Šlesers: brīvostas uzņēmumi pieder Koziolam • IR.lv

Šlesers: brīvostas uzņēmumi pieder Koziolam

23
Foto: Nora Krevneva, F64
Indra Sprance

Koziols apstiprina, ka ir īstais īpašnieks, Šleseram nepiederot pat pusakcija

Saeimas deputāts un PLL līderis Ainārs Šlesers ceturtdien noraidīja informāciju, ka viņš būtu patiesais labuma guvējs Rīgas brīvostas uzņēmumos, par ko KNAB sācis pārbaudi. Viena no lielākajiem Rīgas brīvostas uzņēmuma „Rīgas tirdzniecības osta” (RTO) īpašniekiem “ZEIN Holding AG” kapitāldaļas piederot uzņēmējam Viesturam Koziolam, nevis viņam pašam, paziņoja Ainārs Šlesers.

“Es skaidri varu pateikt, ka uzņēmumi, par kuriem tiek runāts, pieder cilvēkam, kuru es pazīstu – proti, Viesturam Koziolam. Viņš ir īpašnieks uzņēmumiem, par ko iet runa, ” sacīja Šlesers, norādot, ka “runa iet par Šveices kompāniju “Zein Holdings” un par vairākiem citiem Rīgas uzņēmumiem, es visus viņus neatceros. Runa ir par to, ka ir īpašnieks Viesturs Koziols, kurš ir šodien īpašnieks, ir bijis ilgu laiku. Man nekad nav bijis nekāds sakars un es nekad neesmu bijis to uzņēmumu īpašnieks, to ir iespējams pārbaudīt.” Līdz ar to nepamatoti esot arī pārmetumi par ziņu nesniegšanu amatpersonas deklarācijā: ” Ja kāds var pierādīt pretējo, tad es būšu ļoti ieinteresēts iepazīties ar informāciju, ” pauda Šlesers.

„Rīgas tirdzniecības ostas” (RTO) patiesie īpašnieki ir paslēpti ārzonās. Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem, RTO ir trīs īpašnieki. Lielākais akcionārs ar 44% daļu ir kompānija “BTH Rīga”, kas caur vairāku Latvijā reģistrētu kompāniju virkni pieder divām privātpersonām – Modrim Ozoliņam un Jānim Lācim. Otrs lielākais īpašnieks ir SIA „Piejūras investīcijas”, kas savukārt pieder Šveices kompānijai “ZEIN Holding AG”. Atlikušie 20% RTO daļu pieder kompānijai “LATMORPORTTRANS”, kas savukārt kopš pērnā gada decembra pieder Kiprā reģistrētai firmai  “Mariniera Limited”.

Viesturs Koziols ir.lv ceturtdien apstiprināja Šlesera teiktā patiesumu par uzņēmumiem, kuri  “100% pieder man, tas tā ir un tas viss ir pārbaudāms, Latvijas, Šveices un Norvēgijas reģistros. Šlesers tur klāt nav bijis un nevienā no uzņēmumiem pat pusakcija viņam nav piederējusi.” Par „ZEIN Holding” Koziols teica, ka uzņēmums „ pieder 100% man, es pats biju Cīrihē, pats šo kompāniju dibināju un ieguldīju tajā savu naudu.” Tas bijis ap 2008.gadu un visa informācija esot pieejama Šveices reģistrā. Tieši tāpat viņš atkārtoti apliecināja, ka esot vienīgais AS “Diena” īpašnieks, pie viņa atrodas uzņēmuma akcijas un pilnīgi nepamatotas ir runas, ka aiz viņa vārda tiekot slēptas Šlesera vai Lemberga un Šķēles intereses.

To, ka viņam piederošie uzņēmumi tiek saistīti ar iespējamiem Šlesera īpašumiem, Koziols nosauca par absurdu un baumām, kas tiekot izplatītas jau vairāk nekā desmit gadus un kurām neesot nekāda juridiska pamata.

Uz jautājumiem, kas saistīti ar KNAB izmeklēšanu, viņš gan atteicās atbildēt, vienlaikus tā netieši apstiprinot trešdien izskanējušo informāciju par kratīšanām viņa uzņēmumos: “Esmu parakstījis dokumentus, ka nekādu informāciju nedrīkstu sniegt un es arī nevēlos to darīt. Ja es kaut ko teikšu, pie manis atnāks onkuļi un pateiks, ka esmu kaut ko pārkāpis,” ceturtdien Ir.lv teica Koziols. 

Koziols saskaņā ar Uzņēmumu reģistra informāciju tieši vai pastarpināti ir īpašnieks aptuveni 20 uzņēmumos, tajā skaitā arī AS “Diena”. Šobrīd nav oficiālas informācijas par to, saistībā ar kuriem Koziola uzņēmumiem KNAB veicis izmeklēšanas darbības. Trešdien advokāts Jānis Rozenbergs apliecināja, ka kratīšana veikta AS “Diena”, taču uzņēmums to kategoriski noliedza. Tiesa, Koziolam AS “Diena” nepieder tieši, bet gan pastarpināti caur citu uzņēmumu AS “Žurnāli un Diena” – iespējams, līdzīgie nosaukumi un atvasinājumu ķēde ir iemesls neoficiālo ziņu neprecizitātei. Koziols nesniedz informāciju par to, kurā no birojiem ticies ar KNAB izmeklētājiem.

 

Komentāri (23)

anita_meistere 26.05.2011. 15.05

Šlesers: uzņēmumi pieder Koziolam ? bet Koziols pieder šleseram:D
kāda starpība, kas ir papirā…galvenais, kurš ir patiesais labuma guvējs. tas tak ir acīmredzami.

+17
0
Atbildēt

0

viesturs 26.05.2011. 16.13

nožēlojamie nelieši un gļēvuļi…
šlesers taču mums tāds mačo….ko ta slēpies aiz ofšoriem un flik-kozioliem…nu i drauģeļus sev atradis…
sāksies sūdi un viens otram sekundē rīkles pārkodīs…

+7
0
Atbildēt

0

Gunārs Nažinskis 26.05.2011. 16.35

Tā arī īstenībā neko nesapratu, kas kuram pieder. It kā ārzonām, taču īstenībā Koziolam. Jāsāk pat domāt, ka Latvijā nekas nepieder pilsoņiem bet ārzonām.

Vajadzētu papētīt šīs lietas. Vaŗbūt, lai tādam naivulim kā man būtu kas skaidrs, vajadzētu tāpat ka britiem, paprasīt dažiem pilsoņiem lai zvēr, ka šīs ārzonas viņiem nepieder. Kad atrod, ka ārzonas nevienam nepieder, tad nacionalizēt un ja skaidrs, ka valstij nav lietderīgi tās apsaimniekot, tad privatizēt, ar nosacījumu, ka to var veikt tikai konkrētas personas (fiziskas vai juridiskas (kas nav ārzonās).

Varbūt tas ir naivi, taču rakstā rakstītais ir tāds rēbuss, ka neko nesapratu :) :)

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu