dombrovska jaunajā valdībā tieslietu ministra amatam tomēr virzīt Gaidi Bērziņu, nevis Jāni Bordānu, kā bija paredzēts iepriekš, pastāstīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Savukārt kultūras ministra amatam, kā iepriekš vēstīts, tiks virzīta bijusī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc tikšanās ar jaunās koalīcijas pārstāvjiem nolēma premjera amatam izvirzīt pašreizējo Ministru prezidentu Dombrovski. Pašreizējo koalīcijas modeli veido 56 deputāti no Zatlera Reformu partijas (ZRP), “Vienotības”, VL-TB/LNNK un sešiem ZRP šķeltniekiem.

Neoficiālā informācija liecina, ka sanāksmē pie prezidenta bijušas diskusijas par četriem iespējamajiem ministru kandidātiem. Visvairāk iebildumu un diskusiju bijis pret ZRP izvirzīto kandidātu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra (VARAM) amatam Edmundu Sprūdžu un ZRP kandidātu izglītības un zinātnes ministra amatam Robertu Ķīli. Sprūdžam esot pārmesta jaunība un pieredzes trūkums, savukārt Ķīli nevēloties ministra amatā redzēt augstskolu vadītāji, kurus neapmierina plānotās reformas.

ZRP neredz pamatu mainīt iepriekš izvirzītos ministru amatu kandidātus, tai skaitā Edmundu Sprūdžu, kas virzīts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam, ceturtdien apliecināja partijas līderis Valdis Zatlers.

“Par visiem tika spriests, un pēc tam, kad izanalizēja, iebildumi nevienam no klātesošajiem nebija,” uzsvēra Zatlers un norādīja, ka šādas sarunas bijušas arī ar Valsts prezidentu.

Zatlers sacīja, ka trīs reizes topošās valdības sastāvs jau satricināts, taču palicis tāds pats.

Šonedēļ parakstītā vienošanās starp koalīcijas partneriem par atbildības jomu sadali paredz, ka “Vienotībai” tiks premjera un Saeimas priekšsēdētāja amati, kā arī piecas ministrijas. Piecas ministrijas būs arī ZRP pārziņā, bet VL-TB/LNNK tiks pie diviem ministru amatiem.

Plānots, ka Satiksmes ministriju pārraudzīs “Vienotība” kopā ar ZRP šķeltniekiem. Kā satiksmes ministra amata kandidāts minēts bezpartejiskais Aivis Ronis, kurš pirms kāda laika bija ārlietu ministrs.

Ja Dombrovska jaunā valdība tiks apstiprināta, ZRP tiks Izglītības un zinātnes ministrija, kurai papildus tiks tāda funkcija kā sabiedrības integrācija uz latviešu valodas pamata, kuru pārņems no Kultūras ministrijas. ZRP tiks arī Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un VARAM.

Izglītības ministra amatu varētu ieņemt Roberts Ķīlis, iekšlietu ministra – Rihards Kozlovskis, ārlietu ministra – Edgars Rinkēvičs. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt Sprūdžs, bet ekonomikas ministra amatu varētu ieņemt “Swedbank” Korporatīvo attiecību pārvaldes vadītājs Daniels Pavļuts.

“Vienotībai” varētu tikt Finanšu ministrija, Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, Zemkopības ministrija un Veselības ministrija.

Finanšu ministra amatu varētu saglabāt Andris Vilks, labklājības ministra amatu varētu ieņemt Ilze Viņķele, aizsardzības ministra amatu saglabāt Artis Pabriks, veselības ministra amatu ieņemt Ingrīda Circene, bet zemkopības ministra amatu – Laimdota Straujuma.

VL-TB/LNNK varētu savā pārziņā iegūt Kultūras ministriju un Tieslietu ministriju, kā arī vairākus citus amatus ārpus valdības.

 

Komentāri (80)

buchamona 20.10.2011. 09.23

Manprāt laika bumba, kura var apdraudēt koalīciju, ir ielikta Izglītības ministrijā. ZRP, lai saglābtu savu seju, tagad mēģinās spodrināt pogas un ” reformēt” gan pilsonības likumu, gan izglītību, un centīsies to ” izsist cauri” savā stilā. Citādi jau runāt viņi nemāk, vismaz Zatlers. Tanki un tārpi, bet neviens viņu vēl nav nosaucis par ekstrēmistu :))

+15
-1
Atbildēt

9

    mary75 > buchamona 20.10.2011. 13.49

    ES tā neteiktu, ar visu to, pateicoties Zatlerim, te vairs nav Šķēle ar Šleseri, ZZS arī pagaidām nav pie teikšanas, bet, cik var noprast, būs agri vai vēlu, jo V ar to strādāt bija patiešām kaut kur ērti – par amatiem varēja sarunāt, par visu varēja sarunāt, pēc principa, “tu man, es tev”, un tas tiesiskums vismaz vienam V galam nebūt nav pirmajā vietā.
    Bez tam galīgi nav skaidrs, kā uzvedīsies tie seši, un cik droši uz tiem var paļauties.
    Zatlers sadarīja daudz muļķības, bet, viņš grib lauzt šo sistēmu, kur viss jau sadalīts, un neviens neko kādam atdod nevēlas, tāpēc, dabiski, ar viņu strādāt nebūs tik ērti, kā ar ZZS, un viss tas melnais PR visos mēdijos un pat Irā, kas, neapšaubāmi, simpatizē V.
    Dīvaini, ka visi nu jau aizmirsuši ZZS un SC kopīgos balsojumus, kuru dēļ mums ir prezidents Bērziņš, un netika amatos daudzi citi godīgi un profesionāli cilvēki, Lemberga šantāžas, pieprasot naudu, utt., utml.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 20.10.2011. 12.12

    Kur nu ideālists, Kremļa aģents, kangars, nodevējs, sazvērnieks, SC roklaiža, nelietis, lielākais ļaunums Latvijas politikā, utt., kuru sen vajadzēja padzīt no Saeimas un vispār nošaut.
    Visi epiteti un priekšlikumi aizgūti no Ir komentāriem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 20.10.2011. 09.54

    Zatlerim vienu brīdi bija “aizbraucis jumts” un likās, ka viņš ir visuvarens un mesija, bet, veidot no viņa lielāko ļaunumu un ienaidnieku jau nu nevajadzētu, manuprāt, viņš jau, principā, gribēja kā labāk.
    Nu tagad spārni apgriezti, gan jau nomierināsies un pamazām novērtēs savas iespējas adekvāti.
    Principā, ar visu to burzmu, viņš izdarījis vairāk laba, kā slikta, un vajadzētu jau mums te pārtraukt viņu ēst, pietiek, ka to dara visi oligarhu mēdiji, Liepnieks, Titavs, utt.
    Un epiteti jau nav nekāds ekstrēmisms, ja tu to nopietni.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 20.10.2011. 12.57

    dzeris49 09:54 _Zatlerim vienu brīdi bija “aizbraucis jumts” un likās, ka viņš ir visuvarens un mesija,…Nu tagad spārni apgriezti,…_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    dzeri, nekas vinjam nav apgriezts, Dombrovskim ar vinju bus grutak stradat ka ar Lembja zemniekiem.
    tapec jau Dombrovskis neierasti skarbi shorit pateica ka ja nevares saprasties aicinas iesaistities vel kadus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 20.10.2011. 10.10

    ..Tanki un tārpi, ..
    __________________________-
    guseņicas woopschem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 20.10.2011. 10.47

    Zatlers -ideālists

    Pats pazemojās, lai Ušakovs paceltos un Uerbanovics varētu sevi pasludināt par Gandiju.

    Kāda uzupurēšanās.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 20.10.2011. 13.00

    es skatos uz to Zatleru un zhel paliek, no iedomata mesijas vai diktatora ena vien palikusi, liekas ka stipraks vards to slimnica var nogadat.
    bet nedrikst vinju zhelot, vinsh ir destabilizejis valsti, salaidis matos krievus ar latvieshiem un vel laizh indi, tads ir jasit kamer kust, nekadu zhelastibu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.10.2011. 14.17

    Dīvaini, ka visi nu jau aizmirsuši ZZS un SC kopīgos balsojumus, kuru dēļ mums ir prezidents Bērziņš +++ Tieši Zatlers ir aizmirsis šos kopējos balsojumus. Tur pretī, ja ne ” visi” , tad daudzi tos atceras un laikā, kad Zatlers vilka SC koalīcijā, viņam jautāja – ar ko tad SC atšķiras no ZZS? Atbildes vēl joprojām naf…:)))

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.10.2011. 10.31

    Zatlers izrādās ir ļoti stūrgalvīgs cilvēks. Acīm rezot, pateicoties šai rakstura īpašībai, arī tapa rīkojums N2 un rezutāts kopsummā noteikti ir pozitīvs, taču viss tālākais, ko viņš ir darījis pēc tam, kad parakstīja savu rīkojumu, ir stipri apšaubāms. Katrā ziņā viņš nav no tiem cilvēkiem, kuri spēj ieklausīties pretējā viedoklī, jeb saprātīgi un laikā iet uz kompromisu. Zatlers ar savu spītību pats sevi iedzen stūrī, rada situāciju, kurā bez zaudējuma atkāpties vairs nevar un tad atkāpjas. Tā politiķis laikam nedrīkst rīkoties.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 20.10.2011. 11.44

Ķīli nevēloties ministra amatā redzēt augstskolu vadītāji, kurus neapmierina plānotās reformas

Es ceru, ka Dombrovskim pietiks prāta nepiekāpties Bērziņam par Ķīli. IZM ierēdņi un izglītības iestāžu vadītāji jūt atlaišanas draudus un nepiekāpīgu attieksmi. Līdz šim IZM vadīja nevis ministri, bet lielo augstskolu rektori, kas noteica politikas un “reformu” dienaskārtību. Tagad varētu būt citādāk! Pēc Vjačeslava neiekļaušas MK, Ķīlis ir palicis vienīgais sakarīgākais ministra kandidāts no ZRP.
Līdzšinējie IZM ministri tikai grieza naudu, diskutēja par Latvijas vēstures mācīšanu, un viss. Ķīlis saprot, ka bez kārtīgas augstskolu reformas pēc 10 gadiem mums būs divas skaistas ēkas Ķīpsalā un Torņkalnā, bet Latvijā būs palikuši tikai lumpeņi, jo jaunieši virs vidējā spēju līmeņa būs devušies mācīties un strādāt uz citām valstīm.

+6
-1
Atbildēt

4

    Edzs > Una Grinberga 20.10.2011. 13.15

    Nasing spešal! _..Pēc Vjačeslava neiekļaušanas MK,.._
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    nevar iekljaut to kas netiek virzits, vai vari pateikt kapec ZRP nevirza Vj.Dombrovski ekonomikas ministra postenim?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 20.10.2011. 13.36

    Es domāju, ka Slava pats atteicās, jo tāpat nodokļu politiku ietekmē finanšu ministrija un premjers. Viņam izdevīgāk ir Saeimā, kur ekonomistu tikpat kā nav – līdz ar to viņš var “pielabot” gala likumus un nekašķēties ar Dombrovski un Vilku par nodokļu politiku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 20.10.2011. 15.46

    Nasing spešal! Pēc Vjačeslava neiekļaušas MK, Ķīlis ir palicis vienīgais sakarīgākais ministra kandidāts no ZRP…Ķīlis saprot, ka bez kārtīgas augstskolu reformas pēc 10 gadiem…
    _______________________
    Saprast un izdarīt nav viens un tas pats. Manuprāt Ķīlis ir runātājs, ne darītājs. Ja viņš izglītības sistemā strādās ar Zatlera metodēm, tad rezultāts būs graujošs:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 20.10.2011. 16.37

    Saprast un izdarīt nav viens un tas pats.

    Nav gan, bet līdz šim neviens IZM ministrs arī nav mēģinājis saprast. IZM ierēdņu sapratnes līmenis ir līdzvērtīgs “tā augstskola, kur visvairāk piesakās, ir vispopulārākā un kvalitatīvākā” vai “augstskolas kļūs kvalitatīvākas, ja tām iedos vairāk naudas”.
    Lai saprastu, vai ir darītājs, vajag redzēt viņu darbībā. Un var kritizēt viņa izteikumus, bet viņam vismaz ir vīzija, kādam ir jābūt gala rezultātam. Līdzšinējā rosība izglītības reformās ir bijusi haotiska minimālas, nezināmas virzības radīšana. Piem. tā vietā, lai izdomātu, kāds tad ir optimāls skolu tīkls un uzmodelētu “iespējamu” skolu mazināšanas shēmu demogrāfijas dēļ, IZM vienkārši nosaka min. skolēnu skaitu un “norullē” to darīt 105 (ja nemaldos) pašvaldībām. Tas ir jādara centralizēti! Vismaz Veselības ministrijā ir izdomāts slimnīcu un NĀP tīkls, kas paredz kaut kādas minimālās pieejamības prasības. Izglītības jomā par to nedomā – un tad nu mēs redzam, ka nabadzīgās pašvaldības ir vienkārši spiestas slēgt skolas vai arī spiestas ievērojami samazināt izglītības kvalitāti.
    Protams, Ķīlim vienam bez savas (vismaz 5 ļoti jaudīgu cilvēku) komandas to izdarīt nav iespējams. No sākuma viņu noēdīs ierēdņi, pēc tam rektori uzrīdīs studentus un visubeidzot skolotāju arodbiedrība uzkūdīs skolotājus un skolēnu vecākus! (Pie mums kustība “PRET” strādā labāk nekā “PAR”)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 20.10.2011. 09.20

Dzeri – bet tad jāpajautā ko Tu zini par Bordānu? Vai Bordāns būtu labāks kandidāts par Bērziņu?

+7
-2
Atbildēt

5

    mary75 > garausiitis 20.10.2011. 09.34

    Man pietiek ar to, ka neesmu dzirdējis, ka Bordāns būtu iepīts kādos skandālos un būtu Lemberga cilvēks.
    Vēl viņš bijis PS, no kurienes izstājies, un iestājies NA.
    Bez tam it kā bijis Dombrovska parlamentārais sekretārs.
    Var jau būt, neesmu pietiekami informēts, varbūt, tev kaut kas zināms vairāk.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.10.2011. 10.14

    dzeris – pavisam drūmi vai mazāk drūmi , bet saikne ar Lemberga interesēm ir fiksēta.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > garausiitis 20.10.2011. 10.08

    ..Lemberga cilvēki, pavisam drūmi.
    _____________
    … diez kā ar Avena cilvēkiem?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.10.2011. 09.53

    Dzeris – nu re …. tiesa informācijas nezināšana nenozīmē tās neesamību. Zinu vismaz vienu situāciju, kur pagajušogad Bordāns ar apšaubāmu argumentāciju izvilka vienu Lembim svarīgu lietu , tā ,ka man viņa tēls ne par ko labu neliecina .

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > garausiitis 20.10.2011. 10.01

    Nu tad jau sanāk, ka NA abi kandidāti uz TM ir Lemberga cilvēki, pavisam drūmi.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu