Pirms vēlēšanām ZZS saņēmusi 209 000 • IR.lv

Pirms vēlēšanām ZZS saņēmusi 209 000

8
Foto: Edijs Pālens, LETA

Jau 20 dienas līdz aģitācijas aizliegumam ZZS, Šlesera reformu partija un Saskaņas centrs iztērējuši vairāk nekā pusi atļautā finansējuma

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) augustā ziedojumos saņēmusi 209 tūkstošus latu, kas ir rekordliels ziedojumu apmērs salīdzinājumā ar citām partijām, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā ievietotā informācija. Pašlaik, 20 dienas līdz aģitācijas aizliegumam, ZZS ir sasniegusi 63%, Šlesera reformu partija LPP/LC – 52% un Saskaņas centrs (SC) – 47% no likumā noteikto pieļaujamo aģitācijas izdevumu apmēra, raksta LETA/BNS.

ZZS augustā saņemtie ziedojumi pietuvojas maksimālajam apmēram, ko katrs politiskais spēks drīkst izmantot priekšvēlēšanu reklāmām – 280 tūkstošiem latu. Ziedojumu summa ZZS šomēnes vēl varētu pieaugt, jo KNAB datubāze pagaidām uzrāda informāciju par naudas pārskaitījumiem līdz 29.augustam. 

Viens ZZS ziedojums 450 latu apmērā, kas augustā saņemts no “SD AUTO”, atskaitīts atpakaļ. Bet Latvijas Zaļā partija atsevišķi augustā saņēmusi 3400 latu, liecina KNAB dati. 

Apvienībai “Saskaņas centrs” augustā ziedoti 48 596 lati, bet “Saskaņai”, kas apvieno trīs šīs apvienības partijas, pārskaitīti 57 896 lati. Tostarp, pēc KNAB mājaslapā esošās informācijas, redzams, ka Varis Karitāns ziedojis apvienībai tikai santīmu. 

Šlesera Reformu partijai augustā saziedoti 88 100 latu. Divas reizes pa 18 tūkstošiem šai partijai ziedojis Leonids Esterkins, bet 15 tūkstoši ziedojumā saņemti no Aleksandra Babenko. Mazākais ziedojuma apmērs ir 600 latu, un to veikusi Anna Rozniece. 

“Vienotība” mēneša laikā kasi no ziedojumiem papildinājusi par 59 962 latiem. Nelielas summas augustā atsevišķi ziedotas “Pilsoniskajai savienībai” – 1520 latu un “Sabiedrībai citai politikai” – 300 latu. 

Nacionālā apvienība “”Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” ziedojumos saņēmusi 19 392 latus, bet partijai “Visu Latvijai!” mēneša laikā atsevišķi ziedoti 29 125 lati. To skaitā komponists Zigmars Liepiņš augustā “Visu Latvijai!” ziedojis 10 500 latu, bet Amerikas latvieša Aivara Sluča ziedojums bija 9810 latu apmērā. Augustā viens no ziedojumiem, kas saņemts no z/s “Vērdiņi” – 200 latu apmērā, atskaitīts atpakaļ ziedotājiem. 

Jaunizveidotā Zatlera Reformu partija pagājušā mēneša laikā ziedojumos saņēmusi 48 470 latu, bet jūlijā tie bija 604 lati. 

“PCTVL – Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā” kasē augustā ieripojuši 10 500 latu, no kuriem 3500 partijas kasē ieskaitījusi Tatjana Ždanoka. Līdz augustam ziedojumi politiskajiem spēkiem bijuši salīdzinoši daudz mazāki.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs informēja, ka bez trim priekšvēlēšanu naudas tērētājām partijām pieci politiskie spēki ir iztērējuši mazāk par 40% no pieļaujamajiem finanšu resursiem, savukārt piecas partijas šim nolūkam līdzekļus vēl nav tērējušas. 

Apvienība “Vienotība” iztērējusi 36,5% no limitētajiem aģitācijas izdevumiem, Zatlera reformu partija – 20%, krietni mazāk iztērējusi apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) – 1,21%, apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – 0,2% un Kristīgi demokrātiskā savienība – 0,07%. 

Partijas, kurām līdz šim nav bijuši aģitācijas izdevumi, ir Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, “Par prezidentālu republiku”, Pēdējā partija, “Tautas kontrole”, kā arī partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”.

Jau ziņots, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanas ir gaidāmas 17.septembrī un līdz vēlēšanām atlikušas aptuveni divas nedēļas. Politiskie spēki priekšvēlēšanu laikā reklāmās drīkst iztērēt 280 tūkstošus latu, nosaka Politisko partiju finansēšanas likums par tēriņiem ārkārtas vēlēšanās. 10.Saeimas vēlēšanas notika tikai pērn oktobrī.

Komentāri (8)

Verners Losbergs 31.08.2011. 18.43

Izkatās pēc pirmās iemaksas par Auguļa muļļāšanos iekš Airbaltic no Šlesera un Šķēles augsti godātajam Hūtei, priekš balsošanas mašīnas iebīdīšanas Saeimā. :P

+4
0
Atbildēt

0

mxblack 31.08.2011. 19.37

Un atkal šī nauda būs svēti jāatstrādā un atkal visa valsts par to maksās.

+4
0
Atbildēt

0

austrisv 31.08.2011. 17.03

Padomēs taču daudz ZZs biedru. Pie tam naudīgajās valsts uzņēmumu padomēs. piemēram: LVM, Latvijas dzelzceļš, Lattelekom(Roze), Satiksmes ministrijas naudīgajos un ne tik naudīgajās padomēs sēž ar lembergu saistīta sun ielikta spersonas, kam jāmaksā par savām siltajām vietiņām, lai tās iegūtu atkal ar apdullinātās tauta spalīdzību.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu