Sprūdžs integrācijas vietā piedāvā lietot “saliedētība” • IR.lv

Sprūdžs integrācijas vietā piedāvā lietot “saliedētība”

60
Edmunds Sprūdžs (no kreisās), Valdis Zatlers, Kristīne Lībiņa-Egnere un Vjačeslavs Dombrovskis Zatlera Reformu partijas kongresā sestdien, 13.augustā.

Integrācijas politikā būtu jāpāriet no cilvēku pārtaisīšanas uz to, ka vairs netiktu dalīti pēc tautības 

Zatlera Reformu partijas (ZRP) premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs uzskata, ka būtu jāatsakās no termina “integrācija”, un tā vietā piedāvā lietot vārdu “saliedētība”, ziņo BNS. 

“Metam nost to integrācijas vārdu,” pirmdien LNT raidījumā “900 sekundes” rosināja Sprūdžs, vienlaikus nenoliedzot, ka integrācijas programmās mēdz būt arī labi ierosinājumi. “Bet to vārdu varētu vairāk vairs nelietot, pāriet uz saliedētību.” 

“Ne jau integrācija ir slikta – tas ir normāls termins. Bet mēs viņu esam sabojājuši,” teica Sprūdžs un norādīja, ka pašlaik ar integrāciju pārsvarā saistās lietas, kas dažādām cilvēku grupām ir atšķirīgas un par ko nav iespējams vienoties. 

“Tas ir nepieņemami no sabiedrības ilgtermiņa attīstības un ekonomiskās attīstības viedokļa. Mēs nevaram iedomāties, ka Latviju izvilks tikai etniskie latvieši. Tā nebūs, mūsu ir par maz. Mums visiem kopā ir jāsaliedējas un jāiet darīt, lai būtu labāk,” klāstīja ZRP premjera amata kandidāts. 

Viņaprāt, integrācijas politikā būtu jāpāriet no cilvēku pārtaisīšanas uz to, ka cilvēki vairs netiktu dalīti pēc tautības.

Komentāri (60)

ievuliitis 15.08.2011. 10.34

Pirms neilga laiciņa saņēmu no kāda drauga tekstus krievu valodā, ko pati pārtulkoju (ņemiet nu par labu). Teksti neattiecas tiešā veidā uz Latviju. Ievietoju tos tikai tāpēc, ka gribētu reiz sagaidīt no mūsu valstsvīriem tikpat skaidru valodu.

“Austrālijas premjerministrs Kevins Radds trešdien aicināja musulmāņus, kas vēlas dzīvot pēc Šariata likumiem, vākties prom no Austrālijas, jo valdība uzskata radikālus par terroristisko aktu potenciāliem draudiem.
Konkrēti Radds saniknoja Austrālijas musulmaņus, paziņodams, ka valdība atbalsta musulmaņu mošeju monitoringu, ko veic detektīvu biroji.
Es citēju:
“Imigrantiem, nevis austrāliešiem ir jāadaptējas. Es jau esmu noguris no šīs nācijas, kas satraucas par to, ka mēs nodaram pāri kādiem cilvēkiem vai viņu kultūrai. Pēc teroristiskiem uzbrukumiem Bali mēs pārdzīvojām lielākās daļas austrāliešu patriotisma pārslodzi. ”
Mūsu nācija ir attīstījusies no miljoniem vīriešu un sieviešu , kas divus gadsimtus ir cīnījušies, piedzīvojuši pārbaudījumus un uzvaras brīvības meklējumos.”
“Mēs pārsvarā runājam angļu valodā, ne spāņu, ne libānas, ne arābu, ne ķīniešu, ne japāņu, ne krievu, ne kādā citā valodā.”
“Lielākā daļa austrāliešu tic Dievam. Tā nav labējā kristiešu flanga politiska ietekme, tas ir fakts, jo kristieši – vīrieši un sievietes ir dibinājuši šo nāciju un tas ir stingri dokumentēts. Attiecīgi, tas ir normāli – attēlot to uz mūsu skolu sienām. Ja Dievs jūs aizvaino, es aicinu jūs uzskatīt par savām jaunām mājām kādu citu pasaules daļu, jo Dievs ir mūsu kultūras sastāvdaļa.”
Mēs respektēsim jūsu ticību un nejautāsim – kāpēc. Vienīgais, ko mēs jums lūdzam – lai jūs respektētu mūsējo un dzīvotu harmonijā un mierā, baudot tos kopā ar mums.”
Tā ir MūSU ZEME, MūSU VALSTS, UN MūSU DzīVESVEIDS, un mēs dodam jums iespēju baudīt to visu. Bet, ja jūs sākat sūdzēties, raudāt, ja jums sagādā vēdergraizes MūSU KAROGS, MūSU ZvēRESTI, MūSU KRISTīGā TICīBA UN MūSU DzīVESVEIDS, es visaugstākajā mērā atbalstu jūsu tiesības izmantot vēl vienu lielās austrāliešu brīvības priekšrocību – TIESīBAS AIZBRAUKT.”
Brauciet prom, ja jūs šeit esiet nelaimīgi. Mēs nepiespiedām jūs braukt šurp. Jūs lūdzāt šeit iebraukt. Attiecīgi – pieņemat valsti, kas uzņēma jūs”.

+28
-2
Atbildēt

9

    agrita_kalvane > ievuliitis 19.08.2011. 17.40

    Kas tad ir tā “Austrālijas nācija”?! Zagļi, slepkavas un citi noziedznieki, ko 18 gs angļu tiesas nosūtīja katorgā uz jauno pasauli celt Jauno pasauli.

    Nepatīkami, ka to, cik daudzi Austrālijas pamatiedzīvotāji pāris gadsimtus atpakaļ aizgāja bojā, jo britiem vajadzēja izplesties, to gan “Austrāliešu pamatnācija” par iebraukšanu svešā zemē un savu tikumu (un netikumu) ievazāšanu neuzskata.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 19.08.2011. 18.32

    betijacelmale. Sidraba gribēja parādīt, ka atceras šo to no skolā mācītā.
    Mana mīļā māsica ierakusies diezgan dziļi ģimenes vēsturē – līdz 18. g.s. otrajai pusei. Domājām, ka bez vācu, poļu un latviešu senčiem mums arī zviedri, bet nekā – izrādījās, ka zviedriete bijusi tikai krustmāte:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.08.2011. 12.48

    ARTs, jau palūdzu. Vēl nesaņēmu atbildi. Šodienas tēmā tik ļoti iederējās, ka nenoturējos un ieliku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    qxamo > ievuliitis 22.08.2011. 23.05

    Starp citu, katordznieki bieži bija arī nabaga īru zemnieki, kas bija sacēlušies pret angļu kundzību vai nozaguši angļu kungam pa vārpiņai, lai paēdinātu savu ģimeni (apdziedāts dziesmā Fields of Athenry). Analoģiju ar mūsu senčiem, cienītā Sidraba, mekējiet pati :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 15.08.2011. 12.14

    betijacelmale. Lielisks! Lai Tev laba veselība un jauka diena!:))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > ievuliitis 15.08.2011. 12.31

    Super!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > ievuliitis 15.08.2011. 11.54

    … ja jūs sākat sūdzēties, raudāt, ja jums sagādā vēdergraizes MūSU KAROGS, MūSU ZvēRESTI, … MūSU DzīVESVEIDS
    ——————————————————————

    Cik tas ir jau ļoti dzirdēts, vai ne ? :)

    P.S. – vai draugs, lūdzu, varētu arī atsūtīt saiti uz oriģinālu ?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 19.08.2011. 18.19

    Dārga Sidraba, vai tev ir pilnīgi uzticāma informācija par to, kas bija tavi senchi pirms tiem gadsimtiem? Kādi tikumi/netikumi tiem piemita? Vai negriez kājas avarējušiem kuģotājiem pie Kolkas raga vai muižā par vagariem nekalpoja?
    Domāju, neapstrīdēsi manis teikto, ka pa tiem gadsimtiem pieļaujamā/ nepieļaujamā robeža ir stipri pārvietojusies. Un, cik zinu, par darbībām pret pamatiedzīvotājiem Austrālijas vadītāji ir vairākkārt izteikuši dziļu nožēlu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > ievuliitis 15.08.2011. 12.16

    Ļoti labs!!!!! Nosūti uz ministru kabinetu un visām partijām!——–Jauku dienu!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 15.08.2011. 10.08

Savā ziņā tā tas ir, integrācija daudziem krieviem nozīmē bubuli, ka viņi zaudēs savu identitāti, krieviskumu, valodu, utt. Kas protams ir absolūtas muļķības. Bet tā tas ir – Krievija un SC ir pacentušies šo jēdzienu izķēmot.

No otras puses – līdz ar šīm bailēm paši krievi cenšās izvairīties no vienošanās ar latviešiem. Sak, latvieši ir ļauni, latvieši ir gansi, latvieši perina atriebību (sak, suns zina ko ēdis).

Jāsaka protams ka šie krievi ir propogandas upuri. Tāpēc daudz ko no tā var labot ejot pie viņiem un skaidrojot, ka nē, mēs neesam viņu ienaidnieki.

+12
-4
Atbildēt

1

    lindamarisfam > andrisskrastins 15.08.2011. 14.54

    …un marginalizējot tos “latviešu” politiskos spēkus, kas ir reāli “gansi” un vispār nekādu integrāciju negrib (tā vietā sapņojot par krievu deportācijām) vai arī slepus un tieši interpretē vārdu “integrācija” kā krievu asimilāciju. ;)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 15.08.2011. 11.02

Es pilnīgi piekrītu ka visu to “putru’ vāra tieši SC, ar viltīgiem gājieniem cenšoties norobežot “viņus no mums”, organizējot visādus protestus pret mūsu vēstures piemiņu. Tajā pašā laikā SC apsaimniekotajā Rīgā valda milzīgs bezsaimnieciskums, ko mēs izliekamies neredzam. Manuprāt tieši ar to būtu jāsāk un jānorāda uz šo SC galīgo neprasmi saimniekot, uz politikas bīdīšanu pa priekšu visur tur, kur būtu jādara reāls darbs lai pilsēta varētu normāli funkcionēt gan ziemā, gan vasarā. Un kā tad saimnieks, kurš ir galīgi “izgāzies” Rīgā, varētu saimniekot veselā valstī. Starp citu labāko izglītību guvušie šejienes sveštautieši bēg no SC kā no sliktas slimības. Un tas jau ko nozīmē, tas nozīmē to, ka SC ir savācis veselu varzu zemas kvalitātes speciālistu ar skaļām propogandistu rīklēm, bet ne gudrus speciālistus.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu