JRT pirmizrāde - monoizrāde "Boms pret Boru" • IR.lv

JRT pirmizrāde – monoizrāde “Boms pret Boru”

31

Maija Apine Mēģinājumu zālē spēlēs eksperimentālu izrādi par Deivida Boma Hologrāfiskā Visuma teoriju

Otrdien, 11. oktobrī plkst. 19.00 Mēģinājumu zālē notiks Maijas Apines monoizrādes-lekcijas-eksperimenta Boms pret Boru pirmizrāde. Kad dāņu fiziķis Nilss Bors un viņa sekotāji apgalvoja, ka kvantu teorija ir pilnība un nav iespējams nonākt pie kādas vēl skaidrākas izpratnes par to, kas notiek kvantu valstībā, divus citus zinātniekus – Bomu un Einšteinu – šāda situācija neapmierināja. Deivids Boms turpināja meklēt kādu dziļāku, labāku veidu, kā aprakstīt īstenību, mēģinot atrast alternatīvu Bora skaidrojumam. Un viņš to atrada. Viņš piedāvāja Hologrāfiskā Visuma teoriju.

Izrādes autore, aktrise teātra Maija Apine preses relīzē stāsta: „Tā būs savdabīga lekcija eksperiments ar maniem personiskajiem komentāriem un paraugdemonstrējumiem, velkot paralēles ar dažādiem piemēriem no citām, „nezinātniskām” sfērām. Es gribētu skatītāju iesaistīt tajā aizraujošajā procesā, kad kāds zinātniskajos eksperimentos pierādīts fakts vai tā interpretācija spēj vienā mirklī izgaismot veselu asociāciju virkni, izraisot galvu reibinošu atklāsmju lavīnu.”

Iestudējums turpina JRT iepriekšējās sezonās aizsākto virzienu – izrādes, kam par iedvesmas avotu kalpojusi zinātne: kādreiz iemīļotajai Toma Stoparda Arkādijai un Maikla Freina Kopenhāgenai, kas joprojām skatāma JRT repertuārā, šajā sezonā pievienosies Boms pret Boru un Juhas Jokelas  luga Prezentācija (pirmizrāde paredzēta 2012. gada februārī).

Tuvākās izrādes izrādes 21., 26., 28. un 30. oktobrī. Biļetes nopērkamas www.biletes.1188.lv

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu