Vairums frakciju līderu neaplaudē Zatleram • IR.lv

Vairums frakciju līderu neaplaudē Zatleram

39
Foto: Saeima

Politiķi sola frakciju lēmumus nākamnedēļ, bet pirmā reakcija uz Zatlera paziņojumu ir rezervēta

Saeimas frakciju vadītāju pirmie komentāri par Valsts prezidenta ierosināto Saeimas atlaišanu ir skopi, viņi arī atturas prognozēt tautas nobalsošanas iznākumu.

“Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzinis, ka 9.Saeimas laikā vairākkārt bija izveidojusies daudz kritiskāka situācija un patlaban Saeimu nevajadzēja atlaist, jo tas nekādi neuzlabos iespējas nākotnē samazināt oligarhu ietekmi. Drīzāk tie spēs ar esošo regulējumu pietiekami brīvi un nesodīti rīkoties ar līdzekļiem, un sabiedrības viedokli bieži vien nosaka nauda, deputāta viedokli atreferē aģentūra LETA. Saeimas priekšēdētāja Solvita Āboltiņa intervijā LTV uzsvēra, ka ekonomiskā situācija ir trausla, tāpēc tuvākajā laikā jārod atbilde uz jautājumu, kā to ietekmēs Saeimas pārvēlēšana, kādi spēki no tās iegūs un kādi zaudēs.

Otras valdībā ietilpstošās partijas ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nav komentējis Zatlera teikto, vienlaikus atzīstot, ka prezidentam ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu un ZZS piedalīsies jaunajās vēlēšanās, ja pašreizējais parlaments tiks atlaists. Kā zināms, ZZS neatbalstīja deputāta Aināra Šlesera kratīšanas atļauju Saeimas balsojumā ceturtdien atturoties vai balsojot pret to. 

Arī opozīcijā esošā “Saskaņas centra” frakcija iebilda pret Šlesera kratīšanu un tagad frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs atturējās izvērsti komentēt Zatlera runu, taču tā neesot viņu pārsteigusi. “Viņam viss ir piegriezies”, Urbanovičs intervijā LTV komentēja politisko klimatu.

Šlesera partijas PLL frakcijas līderis Edgars Zalāns atzina, ka prezidenta lēmums varētu būt saistīts ar pārvēlēšanas apsvērumiem, taču piekrita, ka Saeima jutusies “pārāk komfortabli” un nav pildījusi vēlētājiem dotos solījumus.

Pats Ainārs Šlesers paziņojis, ka ne šodien, ne svētdien nekomentēs Zatlera runu, viņa viedoklis jāgaida pirmdien. Arī Andra Šķēles un Aivara Lemberga komentāri nav pieejami.

Savukārt “Visu Latvijai! – TB/LNNK” ir vienīgā frakcija, kas uzskatāmi paudusi prieku par prezidenta lēmumu un lielā skaitā sveica viņu klātienē pie Rīgas pils. 

Tikmēr eksprezidente Vaira Vīķe – Freiberga paudusi, ka ir “šokēta” par to, ka Zatlers pieņēmis savu lēmumu tikai dažas dienas pirms Valsts prezidenta vēlēšanām, viņas preses sekretāri Dainu Lasmani citē LETA. Nav zināms, kā Zatlera lēmumu komentē bijušais prezidents Guntis Ulmanis, kas šobrīd ir PLL deputāts Saeimā un balsojumā par Šlesera kratīšanu atturējās.

Komentāri (39)

silvija_vitina 29.05.2011. 09.05

Cik tas ir “dīvaini”, ka deputāti, kas ir tautas pārstāvji pēc definīcijas, pauž tautas noskaņojumam pilnīgi pretēju noskaņojumu. Dīvaini tādā ziņā, ka tautas noskaņojums šoreiz ir visai vienprātīgs, un arī deputātu vairuma viedoklis(paldies dievam, vēl ir deputāti, kuri atbalsta sabiedrības viedokli) ir vienprātīgs – tikai pretējs.

+18
0
Atbildēt

0

oktaavs 29.05.2011. 08.50

Atkarīgās avīzes redaktores nervozā reakcija TV uz Zatlera lēmumu nozīmē to, ka trāpīts.
Deputātu domas vairs nav svarīgas. Tagad ripa ir tautas pusē. Vai iemetīs īstajos vārtos – tas tagad pašu ziņā.
VVF neizmantoja brīnišķīgo iespēju paklusēt šajā situācijā.

+16
-1
Atbildēt

0

jeers 29.05.2011. 00.48

VL, ja tiks pamanīti iegūs daudz papildus punktu. Šobrīd nebūt kopā ar Zatleru ir nebūt kopā ar tautu. Āboltiņai arī tikai muldēšana par mistisko stabilitāti (varu un savu amatu) prātā, tā vietā lai pateiktu:
a) pilnībā atbalstām Saeimas atlaišanu;
b) pilnībā atbalstām Zatleru kā nākošo prezidenta kandidātu, jo tikai Zatleru atstājot par prezidentu ir šim procesam kaut kāda loģika. (pieļauju ka ir arī teorētiski daudz labāki kandidāti, bet tagad nav ne vieta ne iespēja tādu atrast)

ieņemot šādu pozīciju palielinātos Vienotības vai JL iekļūšanu nākošajā Saeimā. Zolītes spēlētāja Āboltiņa šoreiz pārspēlējās ar savām izvairīgajām un bažīgajām apcerēm, laikam par personīgo labklājību. Kundzītei tā laikam ir vienīgā kas uztrauc.

Labi ka arī Zalāns kā tāds jefiņš muļķības nodeva pa LTV1, ar ko arī PLL apsveicu.
Tāpat prieks ka lietu būtība vēl nav pielekusi Urbim, kurš arī nesaprata kas jādara.

+16
-5
Atbildēt

1

    piziks > jeers 29.05.2011. 04.20

    Gunčak, un kā Tev premjera Dombrovska reakcija pret/uz Dr. Zatlera lēmumu? :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu