Bijušais muitas vadītājs piesakās konkursā uz KNAB priekšnieka amatu • IR.lv

Bijušais muitas vadītājs piesakās konkursā uz KNAB priekšnieka amatu

26
Foto: Reinis Hofmanis, F64

Kalvis Vītoliņš sevi uzskata par neitrālu kandidātu 

Konkursā uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu pieteicies bijušais muitas vadītājs uzņēmējs Kalvis Vītoliņš, ziņo BNS. To apstiprinājis pats Vītoliņš, kurš uzskata, ka atbilst nepieciešamajiem kritērijiem. 

Valsts kancelejā, neatklājot kandidāta vārdu, apstiprināja, ka konkursā pašlaik pieteicies tikai viens kandidāts. Plašāka informācija par kandidātu vārdiem, uzvārdiem, darbavietu un amatu tiks sniegta pēc 19.septembra, kad beigsies pieteikšanās termiņš. 

Bijušais kaskadieris Vītoliņš par saviem plusiem minējis to, ka viņam savulaik bijusi augstākā pielaide valsts noslēpumam. Juridisko izglītību ieguvušais Vītoliņš arī spējis vadīt lielu iestādi būtiskas neuzticēšanās atmosfērā. 

Vītoliņš sevi uzskata par neitrālu ‒ no partijas “Latvijas ceļš” viņš aizgājis, kad partija apvienojās ar Latvijas Pirmo partiju. Kopš tā laika nevienā partijā viņš vairs nav līdzdarbojies. “Man gan bija doma kaut kur stāties uz šīm vēlēšanām, bet apskatījos, ka varbūt neitralitāte ir tas labākais,” viņš atzina. 

Vītoliņš guvis gan pieredzi valsts pārvaldē, gan darbojies privātā biznesā, līdz ar to viņam ir izpratne pa dažādām struktūrām. “Man tā doma ir tāda, ka vajadzētu garantēt, ka jaunais KNAB priekšnieks radītu normālas asociācijas sabiedrībai. Tomēr ilgu laiku ir bijusi tā iekšējā plēšanās. Pirmā prioritāte ir pateikt cilvēkiem, ka būs labāk un godīgāk. Partiju finansēšana iet pareizajā virzienā, ja ir paredzēts finansēt partijas no budžeta, un tas ir sākums visam, lai vispār kaut kas notiktu,” savas prioritātes nedaudz ieskicējot, norādīja Vītoliņš. 

“Galvenā prioritāte ir skatīties, kā mēs izpildām budžetu, jo ir vietas, kur ir nauda, un tādas, kur viņa pazūd. Tas attiecas gan tajā sadaļā, kur mēs neredzam, kur nauda jāiekasē, gan tajā sadaļā, kur mēs neredzam, kur iekasētā nauda aizplūst. Tas ir valstij vajadzīgais, un tām jābūt KNAB prioritātēm, lai šī lietas kontrolētu,” klāstīja Vītoliņš. KNAB joprojām tiek uzskatīts par pietiekami spēcīgu iestādi uz citu fona, taču, pēc Vītoliņa domām, jārada apstākļi, lai birojs varētu normāli strādāt. 

Par savu pašreizējo darbošanos uzņēmējdarbībā Vītoliņš teica: “Esmu tāds uzņēmējs, kuram galveno biznesu ir nozaguši.” Viņš ir atzīts par cietušo kādā krimināllietā ar milzīgiem zaudējumiem, kas viņam nodarīti. “Man acīmredzot ir jāpagaida pāris gadu, kamēr tiesu sistēma atdos zaudējumus un sodīs vainīgos. Tā ka man ir parādījies laiks un gribu to izmantot lietderīgi,” viņš paskaidroja. 

Vītoliņu savulaik pazemināja amatā par to, ka viņš līdz 2003.gada 1.janvārim neieviesa valdības noteikumus muitas jomā. Viņš uzvarēja tiesas prāvā ar VID par savulaik noteikto disciplinārsodu – pazemināšanu amatā. 

Jau vēstīts, ka konkurss uz KNAB priekšnieka amatu izsludināts 18.augustā. Pretendentiem pieteikumi Valsts kancelejā jāiesniedz līdz 19.septembrim. Konkurss noritēs divās kārtās.

Komentāri (26)

Ilona Auziņa 07.09.2011. 17.35

Nav izslēgts ka šī cilvēka vēlēšanās nonākt šajā ļoti grūtajā un atbildīgajā, kā arī ar dažādiem vilinājumiem pilnajā amatā nav tikai valstisku motīvu vadīta. Izskatās ka viņš ir cietis gan no valsts, gan no privātajiem un tā būtu lieliska iespēja atspēlēties, panākot “taisnību” izmantojot šo amatu. Lai viņš piedod man ja es kļūdos, tomēr šajā amatā būtu jānonāk cilvēkam ar tīru un neapšaubāmu pagātni un tagadni. Pēc tam var būt ļoti par vēlu un KNAB atkal nebūs spējīgs pildīt savus tiešos pienākumus.

+3
-1
Atbildēt

0

gundega_heiberga 07.09.2011. 21.38

… ka jaunais KNAB priekšnieks radītu normālas asociācijas sabiedrībai ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ savējais – dzejnieks, kurš radīs asociācijas, bijušais muitas vadītājs, apzagtais uzņēmējs …

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu