Sodīts. Bet par ko? • IR.lv

Sodīts. Bet par ko?

13
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Mediju uzņēmuma TVNET grupa galvenais redaktors Toms Ostrovskis NEPLP sodu uzskata par cenzūru un mēģinājumu ierobežot mediju brīvību

Pirmdiena, kad sarunāta intervija ar Tomu Ostrovski, izvēršas kā spriedzes filmā: mēs vairākkārt mainām intervijas laiku, jo Saeimas svētdienas nakts lēmums noteikt 29. jūniju par svētku dienu, godājot Latvijas hokeja izlases panākumus, valstī un arī mediju vidē radījis kārtīgu haosu. Deviņos vakarā beidzot sarunājamies un tēma ir nopietna: 22. maijā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sodīja Ostrovska vadīto mediju grupu par vārda «deportācijas» lietošanu TVNET tiešraidē. Tā uzskata pats redaktors, kaut arī NEPLP lēmums neko skaidri nepasaka. Šo vārdu tiešraidē pateica Saeimas deputāts Aleksejs Rosļikovs (Stabilitātei!) raidījumā krievu valodā Kurš jums maksā? Žurnālisti intervēja politiķi par viņa bijušo partijas biedri Gloriju Grevcovu un pastāvīgās uzturēšanās atļaujām. Šādā kontekstā Rosļikovs arī minēja vārdu «deportācijas». NEPLP noliedz, ka medijs sodīts par minētā vārda lietošanu, bet sods esot uzlikts par konkrētu pārkāpumu. Proti, likums prasa, ka medijiem informācija jāizplata ar pienācīgu precizitāti, un šajā gadījumā likums pārkāpts. Par ko tad īsti jāmaksā 8500 eiro sods, īsti nav skaidrs. TVNET jau sazinājusies ar juristiem, kas specializējas šādos jautājumos, un sniegs prasību tiesā pret NEPLP. Kā uzskata galvenais redaktors Ostrovskis, demokrātiskā valstī nedrīkst ierobežot vārda brīvību medijos — noteikt, kādus vārdus drīkst lietot un kādus ne. Turklāt šajā gadījumā vārdu «deportācijas» lietoja politiķis, kas pauda savu viedokli. 

23. maijā Ostrovskis TVNET publicēja sleju, kurā asi vērsās pret NEPLP mēģinājumu ierobežot mediju brīvību. Viņš rakstīja, ka tas var novest pie aizliegto vārdu un personu saraksta veidošanas, kurus drīkst aicināt runāt medijos, kā arī veicina pašcenzūru žurnālistos. 

Minēto NEPLP lēmumu par cenzūru nosauca Latvijas Žurnālistu asociācija. Tā aicināja nekavējoties atcelt lēmumu. 

Ostrovskis ir enerģijas pilns cīnīties par medija tiesībām uz vārda brīvību. «Ja mēs necīnītos, ko pavisam noteikti darīsim, sekas būtu visiem medijiem Latvijā. Būtībā tas nozīmētu pašcenzūras leģitimāciju medijos,» saka TVNET galvenais redaktors. Skatītājam un lasītājam tas nozīmētu, ka viņš saņem cenzētu informāciju, turklāt no visiem valsts medijiem, arī savstarpēji konkurējošiem. «Viedokļu plurālisms pārstāstu eksistēt,» tik skarbs ir Ostrovskis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu