Koalīcijā pretējas nostājas, kad pārvēlēt NEPLP • IR.lv

Koalīcijā pretējas nostājas, kad pārvēlēt NEPLP

12
NEPLP priekšsēdis Ābrams Kleckins, Foto: Jānis Saliņš, F64

Partijām domas dalās par to, kurai Saeimai pārvēlēt padomi

Koalīcijas partijām ‒ “Vienotībai” un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ‒ ir pretēja nostāja, vai Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus vajadzētu vēlēt atlaistajai vai jaunajai Saeimai.

Savukārt opozīcijā esošās apvienības “Saskaņas centrs” (SC) un “Par labu Latviju”, līdzīgi kā ZZS, uzskata, ka būtu jāpagarina esošā padomes sastāva pilnvaras, raksta BNS.

Atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene (“Vienotība”) norādīja ka NEPLP sastāva pilnvaras beidzas oktobra pirmajā nedēļā, līdz ar to jaunās padomes ievēlēšana ir vēl atlaistās 10.Saeimas kompetencē. Šo jautājumu iecerēts virzīt skatīšanai parlamentā septembra vidū.

Vienlaikus ar frakciju pārstāvjiem apspriesta iespēja pagarināt esošā padomes sastāva pilnvaras, taču tad ir jāver vaļā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums.

Pēc Circenes vārdiem, atverot likumu, atkal parādīsies “nopietni zemūdens akmeņi”, piemēram, par valodu medijos un Tautas partijas priekšlikums vēl uz pieciem gadiem saglabāt uzņēmuma “Lattelecom” monopolu digitālajā TV apraidē.

Tomēr gan SC, gan ZZS uzskata, ka jaunais padomes sastāvs būtu jāvēlē 11.Saeimai, kas sanāks oktobrī. Tieši SC pirms četriem gadiem izvirzīja pašreizējo NEPLP vadītāju Ābramu Kleckinu. Arī SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un opozīcijā esošās “Par labu Latviju” Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns pastāstīja, ka būtu jāpagarina esošā padomes sastāva pilnvaras, lai jauno vēlē 11.Saeima.

Savukārt viens no Nacionālās apvienības līderiem Raivis Dzintars teica, ka tas ir otršķirīgs jautājums, vai NEPLP sastāvu vēlē 10. vai 11.Saeima, jo pašreizējā ievēlēšanas kārtība veicina to, ka NEPLP ir atkarīga no partijām. Viņaprāt, būtu jāmaina padomes locekļu ievēlēšanas kārtība, kandidātu izvirzīšanu uzticot nevalstiskajām organizācijām.

Saskaņā ar jauno likumu NEPLP locekļus vairs nevirza partijas, bet gan Saeimas cilvēktiesību komisija, konsultējoties ar nevalstiskajām organizācijām. Vienlaikus likums neliedz kandidātus nosaukt komisijas deputātiem vai frakcijām.

Circene uzskata, ka NEPLP paspārnē izveidotā Sabiedriski konsultatīvā padome būtu tā institūcija, kurai vajadzētu nākt ar savu redzējumu par kandidātiem NEPLP locekļu amatiem.

No esošā NEPLP sastāva divas padomes locekles – Dzintra Geka un Ingrīda Brigita Stroda – vairs nevar izvirzīt, jo viņas jau nostrādājušas divus termiņus. NEPLP priekšsēdētāju Ābramu Kleckinu, viņa vietnieci Daci Bucenieci un padomes locekli Sergeju Kārīti var vēlreiz izvirzīt.

Circene uzskata, ka padomē būtu jānāk jauniem cilvēkiem, kuriem ir redzējums par sabiedrisko mediju darbību, kā arī naudas plūsmu un efektivitāti.

Komentāri (12)

mxblack 31.07.2011. 14.39

Varbūt ZZS vajadzētu pievienoties SC, viņi jau tāpat viens par otru ceļas un krīt. Tad Latvijas Zemnieku Saeimā un arī zaļo struktūrās varētu ieviest divvalodību. Ja jau pielīst tad pēc pilnas programmas, nav ko kautrēties. Vienīgi tad Urbanovičš un Lembergs izrādīsies konkurenti. To varētu izšķirt pēc viņu vecās prakses, izvērtējot kuram ilgāk ir kp biedrakarte. Bet viss jau ir atkarīgs no vēlētāju veselā saprāta.

+7
0
Atbildēt

1

mxblack 31.07.2011. 14.32

Un atkal SC nostājas pret iedzīvotāju interesēm, bet viņu partneri ZZS protams tos atbalsta. Protams ka ir gan jāpārskata tie ar Lattelecom saistītie likumi, gan jāpārvēl padome. Tur nevar būt nekādas pagarināšanas.

+7
-1
Atbildēt

0

mary75 31.07.2011. 13.55

“Savukārt viens no Nacionālās apvienības līderiem Raivis Dzintars teica, ka tas ir otršķirīgs jautājums, vai NEPLP sastāvu vēlē 10. vai 11.Saeima, jo pašreizējā ievēlēšanas kārtība veicina to, ka NEPLP ir atkarīga no partijām. Viņaprāt, būtu jāmaina padomes locekļu ievēlēšanas kārtība, kandidātu izvirzīšanu uzticot nevalstiskajām organizācijām”.
——————————————————————
Reta reize, bet te man jāpiekrīt Dzintaram par visiem 100%.
Kādus secinājumus vēl var izdarīt – SC kopā ar ZZS, izskatās, ir gandrīz vai pārliecināti, ka nākamajā Saeimā iegūs vairākumu, pie kam izdarīs to ne bez esošās NEPLP palīdzības, jo visiem jau skaidrs, kurus politiskos spēkus tā atbalsta.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu