Bērziņš partijām izvirza ultimātu vienoties nedēļas laikā • IR.lv

Bērziņš partijām izvirza ultimātu vienoties nedēļas laikā

44
Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc konsultācijām ar visām Saeimā ievēlētajām partijām. Foto: Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Valsts prezidents aicina izveidot pēc iespējas plašāku valdību 

Valsts prezidents Andris Bērziņš partijām devis laiku līdz nākamās nedēļas beigām vienoties par jaunās koalīcijas izveidi, prezidents uzskata, ka tai jābūt “pēc iespējas plašākai, kas nodrošinātu stabilu valdības darbu turpmāko triju gadu laikā”.

Bērziņš atturējās izpaust, ko darīs, ja politiķiem neizdosies vienoties. Paziņojumā medijiem norādīts, ka, pēc Bērziņa domām, nākamās koalīcijas skaitliski vēlamajam modelim ir jābūt tādam, “kas nodrošinātu kvalificētu balsu vairākumu un dotu iespēju deputātu vairākumam pārliecinoši balsot par visām koalīcijas atbalstītajām iniciatīvām, kā arī par Satversmes grozījumiem, kas iepriekš būtu akceptēti Konstitucionālo tiesību komisijā”.

Vaicāts, vai viņš uzskata, ka nākamajai koalīcijai jābūt ar konstitucionālo vairākumu Saeimā, Bērziņš atbildēja, ka tā neuzskata, taču tā “būtu labākā iespēja”, turklāt šādai valdībai būtu vieglāk īstenot fiskālās politikas jautājumus, kas izriet no apņemšanās pabeigt starptautiskā aizdevuma programmu un ieviest eiro 2014.gadā.

Prezidents atteicās paust viedokli, kāds koalīcijas modelis būtu labāks – ja to veidotu “Vienotība”, Zatlera Reformu partija un “Saskaņas centrs” vai “Vienotība”, ZRP un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. “Labākā būs tā, kas tiks izveidota, ” sacīja Bērziņš.

Viņš arī atzīmēja, ka konsultāciju laikā radies priekštats, ka visiem pieciem jaunajā Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem ir ļoti līdzīgi uzskati svarīgākajos jautājumos, dažādi viedokļi esot vien par detaļām. Uz jautājumu, vai tad varbūt vajadzētu veidot varavīksnes valdību, prezidents uzsvēra, ka viss ir politiķu rokās. “Viņi saliks, viņi arī balsos, ” sacīja Bērziņš.

Viņš arī atturīgi atbildēja uz jautājumiem par bezpartijisku premjera amata kandidātu, norādot, ka tā ir valdību veidojošo partiju izšķiršanās. Tāpat Bērziņš apliecina, ka ir spēkā viņa iepriekš izvirzītie kritēji valdības vadītājam – profesionalitāte un iepriekšējā pieredze kolektīva vadībā.

Jau vēstīts, ka ZRP par ekspertu sarunu rezultātu lems piektdien valdes sēdē, bet par koalīcijas aprisēm ZRP un “Vienotība” oficiāli varētu runāt pirmdien.

 

Komentāri (44)

Pēterītis 29.09.2011. 16.22

Realitāte un politiskā loģika rāda, ka pie izvēles SC+ZRP+V vēlēšanu “uzvarētāja” rīcības stratēģija būs vērsta uz nesaskaņu un konfliktu organizēšanu starp abiem “kodola” partneriem.

+15
-1
Atbildēt

1

    AUTOEXEC.BAT > Pēterītis 29.09.2011. 17.21

    tieši tā, pēc principa jo sliktāk – jo labāk …

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 29.09.2011. 16.18

“Viņš arī atzīmēja, ka konsultāciju laikā radies priekštats, ka visiem pieciem jaunajā Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem ir ļoti līdzīgi uzskati svarīgākajos jautājumos, dažādi viedokļi esot vien par detaļām…””.
——————————————————
Nu tas ir kronis visam.
Nez, ko Bērziņš uzskata par svarīgiem jautājumiem, un ko par detaļām.

+13
-1
Atbildēt

0

Andris 29.09.2011. 17.37

SC skrējlapa no 1991. gada. Vai nav baisi? Šai lapai sekoja arī asinsizliešana – tika nošauti vairāki cilvēki, t. sk. bērni.
Un šos asiņainos interfrontistus mēs tagad esam gatavi paņemt valdībā?

http://i52.tinypic.com/264p36x.jpg

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu