Afganistānā gājis bojā 31 ASV karavīrs • IR.lv

Afganistānā gājis bojā 31 ASV karavīrs

22
ASV karavīri Afganistānā. Foto: AFP/LETA

Tie ir lielākie zaudējumi, kādus vienā kaujā piedzīvojuši sabiedrotie

Pret talibiem vērstas operācijas laikā Afganistānā nemiernieki notriekuši NATO komandēto spēku helikopteru, un, tam nogāžoties, gājis bojā 31 ASV speciālo uzdevumu vienības karavīrs, kā arī septiņi afgāņi, ziņo AFP.

Helikopters “Chinook” nogāzies piektdienas vakarā starptautiskā kontingenta un afgāņu spēku kopīgās operācijas laikā Vardakas provincē, kas atrodas uz dienvidrietumiem no Kabulas.

Lai gan Rietumu un afgāņu amatpersonas joprojām apgalvo, ka turpina notikušā apstākļu noskaidrošanu, aculiecinieki stāsta, ka helikopters nogāzies brīdī, kad apšaudījis talibu nemierniekus. Apšaudē nogalināti arī astoņi nemiernieki.

ISAF pārstāvis apstiprināja helikoptera avārijas faktu, taču piebilda, ka sīkākas ziņas pagaidām sniegt nevar. ISAF ar attiecīgu paziņojumu nākšot klajā “piemērotā brīdī,” norādīja amatpersona.

Savukārt talibu pārstāvis Zabiulla Mudžahids paziņojis, ka helikopteru notriekuši nemiernieki.

Piektdien piedzīvotie ISAF zaudējumi ir lielākie, kādus sabiedroto spēki cietuši vienā kaujas epizodē kopš iebrukuma sākuma 2001.gadā.

 

 

Komentāri (22)

buchamona 07.08.2011. 13.18

Karš Afganistānā sākās līdz ar PSRS iebrukšanu šajā zemē, kuru tajā laikā pārvaldīja viņu likumīgais šahs, Kremlis palīdzēja viņu novākt, rezultātā sākās haoss, un visas sekas līdz ar to, kuras nav vēl beigušās vēl šobrīd. Cik tomēr dažiem te ir īsa atmiņa. Mūsu sabiedrotie, pateicoties kuriem mēs šobrīd dzīvojam atjaunotā LR, ir cietuši zaudējumus, bet mēs te spriedelējam un cenšamies pārspēt viens otru asprātībās :(

+9
-3
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > buchamona 07.08.2011. 15.50

    ——
    Nav paskaidrojis? Padomā par militāri rūpnieciskā kompleksa biznesu, atceries, kā ASV izkļuva no Pirmās Lielās Depresijas. Tagad var vēl vienu jautājumu uzdot – ‘Kurp dosies apvienotie Rietumvalstu koalīcijas spēki ar ASV priekšgalā?’
    No intervijas ar R.Karnīti:
    (..)- Nākamā krīze sāksies ap 2015. gadu un tās sekas nav prognozējamas, – gada sākumā Davosas forumā brīdināja ekonomikas eksperts Berijs Vilkinsons (firmas Oliver Wyman konsultants).
    – Ir pilnīgi skaidrs, ka šobrīd notiek laika vilcināšana, lai sagatavotu bankas nākošajiem zaudējumiem. Neviens neuzdrošinās izšķirties par visradikālāko risinājumu.
    – Jūs gribat teikt – karu…
    – Diemžēl līdz šim globālās ekonomiskās un finanšu krīzes ir risinātas ar karu palīdzību. Mūsu pašu vēsture liecina par to. Arī 90. gadu sākuma periods sevi pieteica ar draudīgu ekonomisko krīzi. Attīstītās valstis izmisīgi meklēja izeju no tās. Atrisinājums varēja būt jaunu tirgu iegūšana, kurus nodrošinātu Baltijas un citas postsociālisma valstis. Tā nu mēs dabūjām brīvību, bet Rietumu pasaule – jaunus noieta tirgus un, protams, arī handikapu, lai uz pārdesmit gadiem attālinātu draudošo ekonomisko krīzi….’
    http://zinas.nra.lv/latvija/52410-ekonomiste-latvija-bus-viena-no-pirmajam-kura-zaudes-suverenitati.htm

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 07.08.2011. 13.20

    Un tad atnāca riņķī apkārt un pateica prātīgu vārdu:)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    oktaavs > buchamona 07.08.2011. 15.17

    rinķī apkārt
    Žēl, ka sabiedrotie cietuši zaudējumus. Ja nebūtu kāpuši uz tā paša grābekļa, uz kura angļi, vai krievi savulaik, tad nekādu zaudējumu nebūtu vispār.
    Par īso atmiņu runājot. Vajag tomēr atcerēties, kad un kapēc sākās amerikāņu operācijas Afganistānā.
    Ja afgāņi paši, pēc krievu izvākšanās, nespēja ieviest kārtību savā zemē, tad tā ir viņu problēma. Karš nav atrisinājis nevienu no tām.
    Cienu ASV par visu, ko tās darījušas mūsu labā, tomēr uzskatu, ka lai novāktu bin Ladenu, nevajadzēja ziedot tūkstošiem savu un citu NATO karavīru dzīvības. Tas sprukstiņš nebija tā vērts.
    Tā arī neviens nav sakarīgi paskaidrojs, ko ASV tur dara vēl joprojām un ko vispār tur meklē. Stāstiņu par terorisma apkarošanu var atstāt priekš jaunākā skolas vecuma bērniem.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    tunta > buchamona 08.08.2011. 09.10

    Meh…Tipiska tukša vāvuļošana. Daļēja taisnība tam ir (uzsvars uz vārdu “daļēja”). Noam Chomsky mazāk lasīt vajag. Pareizāk sakot, lasīt var, bet nevajag viņa vārdus kā dieva teikto uztvert.

    ASV ekonomika tikko gandrīz sabruka dēļ lielā deficīta (kurš lielā mērā ir dēļ šiem kariem). Tāpēc salīdzināt tagadējo situāciju ar WW2 ir ļoti sekli. Stilīgi mūsdienās tādas lietas teikt, bet sekli.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 06.08.2011. 22.34

karā šauj..un vienmēr kāds krīt..tikai pārgudri pacifisti ( es nerunāju šeit par apmaksātajiem antiglobālisitiem) cīnās par mieru pie klaviatūras, bīda sazvērestības teorijas un narcisisma pārņemti priecājās par savu veikumu ne ar ko neriskējot..

+5
-1
Atbildēt

1

raimonds_bossltd 07.08.2011. 14.45

to a_kirsteins
Kas ASV bija meklējans WWI un WWII? Nevienai amerikāņa asins lāsei nebija jāizlīst, lai paglābtu pasaules lielāko ļaunumu, impērastu krieviju un tās feodāļus un dzimtcilvēkus no taisnīga un loģiska gala?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu