Seši ZRP šķeltnieki nedomā nolikt deputātu mandātus • IR.lv

Seši ZRP šķeltnieki nedomā nolikt deputātu mandātus

82
Seši no Zatlera Reformu partijas atšķēlušies Saeimas deputāti. Foto: Raitis Plauks, F64

Ne visi ZRP deputāti atbalsta partijas Saeimas frakcijas nolikuma prasības

Seši no Zatlera Reformu partijas (ZRP) atšķēlušies Saeimas deputāti apņēmušies pēc labākās apziņas pildīt savus deputāta pienākumus un deputātu mandātu nolikšana neesot viņu “dienaskārtībā”.

Par to trešdien paziņojumā medijiem klajā nācis viens, toties galvenais šīs grupas runasvīrs Klāvs Olšteins.

Savukārt Saeimas prezidijs trešdien pieņēma zināšanai ZRP Saeimas frakcijas nolikumu, kurā teikts, ka gadījumos, ja frakcijas deputāts izstājas vai tiek izslēgts no frakcijas, viņam nekavējoties jānoliek Saeimas deputāta mandāts, ziņo LETA.

“Ar šo daru zināmu, ka masu medijos izskanējusī informācija par atsevišķu neatkarīgās grupas deputātu iespējamo mandātu nolikšanu ir neprecīzi interpretēta. Mandātu nolikšana būtu totāla bezatbildība savu vēlētāju priekšā,” paziņo Olšteins.

Viņu, tāpat arī citus grupas deputātus attiecīgajos vēlēšanu apgabalos atbalstījuši vairāki tūkstoši vēlētāju, “turklāt svītrojumu skaits katram no mums ir trīs līdz piecas reizes mazāks kā plusu skaits”, norāda Olšteins. “Mēs visi seši esam rīcības cilvēki un esam nākuši politikā, lai izdarītu konkrētas lietas, kuras esam apsolījuši priekšvēlēšanu laikā saviem vēlētājiem. Vēlētāji mūs ievēlēja un deva mums uzticību, tāpēc ar pilnu atbildību esam gatavi nopietni un smagi strādāt, lai aizstāvētu savu viņu intereses. Arī pārējie pieci neatkarīgās grupas deputāti ir pilni apņēmības strādāt, un, vēlos atzīmēt, ka tikai un vienīgi vēlētājs var būt attiecīgā deputāta vērtētājs un atbildības prasītājs.”

Arī deputāte Elīna Siliņa intervijā LTV raidījumam “Labrīt, Latvija!” stāstīja, ka no ZRP seši aizgājušie deputāti nepieļauj domu par deputātu mandātu nolikšanu, bet viņa šādu domu apsvērtu tikai tad, ja politiskā situācija sarežģītos.

ZRP frakcijas nolikumu ir parakstījuši 16 deputāti, bet deputāti Kārlis Eņģelis un Valdis Liepiņš ir norādījuši, ka nepiekrīt šai nolikuma prasībai, kā arī tam, ka frakcijā uz rakstiska iesnieguma pamata atbilstoši Saeimas Kārtības rullim var uzņemt arī citus 11.Saeimas deputātus, kas Saeimā ievēlēti no ZRP saraksta.

Eņģelis un Liepiņš nepiekrīt arī nolikuma 23.pantam, kas nosaka, ka frakcijas lēmuma pārkāpums ir uzskatāms par rupju ZRP Ētikas kodeksa pārkāpumu, kas izskatāms partijas Ētikas komisijā. Atkārtots tīšs frakcijas lēmuma pārkāpums var būt par pamatu izslēgšanai no ZRP.

ZRP frakcijas nolikumu nav parakstījuši seši no ZRP saraksta ievēlētie deputāti, kas paziņoja par izstāšanos no ZRP jau pirms 11.Saeimas pirmās sēdes: Klāvs Olšteins, Gunārs Rusiņš, Jānis Junkurs, Viktors Valeinis, Jānis Upatnieks un Elīna Siliņa.

ZRP frakcijas nolikums arī nosaka, ka “frakcijas deputāts nav tiesīgs publiski kritizēt citus savas frakcijas deputātus vai šajā nolikumā noteiktā kārtībā pieņemtus frakcijas lēmumus”, kā arī, ka “frakcijas deputātam ir jāaizstāv savas frakcijas un tās deputātu gods un cieņa”.

 

Komentāri (82)

zauls 19.10.2011. 14.54

Pirmkārt Satversmē nav neviena vārda par partijām, ne arī koalīcijas padomēm, partijas disciplīnu utt. Partiju bosi un sponsori grib, lai deputāti būtu paklausīgi balsošanas aparāti. Uzskatu, ka visām diskusijām par valdības veidošanu jānotiek no saeimas tribīnes, nevis zoodārzos ar pelēko kardinālu piedalīšanos.

+11
-3
Atbildēt

3

    mary75 > zauls 19.10.2011. 15.40

    Kaut kādai partiju disciplīnai ir jābūt, lai viss tas nepārvērstos par lielu bardaku, bez tam uzpirkt vienu vai dažus deputātus nav grūtāk, bet gan vieglāk. kā visu frakciju.
    Mums, tomēr, nav mažoritarā vēlēšanu sistēma.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    inesite15 > zauls 19.10.2011. 15.56

    “dzeris49 Kaut kādai partiju disciplīnai ir jābūt, lai viss tas nepārvērstos par lielu bardaku, bez tam uzpirkt vienu vai dažus deputātus nav grūtāk, bet gan vieglāk. kā visu frakciju.
    Mums, tomēr, nav mažoritarā vēlēšanu sistēma.”

    Un kādreiz atbilde parādīsies PIE TĀ KOMENTA, UZ KURU ATBILD ? :)
    LABI VISMAZ, ka var paspēt pielabot .

    Protams, ka jābūt – pati partiju sistema nosaka to, ka “ja načaļņik, ti durak”, bet tie, kas tur piesakās, UZ TO PARAKSTĀS kak bi – tad to i jādara …pa poņjaķijam ( parķijnim ) – ?
    Un, brienot dziļāk, racionālāk un mazāk piņķerīgi – ja jau publika “par” – būtu sasēsties pulciņā tikai TIK CILVĒKIEM, cik partiju ietikušas – ar attiecīgu balsu skaitu ( Urban. ar 31, V ar 20, Z ar … un Dz. ar cik tur ) –

    algu naudu būtu nemerenno, ministrijas uzreiz uz pusi varētu nokopt – katram pa 2. gab. autiņu un 2 gab. dzīvokļu – no kuriem 1 Jūrmalā zaprosta –

    3 brekši ( katrs ar savu trumpju skaitu ) būtu koalīcija, 2 opozīcija …. nu, jā – un kāds rižijs oberdžokers …

    – ar visām amatam atbilstošajām pilnvarām un ekstrām . Vienreiz .

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    zauls > zauls 19.10.2011. 15.42

    Un kad tad tā frakciju disciplīna ir traucējusi kādu uzpirkt?

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 19.10.2011. 16.24

Telefonu atņemšana un deputātu ieslēgšana kādās tur zoodārznieku partijas sēdēs, aizliegums kontaktēties ar ārpusi bija daudzsološs sākums. Tas, kas šeit rakstīts par ZRP frakcijas nolikumu parāda, ka kangars (vai viņa saimnieki) nolēmis ieviest dzelžainu disciplīnu savā tankistu partijā: sak, ja nepildīsiet pavēles, pārbrauksim ar tanku, nošausim, izslēgsim no partijas un atņemsim deputāta mandātu. Protams, zoodārznieka partijas šķeltnieki nekādas īpašās simpātijas neizraisa, taču, ja salīdzina ar pašu galveno kagaru, kura vārdā nosaukta partija, un ja padomā, kādu cirku viņš rīko un kā piekāsa vēlētājus, sākdams brāļoties ar SC, tad īpaši pat nav jādomā, kas galu galā izsauc vairāk negatīvu emociju un nicinājuma – zookangars un palicēji vai šie 6.

+9
-2
Atbildēt

0

RaivoLeimanen 19.10.2011. 14.55

Nu jā, raksta autors liek manīt, ka tāpēc ZZS jāņem koalīcijā?! Šodien daudzi cenšas to pierādīt.

+8
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu