Tiesa: KNAB jāatsauc Lemberga godu un cieņu aizskarošas ziņas • IR.lv

Tiesa: KNAB jāatsauc Lemberga godu un cieņu aizskarošas ziņas

21
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Ventspils mēram prasīto 75 tūkstošu latu vietā birojs izmaksās 4 tūkstošu latu kompensāciju

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien apmierināja Ventspils mēra Aivara Lemberga prasību un uzdeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) atsaukt divās preses relīzēs 2006.gada aprīlī un maijā publicētās ziņas par viņam noteikto aizdomās turamās personas statusu un kriminālvajāšanu tā dēvētajā Grīnberga lietā.

Prasītās 75 000 latu kompensācijas lietā no KNAB par labu Lembergam piedzina 4000 latu lielu atlīdzību. Pasludināto spriedumu 20 dienu laikā no 22.jūnija būs iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Ne KNAB pārstāvji, ne pats Lembergs uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies. Lemberga advokāte Gunta Kuzmane aģentūrai LETA sacīja, ka par to, vai pārsūdzēt spriedumu daļā, ar kuru nav piedzīta pilna kompensācija, izlems viņas klients pēc iepazīšanās ar motivētu sprieduma tekstu.

Lembergs un Kuzmane lietas izskatīšanas gaitā iepriekš tiesā sacīja, ka neiebilst pret to, ka KNAB plašāku sabiedrību ar paziņojumiem mājaslapā internetā informējis par minētajiem faktiem, taču aizskaroša ir preses paziņojumu forma. Viņuprāt, informējot sabiedrību, KNAB būtu bijis tas jādara pieļāvuma formā, informējot par savām aizdomām par to, ka Lembergs vainojams smagos nodarījumos vai izmeklētāju secināto, nevis jāizsaka kategoriski apgalvojumi, tā sekmējot negatīva Lemberga publiskā tēla veidošanos sabiedrībā.

Savukārt KNAB pārstāve Ilze Draveniece oponēja, sakot, ka preses paziņojumu rakstīšanas brīdī paziņojumos ietvertā informācija atbildusi patiesībai un preses relīzē KNAB iekļāvis citātus jeb izvilkumus no attiecīgajiem lēmumiem. Ja KNAB lēmumus rakstītu pieļāvuma formā, tad pēc būtības nevienu lēmumu birojs īsti nevarētu pieņemt, jo ar pieņēmumiem lēmumi netiek pamatoti, skaidroja KNAB pārstāve.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Lemberga prasību pret KNAB 26.maijā izskatīja pēc būtības, sprieduma pasludināšanai nosakot jaunu tiesas sēdi.

LETA jau ziņoja, ka Lembergs pret KNAB tiesā vērsās pērn martā. Tiesa viņa prasību pieņēma un ierosināja civillietu.

Komentāri (21)

buchamona 08.06.2011. 16.57

Kārtējā lieta, kuru tiesa ir izskatījusi nevis pēc būtības, bet pēc “burta,” un katru reizi, kad lasu par šādu – līdzīgu mūsu neatkarīgās tiesas lēmumu, es nevaru sevi nosargāt no nešķīstas domas – jautājuma par to – cik tad nu šoreiz tiesnesis ir atkal nopelnījis :)

+18
-1
Atbildēt

0

Liga Riga 08.06.2011. 17.37

Būtu naivi domāt, ka pats Lembergs savus murgus, piemēram, par Sorosu uztver nopietni. Nevajag aizmirst, ka līdz kaulam viņš ir komunists. Tā ir viņa laime un nelaime; demagogija. Sev par nelaimi – citu neko viņš nemāk un neko citu nav mācījies nekad – kā tikai partijas skolās.
Galvenais – viņaprāt; atrast ienaidnieku un jo iespaidīgāks viņš ir – jo labāk. Ja tāda nav – jāizdomā.
Īsta komunista domāšana.

+18
-1
Atbildēt

1

    piziks > Liga Riga 16.06.2011. 09.34

    Vilor, ļoti riskants secinājums: protams, attieksmē pret Lembergu der labi, — kamēr aizmirstam par, piem. Vienotības un tās spilgtākā priekšgājēja Jaunā Laika taktiku un stratēģiju ilgus gadus: apkārt vienī vienīgi ienadnieki/krugom odnii vragii… Ja tā, tad Repšes iedibinātais vadonisms, ko Vienotība vēl nav pārvarējusi, ir tikpat komunistisks, — ZZS un ventspilnieku partiju pakļautība un Vienotības/JL vadonismos un komunistiskumos būtisku atšķirību nav! Un, ja parēķinātu, cik Latvijai un vēlētājiem izmaksājis V/JL vadonisms, interesanti būtu uzzināt starpību… :)

    Kā Tu domā, Vilor?

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 08.06.2011. 16.53

Ja Latvijas tiesneši Lembergam nebūtu tik labvēlīgi, un Grīnberga lietu vērtētu pēc likuma gara, nevis burta, Lembergs to būtu zaudējis.
No otras puses – Kariņam arī bija jāsaprot, ar ko viņš tiesājas, un kāds var būt rezultāts, laikam aizmirsa, ka šeit nav ASV.

+12
-1
Atbildēt

1

    v_laivins > mary75 08.06.2011. 21.20

    Lembis ar savu ZZS klaunādi ir sistemātiski strādājis pie tiesnešu kvalificēšanos darbam tiesās. Neesmu dzirdējis, ka lembis kādreiz kritizētu tiesas, tikai prokurorus un KNAB,tāpēc, ka tā būtiski nav ticis viņiem klāt.
    Lembis atbilst klasiskai oligarha definīcijai pat ar uzviju, jo pakļāvis
    lielā mērā tiesu varu, mēdiju varu(NRA,pat LTV1 nemitīgi rēgojās un sveic mazos balss pavēlniekus),politisko varu un ir samērā pārticis Latvijas apstākļiem.Kaut gan visu Latvijas juristu šefs Borovkovs radio SWH nenoguris apgalvo, ka lietas jāsauc īstajos vārdos un tas ir… Latvijā oligarhi neesot, bet gan turīgi, ietekmīgi cilvēki, viņš gan neminēja kā tad
    pašam izgāja ar tiem čekas maisiem, cik lietas likvidēja savējiem lablatviešiem par prieku.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu