Dzintars: Stabilāka koalīcija būtu ar VL-TB/LNNK, nevis SC • IR.lv

Dzintars: Stabilāka koalīcija būtu ar VL-TB/LNNK, nevis SC

80
Pēc sarunām ar prezidentu - Raivis Dzintars (no labās), Dzintars Rasnačs un Einārs Cilinskis. Foto: Raitis Plauks, F64

Pēc sarunas ar Andri Bērziņu radusies sajūta, ka prezidentam ir daudz kas no Nacionālās apvienības teiktā pieņemams

Stabilāka koalīcija būtu, ja Zatlera reformu partijas (ZRP) un “Vienotības” trešais partneris būtu nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), nevis “Saskaņas centrs” (SC), ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu teica nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Dzintars uzsvēra, kaut arī šādā koalīcijā būtu mazāk deputātu, tā tomēr būtu stabilāka, jo balstītos uz vienotām vērtībām. Prezidents teicis, ka vēlama pēc iespējas plašāka koalīcija, bet viena lieta esot vēlamība, bet otra – reālās iespējas, un plašas koalīcijas izveidošanai esot objektīvi ierobežojumi, ziņo LETA.

Pēc VL-TB/LNNK līdera domām, SC paņemšana valdībā varētu radīt neprognozējamas sekas gan valsts attīstībā, gan citās iespējamajās koalīcijas partijās – ZRP un “Vienotībā”, kur varētu notikt šķelšanās. “Politiski stabilāka un loģiskāka būtu koalīcija ar nacionālo apvienību. Ir uzskatu atšķirības, bet tās nav nenovēršamas,” teica Dzintars.

Dzintars atzina, ka pēc sarunas ar Andri Bērziņu viņam radusies sajūta, ka prezidentam ir daudz kas no viņa teiktā pieņemams un ka prezidents varētu atbalstīt šādu koalīcijas modeli.

Otrs VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs, nacionālās apvienības izvirzītais premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš pastāstīja, ka šī bijusi ļoti pragmatiska darba tikšanās, kurā pārrunāti jautājumi par ekonomiku, nodokļu politiku, demogrāfiju un nacionālajām lietām. “Izstāstījām savu redzējumu un no citiem politiskajiem spēkiem atšķirīgos viedokļus. Valsts prezidents mūs uzklausīja un domāju, ka sapratāmies daudzos jautājumos,” teica Bērziņš.

Atbildot uz jautājumu, kā nacionālā apvienība varētu tikt galā ar atsevišķu savu biedru izpausmēm sociālajos tīklos, kas reizēm ir ļoti radikālas, Dzintars norādīja, ka dažādus viedokļus paužot jebkuras partijas biedri, bet VL-TB/LNNK esot gatava par katra sava biedra iztikumu diskutēt. “Ja tas būšot pretrunā ar nacionālās apvienības nostāju, no tā norobežosimies un pieņemsim nepieciešamos mērus,” teica Dzintars.

Gaidis Bērziņš piebilda, ka reti kurš politiskais spēks esot tik prognozējams kā VL-TB/LNNK, un to pierādot darbība pašreizējā Saeimā.

Valsts prezidents tiekas ar politiskajām partijām, lai runātu par jaunās koalīcijas un valdības veidošanas gaitu. Trešdien prezidents tikās ar SC, ZRP un “Vienotību”, šodien vēl iecerētas sarunas ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Pēc tam Bērziņš nāks klajā ar savu vēstījumu par notikušajām sarunām ar partijām.

 

Komentāri (80)

Sanšains 29.09.2011. 12.18

Šķiet, jebkuram letiņam, kurš vēl ir dzīvs, vajadzētu sacelties visām spalviņām:), dzirdot, ka SC iekļaušanās valdībā nozīmēs “strauju tuvināšanos Krievijai uzņēmējdarbības, tūrisma un tranzīta jomā”.
http://www.ir.lv/2011/9/28/sc-berzinam-ka-labako-modeli-iesaka-sc-vienotibu-un-zrp

Nacionālisti un vēl daži protesta balsotāji ievēlēja NA. Bet, manuprāt, nav jābūt nacionālistam, lai subjektīva “mazākā ļaunuma” izvēles dēļ gribētu, lai valdību veido V+ZRP+NA.

+19
-4
Atbildēt

6

    lindamarisfam > Sanšains 29.09.2011. 15.13

    Pieļauju, ka tūrisma sfērā strādājošajiem (etniskajiem latviešiem) nekas nekur nesacelsies.

    Krievu tūristi ir dabisks potenciālais klients. Krīzes laikā tas bija arī glābjošs klients.

    Vispār interesanti, kas bija tas izšķirošais, kādēļ tieši tobrīd notika tāds lūzums. Vai tiešām tā bija tikai cena? Es tomēr pieļauju, ka kaut kur dvēseles dziļumos krievi ir sākuši pārvarēt to traumu, ka šī vairs nav viņu impērijas teritorija. Savulaik viņiem pat vīzas nepieciešamība kā tāda bija grūti sagremojama.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    varbūt ka tā > Sanšains 29.09.2011. 18.01

    protams ka vislielākā ieguvēja koalīcijā ar NA un ZRP varētu būt Vienotība, jo tas kopā ar NA ļautu mazināt jaunpienācēju ZRP ietekmi, savukārt ar NA aizstātu neērtos un pieredzējušos ZZS ministrus. Arī jaunpienācējiem ZRP un NA nav pieredzes un tas ļautu drošāk justies Dombrovskim, lai atkal iesēstos premjera krēslā un spēlēt noteicošo lomu.
    ZRP nav pieredzes un tā baidās no SC lieluma un rezultātā baidās uzņemties noteicošo lomu, tāpēc pašiem negribot iniciatīva tiks atdota Vienotībai, kā kompensāciju Vienotība upurēs Āboltiņu tās vietā varētu iesēsties Zatlers

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > Sanšains 30.09.2011. 09.43

    @Haris

    Jā, arī par to Rīgas mēra krieva fenomenu iedomājos. Tad jau tas ir lieliski! Ja nedodot varu valsts līmenī, var iegūt tādu attiecību uzlabojumu. To jau var minēt kā precedentu tam, ka SC ar skubu ir jālaiž valdībā kā “mazākais partneris” (salīdzinot ar “latviešu” partiju kopējo ietekmi). Ieguvumu daudz, riski kontrolējami.

    Ušakovs mēra krēslā drīzāk krieviem ir kalpojis kā pierādījums tam, ka Baltijā nav aparteīda. Jo Kremļa propagandas iespaidā viņi patiešām kaut kam aptuveni tādam tic. Un mūsu nacionālradikāļi tikai atvieglo Kremlim šo netīro darbu, jo nospiedošajā vairākumā ir rusofobi un krietna daļa pat – rasisti.

    Ir liela atšķirība starp ienākošo tūrismu un vīzu tirgošanu par nekustamo īpašumu. Bet Jūs sametat visu vienā katlā un iestājaties pret jebkādu ekonomisko sadarbību un attiecību normalizāciju ar Krieviju. Krievija, protams, pati tam ir vislielākais šķērlis. Bet tas nenozīmē, ka Latvijai būtu jāsacenšas ar Krieviju savā traumētībā un tās demonstrēšanā uz āru.

    P.S. Par to “naivumu”. Redziet, viena no radikālisma pazīmēm ir paranoja un konspirācijas teorijas. Uz šī fona jebkura cita pozīcija, protams, izskatās naiva un nepietiekami piesardzīga.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Sanšains 29.09.2011. 20.30

    ..īstie krievi” – latviešu partijās un nācijā integrētie taču nav īsti krievi, vai ne? Tā krievu propagandas ietekmē sāk uzskatīt pat krietna daļa latviešu
    _________________________—–
    sic!
    Krievs, ka NEbalso par SC vairs nav “īstais krievs”!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 29.09.2011. 16.32

    Kaspars Gasūns –

    Tūrisma sfērā strādājošajiem cits viedoklis? Nu, un?

    Atrodas taču arī pensionāri, kuri balso par ZZS un SC, tāpēc, ka pasolītas pensijas, zinātnieki, kuri balsoja par TP, tāpēc, ka pasolīja finansējumu zinātnei, utt.

    Acīmredzot spekulējot iekritušais Edgars Šīns tagad aktīvi aģitē par uzturēšanās atļaujām krieviem un SC valdībā, jo tā viņam PERSONISKI ir izdevīgi. Un tā joprojām.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 29.09.2011. 16.40

    Kaspars Gasūns:
    Es tomēr pieļauju, ka kaut kur dvēseles dziļumos krievi ir sākuši pārvarēt to traumu, ka šī vairs nav viņu impērijas teritorija.
    =======================================
    Es tomēr pieļauju, ka Jūs esat bezgala naivs – kādam jau nu dikti politkorektam eiropietim un latvietim arī pienākas būt.

    2009. gada 3. novembrī “Ķeļegraf” publicēta versija, ka krievi braucot tāpēc, ka Rīgas “mērs” ir krievs.
    http://www.telegraf.lv/news/turisty-edut-na-ushakova

    Tātad tiešām, ja pat valdībā parādītos “īstie krievi”, tad jau gāztos šurp vēl vairāk.

    Paskaidrošu – “īstie krievi” – latviešu partijās un nācijā integrētie taču nav īsti krievi, vai ne? Tā krievu propagandas ietekmē sāk uzskatīt pat krietna daļa latviešu.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

druvis_vectirans 29.09.2011. 14.06

ZZS to vien tik gaida,lai SC paņemtu valdībā.Tad viņi,iespējams,ātri tur paši nokļūtu,jo SC izspēlēs kādu nelietību,sanaidosies ar ZRP un Vienotību un ZZS ceļš vaļā.Es arī domāju,ka SC būs Putina partijas Trojas zirgs.Neticu es viņiem!

+8
-1
Atbildēt

0

piziks 29.09.2011. 14.35

Bij kādreiz anekdote:
— kas kopīgs eņģelim ar PSRS?
— abi pliki un ļoti labi bruņoti.

Šobrīd vienīgais — no nopietnajiem — SC arguments līdzdalībai valdībā ir deputātu skaits Saeimā, toties šis lielais skaits tiek vadīts ļoti haotiski, tikpat lecīgi, toties par pašu šo 2U vadīto baru nekas īsti labs nav zināms. Kādēļ būtu jātuvojas Krievijai?! Krievijai, kam Ukraina atdeva Krimu, bet par normālu cenu nopirkt gāzi nevar?! Ja atškirībā no viena Susaņina, kas pulku franču purvā ieveda, mums te pieteikušies 30 Susaņini, Krievija politekonomiskais purvs taču nav palicis mazāks.
SC = parķija ušastih Susaņinov. Tad jau Gaidim Bērziņam taisnība, ka NA ir drošāk prognozējama. SC miesu populistiski uzaudzihnājusi, lai vēl paaudzē starpausu telpu.

+6
-2
Atbildēt

1

    lindamarisfam > piziks 29.09.2011. 15.06

    @Optiskais Tēmeklis

    Starp citu, par to neizdevīgo gāzes cenu līgumu noslēdza Juļačka. Putins viņu toreiz “gāzes karu” laikā brangi apveda ap stūri, jo veselam baram klientu gāzes cena bija zemāka. Vienīgi tajā haosā neviens īsti nezināja, kāda cena kam ir un kas ir samērīga cena.

    Par Krievijas spēju un gatavību “pirkt” ārpolitisko ietekmi ar ekonomiskajiem līdzekļiem – Krievijas gadījumā pamatā energoresursiem – jāskatās, kādu modeli viņi šobrīd un tuvākajā nākotnē piekops. Pieļauju, ka viņi nemaz ekonomiski to vairs nevar atļauties.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu