Atklās festivālu "Baltijas Pērle", kino "Rīga" taps par "Splendid Palace" • IR.lv

Atklās festivālu “Baltijas Pērle”, kino “Rīga” taps par “Splendid Palace”

22
Kadrs no festivāla atklāšanas filmas "Mākslinieks"

Kinofestivālu “Baltijas pērle” atklās šā gada Kannu festivāla filma “Mākslinieks”

Trešdien, 15.septembrī sākas kinofestivāls Baltijas pērle, Kongresu nama abās zālēs pēcpusdienā notiks pirmās filmu skates, bet plkst.18.00 kinoteātrī Rīga ar filmas Mākslinieks (Zelta palmas zara nominācija šā gada Kannu festivālā) demonstrāciju notiks festivāla atklāšanas ceremonija.Tās laikā svinīgi tiks mainīts kino Rīga nosaukums, turpmāk to sauks Splendid Palace.

 Kinoteātra dibinātāji ir Vasilijs Jemeļjanovs un Leonīds Falšteins, kas 1923. gada 30. decembrī ar filmu Zem diviem karogiem (Under Two Flags, ASV, 1922.) svinīgi atklāja Splendid Palace (spožā pils) – ēku, kas kļuvusi par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli un kuras neobarokālo fasādi pazīst ikviens rīdzinieks. Kinoteātra projektu izstrādāja arhitekts Frīdrihs Kārlis Skujiņš (1880-1957). Krāšņos dekoratīvos veidojumus Lielajā zālē darinājuši tēlnieki Rihards Maurs (1888 – 1966) un Jēkabs Legzdiņš (1894 – 1937), bet gleznojumus, no kuriem īpaši izceļams Lielās zāles griestu gleznojums, darinājis Hermanis Grīnbergs (1888 – 1928).

1940. gadā pēc padomju okupācijas visi latviešu kinoteātri tika nacionalizēti. Savas korekcijas tika ieviestas arī Splendid Palace, kad 1952. gadā tas tika pārdēvēts par kino Rīga

Splendid Palace līdzās Rīgas Kongresu namam, ir viena no festivāla Baltijas Pērle norises vietām. Abās kinoteātra zālēs skatītājiem būs iespēja noskatīties 45 izcilas filmas. Baltijas Pērle Latvijā notiek 15. reizi, gandrīz 20 gadu laikā piesaistot arvien lielāku auditoriju, kura ciena gan kino klasikas vērtības, gan pasaules kino novitātes. Festivāls kopš pirmsākumiem savā programmā īpaši izceļ izcilu aktieru veikumu. Pēdējos gados īpašu atsaucību ir ieguvušas Baltijas Pērles retrospekcijas. Šogad pagājušā gadsimta šedevrus piedāvā kolekcija: Holivudas leģendas – laikmeta kino simboli, kuras ietvaros varēs redzēt filmas ar pasaules kino ikonām Grētu Garbo (Mata Hari), Ritu Heivordi (Gilda), Marlēnu Dītrihu(Nelabais ir sieviete), Elizabete Teilore(Kleopatra) u.c. Īpašu papildus vērtību šai izlasei piešķir tas, ka visas filmas tiks demonstrētas no restaurētām 35 mm kopijām. 

Klasisko filmu cienītājiem sajūsmu noteikti sagādās arī festivāla sadaļa: Šedevru atgriešanās, kurā iekļauta arī Terrena Malika 1978. gada filma ar Ričardu Gīru Debesu dienas. Katram Eiropas jaunā kino cienītājam sirds ietrīsēsies, programmā ieraugot 2011. gada lielo festivālu spožākās filmas: Pedro Almodovara Āda, kurā es dzīvoju, Bēlla Tarra Turīnas zirgs, Larsa fon Trīra Melanholija

 Festivāls Baltijas Pērle un Splendid Palace tiek atklāts ar cienīgu kino – franču režisora Mišela Hazanaviča Kannu kinofestivālā godalgoto filmu Mākslinieks, kas ir brīnišķīga mēmā kino stilizācija un ar mazu sentimentu un humoru, atklājot 20. – 30. gadu kino aizkulises.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu